Fitness

20 λόγοι που το τρέξιμο είναι καλύτερο από το γυμναστήριο

Αν το γυμναστήριο δεν το αντέχεις τότε μη βιαστείς να κρεμάσεις τα αθλητικά σου. Αυτοί είναι οι 20 λόγοι που το τρέξιμο είναι καλύτερο από το γυμναστήριο.

 

 

1 Το τρέξιμο δεν απαιτεί μετακίνηση

Η προπόνηση στο γυμναστήριο μπορεί να διαρκέσει μία ώρα, αλλά μπορεί να χρειαστείς άλλα 30 λεπτά, προς και από και το γυμναστήριο για το σπίτι. Το τρέξιμο δεν θέλει κανένο μέσο μεταφοράς. Απλώς ανοίγεις την πόρτα και βγαίνεις έξω.

Διάβασε ακόμη: Σιχαίνεσαι το τρέξιμο; 20 σπουδαίοι λόγοι για να το αγαπήσεις

2 Το τρέξιμο σε “φτιάχνει”

Σύμφωνα με έρευνες όταν τρέχουμε, ο εγκέφαλός μας αντλεί ενδοκανναβινοειδή, κάνοντάς μας ευτυχισμένους και… φτιαγμένους. Μελέτες που έγιναν σε δρομείς έδειξαν ότι αυξάνονται στο αίμα τους δύο νευροδιαβιβαστές, οι β-ενδορφίνες ή όπως ονομάζονται «οι ενδογενείς μορφίνες» και η anandamide, ένα γνωστό ενδοκανναβινοειδές, «ο νευροδιαβιβαστής της ευδαιμονίας». Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι η ευφορία του δρομέα οφειλόταν στις ενδορφίνες, μια και ήταν γνωστό ότι τα οπιοειδή αναστέλλουν τον πόνο και ενισχύουν το σύστημα θετικής ανταμοιβής του εγκεφάλου. Μελέτες όμως έδειξαν ότι οι ενδορφίνες δεν μπορούν να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η ουσία που δημιουργεί την ευφορία των δρομέων είναι η anandamide, ο ίδιος νευροδιαβιβαστής που εκκρίνεται όταν κάποιος καπνίζει μαριχουάνα και προκαλεί την ίδια ψυχική διάθεση με αυτήν της ευφορίας του δρομέα.

 3 Το τρέξιμο μειώνει το κοιλιακό λίπος

Καθώς μεγαλώνεις, το λίπος και τα κιλά συσσωρεύονται στην κοιλιά. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise έδειξε ότι πάνω από 100.000 δρομείς που έτρεξαν 35 ή περισσότερα μίλια εβδομαδιαίως είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος σε σχέση με εκείνους που έτρεχαν λιγότερα από 9 μίλια.

 

4 Το τρέξιμο αυξάνει τη Βιταμίνη D

Το ανθρώπινο σώμα λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από την έκθεσή του στον ήλιο, αλλά επειδή οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο τον χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους, τα επίπεδά της είναι πεσμένα.  Μια ολλανδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet, έδειξε ότι οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί είχαν πολύ λιγότερη βιταμίνη D σε σχέση με τους Νορβηγούς, τους Δανούς, τους Ελβετούς και τους Γάλλους που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα. Το να τρέχεις έξω μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδά της για να αποφύγεις την κατάθλιψη, να αποτρέψεις τον διαβήτη τύπου 2 και να ενισχύσεις τα οστά σου.

 5 Το τρέξιμο είναι οικονομικό

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ένα σορτς ή κολάν και ένα μπλουζάκι. Δεν απαιτούνται μηχανήματα, αλτήρες ή άλλος εξοπλισμός.

6 Το τρέξιμο σε ταξιδεύει

Το τρέξιμο μπορεί να σε βγάλει από τους τέσσερις τοίχους του γυμναστηρίου και να σε ταξιδέψει, κυριολεκτικά. Μπορείς να τρέξεις οπουδήποτε στον κόσμο. Υπάρχουν αγώνες από την Ανταρκτική μέχρι και την έρημο της Σαχάρας. Εντάξει, μπορεί να μην πας τόσο μακριά. Αλλά ένα σαββατοκύριακο μακριά από το σπίτι δεν θα καταστρέψει την προπόνηση σου.

7 Το τρέξιμο δεν έχει όρια

Ο δρόμος δεν κλείνει ποτέ σε σύγκριση με το γυμναστήριο που έχει συγκεκριμένες ώρες. Αν θέλεις να τρέξεις στις 3 το πρωί, μπορείς!

8 Το τρέξιμο ενισχύει τους δεσμούς με τα κατοικίδιά σου

Τα σκυλιά συνήθως δεν είναι ευπρόσδεκτα στο γυμναστήριο. Αλλά μπορούν να τρέξουν μαζί σου έξω και να επωφεληθείτε και οι δυο.

9 Το τρέξιμο ενισχύει τα οστά

Σε αντίθεση με κάθε άλλη αερόβια άσκηση που θα κάνεις στο γυμναστήριο, το τρέξιμο επιδρά στο σώμα σου και ενισχύει οστά και μυς.

10 Το τρέξιμο σε κρατά στον στόχο σου

Το τρέξιμο σε βοηθά να μένεις προσηλωμένος σε έναν στόχο. Αυτή η νοοτροπία που αποκτάς για την επίτευξη των στόχων κατά το τρέξιμο, μπορεί να σε βοηθήσει να πιάσεις και σε άλλους επαγγελματικούς, οικονομικούς και προσωπικούς στόχους.

11 Το τρέξιμο σε κάνει σκληροτράχηλο

Το τρέξιμο δημιουργεί αντοχή και πνευματική αντοχή. Εάν μπορείς να διαχειριστείς ένα μαραθώνιο τότε μπορείς να διαχειριστείς οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στη ζωή σου.

12 Το τρέξιμο μειώνει το κοινό κρυολόγημα

Εάν νιώθεις άρρωστος, ένα εύκολο 30λεπτο τρέξιμο μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλλει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος. Σε μια μελέτη που δημοσιευτήκε στο British Journal of Sports Medicine, άτομα που έκαναν αερόβια δραστηριότητα, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, υπέφεραν κατά 43% λιγότερο από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού από εκείνους που είχαν λιγότερη αερόβια δραστηριότητα.

13 Το τρέξιμο είναι ιδανικό για κάθε επίπεδο

Μπορεί να μην είσαι σε θέση να πας για αναρρίχηση. Αλλά μπορείς να ξυπνήσεις ένα πρωί και να αποφασίσεις να τρέξεις 1 χιλιόμετρο.  Και να τα καταφέρεις.

14 Το τρέξιμο είναι καλύτερο και από διαλογισμό

Το τρέξιμο είναι ένας προσωπικός χρόνος που αφιερώνεις στον εαυτό σου και σε βοηθά να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου.

15 Το τρέξιμο δεν είναι βαρετό

Κάθε διαδρομή είναι διαφορετική και δεν είναι βαρετή. Μπορείς να τρέχεις σε λόφο, σε πάρκο, να πηγαίνεις με tempo ρυθμό, να κάνεις διαλείμματα ή να συνδυάζεις άσφαλτο και χώμα.

16 Το τρέξιμο είναι βασική κίνηση

Το τρέξιμο είναι το καλύτερο workout επειδή είναι η πιο βασική ανθρώπινη μορφή άσκησης, χρησιμοποιώντας το δικό σου σώμα και το βάρος σου. Είναι τόσο λειτουργικό όσο και οι προπονήσεις.

17 Το τρέξιμο είναι μια καλή δικαιολογία για να τρως μακαρόνια

Και όχι μόνο ολικής αλέσεως μακαρόνια, δηλαδή καλούς υδατάνθρακες. Μιλάμε για ζυμαρικά, λευκό ψωμί και μπισκότα. Οι απλοί, γρήγοροι ενεργειακοί υδατάνθρακες είναι το καλύτερο καύσιμο του δρομέα και η αύξηση της πρόσληψης – στρατηγικά – μπορεί να σε βοηθήσει να τρέξεις καλύτερα και να ανακάμψεις ταχύτερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Applied Physiology.

18 Το τρέξιμο ενδυναμώνει τα γόνατά σου

Όχι, το τρέξιμο δεν καταστρέφει τα γόνατά σου. Κάνει ακριβώς το αντίθετο. Μειώνει τον κίνδυνο της οστεοαρθρίτιδας επειδή αυξάνει τη ροή των θρεπτικών ουσιών στον χόνδρο ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τους συνδέσμους γύρω από την άρθρωση.

19 Το τρέξιμο κάνει καλό στην καρδιά σου

Πρώτα απ 'όλα, το τρέξιμο είναι ένα αερόβιο άθλημα. Εκπαιδεύοντας το αερόβιο μεταβολισμό του σώματός σου, ενισχύεις την καρδιά σου μειώνοντας ταυτόχρονα τον καρδιακό σου ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Η αερόβια άσκηση είναι η πλέον πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Cardiology.

20 Το τρέξιμο κρατάει τα μάτια σου υγιή 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρέχουν κατά μέσο όρο πέντε μίλια ή περισσότερο την ημέρα έχουν κατά 41% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, την κύρια αιτία της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία. Το τρέξιμο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη τύπου 2, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση καταρράκτη.

 Φωτο.: pixabay.com