Fitness

10 πράγματα που ξέρει καλά ένας χειμερινός κολυμβητής

Αν δεν είσαι χειμερινός κολυμβητής ίσως να μη γνωρίζεις κάποια πράγματα για την κολύμβηση στο κρύο νερό τον χειμώνα. Ο Πέτρος Παρθένης, ιδρυτής και εμπνευστής του κινήματος weswim, κολυμπάει 365 μέρες τον χρόνο και μοιράζεται με το wefit.gr όλα όσα γνωρίζει για το χειμερινό κολύμπι. Το σίγουρο είναι ότι ο κρύο νερό είναι εθιστικό! Αν δεν το δοκιμάσεις δεν θα το καταλάβεις ποτέ, πάντα βέβαια με τις ευλογίες του καρδιολόγου!

 

1 Κάνει προθέρμανση πριν μπει στη θάλασσα

Η προθέρμανση είναι απαραίτητη πριν το κολύμπι. Προτού μπεις στο νερό κάνε κάποιες ασκήσεις προθέρμανσης αλλά και μετά το κολύμπι κάποιες ασκήσεις για cool down. Οι μύες χρειάζονται περίπου 15 λεπτά ήπιας άσκησης, προκειμένου να αιματωθούν σωστά.

2 Τα ρούχα δεν είναι ποτέ αρκετά για να τον ζεστάνουν

Χρειάζεσαι πολλά περισσότερα ρούχα από ότι νομίζεις για να ανακάμψεις μετά από μια βουτιά στο κρύο νερό. Εσωθερμικά, χοντρό μπουφάν, μάλλινο σκούφο, γάντια, κάλτσες και κασκόλ. Επίσης, τα παπούτσια κολύμβησης είναι απαραίτητα, γιατί ακόμη και μια μικρή μόνωση ενάντια στο κρύο νερό και την άμμο, είναι βοηθητική. Όταν βγαίνεις από το νερό, ίσως να μη νιώθεις τα πόδια σου ώστε να μπορείς να φορέσεις σαγιονάρες. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι όταν βγεις από τη θάλασσα να φορέσεις μία πετσέτα πόντσο και με ένα μπουκάλι με χλιαρό νερό (όχι ζεστό ούτε όμως και κρύο) να ξεπλύνεις τα πόδια σου, να τα ταμπονάρεις με μία πετσέτα και να φορέσεις κάλτσες και παπούτσια. Το πιο σημαντικό είναι να ζεστάνεις τα άκρα σου.

3 Δεν βουτά απευθείας στο παγωμένο νερό

Για να μπεις στη θάλασσα καλό είναι το κάνεις αργά. Το ιδανικό είναι κινείσαι παράλληλα μέσα στο νερό, το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση σου, να περπατάς προκειμένου να προσαρμοστεί το σώμα στη θερμοκρασία του νερού και έπειτα να μπεις. Σε αυτή τη φάση μπορείς να βρέχεις το πρόσωπο και το στήθος σου με κρύο νερό τρίβοντάς το και μετά να βυθίσεις το σώμα σου. Φρόντισε να παίρνεις αργές και βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις.

4 Τα δύο πρώτα λεπτά στο νερό είναι τα χειρότερα

Όταν μπαίνεις για πρώτη φορά στο κρύο νερό νιώθεις να σε τρυπούν χιλιάδες μικρές καρφίτσες και το δέρμα σου να καίγεται. Αλλά μόνο για τα πρώτα δύο λεπτά. Για να αντιμετωπίσει το κρύο το σώμα σου εκκρίνει ορμόνες που σου προκαλούν ευφορία. Ο συνδυασμός ενδορφινών και αδρεναλίνης κατευνάζει κάθε πόνο, όχι μόνον όση ώρα διαρκεί η κολύμβηση, αλλά και αρκετά αργότερα. Οι ενδορφίνες έχουν αναλγητικές ιδιότητες, που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες.

Το σώμα θέλει λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στο κρύο νερό. Δώσε του δυο τρία λεπτά. Το μυστικό είναι η κίνηση, γι’ αυτό φρόντισε να κολυμπάς για 5 – 10 λεπτά και να μη μένεις ακίνητος. Διαφορετικά, μπορεί να πάθεις υποθερμία, γιατί καθώς το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό χάνει γρήγορα τη θερμότητά του.

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κολυμπήσεις τον χειμώνα είναι περίπου στις 2 το μεσημέρι, όπου η ζέστη είναι στο peak.

5 Δεν γυμνάζεται υπερβολικά στο κρύο νερό

Το κρύο δημιουργεί στρες στον οργανισμό. Το ίδιο και η άσκηση. Ο συνδυασμός τους που φτάνει στην υπερβολή, στρεσάρει επικίνδυνα τον οργανισμό. Δεν πρέπει να μένεις στο νερό μέχρι να λαχανιάσεις. Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα είναι τα 15 – 20 λεπτά. Εάν είσαι αθλητής και θέλεις να προπονηθείς για περισσότερη ώρα μια στολή νεοπρέν είναι ιδανική για τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Το κρύο νερό ανεβάζει την αδρεναλίνη κάτι που σε κάνει να νιώθεις ανίκητος. Είναι εθιστικό. Όσο για τις ενδορφίνες που εκκρίνει ο οργανισμός, είναι μια ψυχική και σωματική τόνωση που διαρκεί ολόκληρη την εβδομάδα.

6 Ντύνεται γρήγορα

Όταν βγεις από το κρύο νερό, πρέπει να στεγνώσεις αμέσως, να ντυθείς και να ζεσταθείς γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει να αφήνεις τα ρούχα σου στην ακτή διατεταγμένα με τη σειρά που θα τα φορέσεις. Μετά προσπάθησε να κινείς το σώμα σου για να ζεσταθεί φυσικά. Μην μπεις στον πειρασμό να ανακάμψεις κάνοντας ένα ζεστό ντους. Μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης και να επιδεινώσει τις επιπτώσεις της υποθερμίας.

7 Είναι οργανωμένος

Έχε πάντα μαζί σου ένα ζεστό ρόφημα, είναι απαραίτητο για μετά το κολύμπι. Όπως και ένα σνακ, ή γενικά κάποια τροφή με υδατάνθρακες, που θα σου δώσει άμεση ενέργεια και θα ζεστάνει το σώμα σου.

8 Μόνον ο χειμερινός κολυμβητής γνωρίζει τι σημαίνει πραγματικά «κρύο»

Οι φυσιολογικοί άνθρωποι που είναι κουκουλωμένοι με τα παλτά, τα κασκόλ και τα καπέλα πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει κρύο. Όχι! Κρύο σημαίνει να βυθίζεις το σώμα σου σε παγωμένο νερό και το δέρμα σου να καίγεται και να γίνεται έντονο ροζ. Το παγωμένο νερό προκαλεί πόνο και η αναπνοή «κόβεται». Και αυτό το ξέρει καλά μόνον ένας κολυμβητής που κολυμπάει και τον χειμώνα.

9 Οι φίλοι που κάνει είναι οι καλύτεροι

Η αίσθηση του να μπαίνεις στο κρύο νερό αλλάζει πολύ εάν είσαι με παρέα, η οποία σου δίνει κουράγιο, αντί να το κάνεις μόνος σου. Όλοι οι χειμερινοί κολυμβητές το ξέρουν αυτό!

10 Έχει φαρμακείο για Α' βοήθειες

Όσοι ασχολούνται με κάποιο σπορ είναι σημαντικό να έχουν μαζί τους ένα ατομικό φαρμακείο. Ένας χειμερινός κολυμβητής θα πρέπει να έχει ένα φαρμακείο που να περιέχει και ξίδι. Στην Ελλάδα κάθε τετραετία εμφανίζονται τσούχτρες, ο μόνος τρόπος για να ανακουφιστείς από τον πόνο είναι να ρίξεις ξίδι. Έχε το πάντα μαζί σου.

11 Δεν νιώθει «χειμερινός κολυμβητής»

Όσοι κολυμπούν και τον χειμώνα δεν είναι χειμερινοί κολυμβητές, είναι κολυμβητές όλο τον χρόνο. Εξάλλου το μικροκλίμα, κυρίως στην ακτή Βουλιαγμένης, έχει αλλάξει. Στην Ελλάδα δεν έχουμε πια τους χειμώνες που είχαμε κάποτε και το νερό δεν είναι τόσο παγωμένο όσο νομίζουμε.

12 Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει να κολυμπά τον χειμώνα

Όλοι μπορούν να ξεκινήσουν να κολυμπούν μέσα στο χειμώνα, αρκεί να βρουν τον ρυθμό τους. Μπορεί να ξεκινήσει κάποιος κολύμβηση μια ωραία, ηλιόλουστη μέρα, βάζοντας αρχικά μόνο τα πόδια του στο νερό. Σταδιακά μπορεί να μπαίνει στο νερό μέχρι να το συνηθίσει.

Προσοχή!

Πριν τη χειμερινή κολύμβηση πρέπει να έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση. Τα άτομα προχωρημένης ηλικίας και ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Φίλια Μητρομάρα