ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει όταν δεν τρως αρκετούς υδατάνθρακες

Οι πονοκέφαλοι και η συνεχής πείνα είναι μερικές από τις, όχι και τόσο διασκεδαστικές, παρενέργειες μιας δίαιτας με λίγους υδατάνθρακες.

 

Υδατάνθρακες δεν σημαίνει πάντα λίπος και βάρος. Συχνά παρεξηγούνται γι’ αυτό και υπάρχουν και τόσοι πολλοί μύθοι γύρω από τους υδατάνθρακες που δεν ισχύουν. Αν και οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες, όπως η γνωστή δίαιτα keto, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων θα σε φορτώσει με λίπος ή ότι θα σε εμποδίσει να χάσεις βάρος.

Βέβαια, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Αυτοί που προέρχονται από επεξεργασμένα σάκχαρα και άλευρα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά είναι απαραίτητοι για καλή υγεία και επίπεδη κοιλιά. Επιπλέον, όταν δεν τρως αρκετούς υδατάνθρακες (περίπου 225 γραμμάρια την ημέρα), έχεις την τάση να πεινάς.

Επίσης, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν κετογονικές δίαιτες είναι η έλλειψη φυτικών ινών. Χωρίς σωστή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα, από δυσκοιλιότητα έως συνεχή πείνα. Και μάντεψε! Οι υδατάνθρακες είναι ο μόνος φυσικός τρόπος να πάρεις φυτικές ίνες.  Μάθε τι συμβαίνει όταν δεν τρως αρκετούς υδατάνθρακες:

1 Έχεις πονοκέφαλο συχνά

Οι υδατάνθρακες δεν απαιτούν επιπλέον επεξεργασία για να δημιουργήσουν γλυκόζη, επομένως διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Ωστόσο, όταν δεν τρως αρκετούς υδατάνθρακες τα επίπεδα σακχάρου μπορεί να μειωθούν και να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Ενώ το να έχεις πονοκέφαλο κάποιες φορές είναι φυσιολογικό, το να σε πιάνει πονοκέφαλος κάθε μέρα μετά την έναρξη ενός προγράμματος απώλειας βάρους με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν κάνεις καλά. Πρόσθεσε στη διατροφή σου μερικά πλούσια σε υδατάνθρακες προϊόντα όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα καρότα.

2 Κρυώνεις

Παρά το γεγονός ότι έξω κάνει ζέστη εσύ μπορεί να τρέμεις. Εκτός αν έχεις πυρετό, είναι πιθανό σημάδι ότι δεν τρως υδατάνθρακες. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες οδηγούν σε μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς, γεγονός που μπορεί να δυσκολεύσει την κανονική εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

3 Μυρίζει άσχημα η αναπνοή σου

Αφού ξεκινήσεις μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες το σώμα αποθηκεύει λίπος για ενέργεια. Αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους κοιλιακούς σου να αναδειχτούν (τουλάχιστον στην αρχή), μπορεί επίσης να προκαλέσει κακοσμία στόματος. Όταν δεν τρως αρκετούς υδατάνθρακες, το σώμα καίει λίπος και πρωτεΐνες για να έχει ενέργεια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κέτωση. Δυστυχώς, η χρήση πρωτεΐνης και λίπους για ενέργεια μπορεί να προκαλέσει κακοσμία. Η προσθήκη περισσότερων υδατανθράκων στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει αλλά θα πρέπει να διπλασιαστεί και η ποσότητα του νερού που πίνεις. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το απλό τέχνασμα είναι μια άμεση θεραπεία για την κακοσμία του στόματος.

4 Έχεις δυσκοιλιότητα

Όταν κόβεις ζυμαρικά, ψωμί και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως συχνά στερείσαι τις φυτικές ίνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως κοιλιακό φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Για να αποκαταστήσεις το έντερό σου κατανάλωνε 28 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα από μη αμυλούχα λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι και σπαράγγια.

5 Δε μπορείς να βγάλεις τις προπονήσεις

Οι υδατάνθρακες δίνουν άμεση ενέργεια στο σώμα, οπότε όταν οι αποθήκες  του μυικού γλυκογόνου είναι χαμηλές, μπορεί να κάνει κάποιους να νιώθουν ληθαργικοί και λιγότερο ικανοί να βγάλουν εις πέρας μια προπόνηση υψηλής έντασης. Κατανάλωσε υδατάνθρακες πριν από την προπόνηση για να έχεις αρκετή ενέργεια. Και μετά την προπόνηση, κάνε το ίδιο. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αναπληρώνεις την ενέργειά σου, ώστε να μπορείς να γυμναστείς ξανά αύριο.

6 Κολλάει η ζυγαριά

Αν έχεις κόψεις τους υδατάνθρακες αυτό μπορεί να σταματήσει την απώλεια βάρους, διότι εάν ξαφνικά τρως λιγότερους υδατάνθρακες, το συκώτι προσπαθεί να το αντισταθμίσει παράγοντας ζάχαρη. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη, την ορμόνη αποθήκευσης λίπους, έτσι αποθηκεύεις λίπος αντί να το καις. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλεις.

7 Νιώθεις πάντα πεινασμένος

Οι περισσότεροι καλοί υδατάνθρακες είναι συχνά πλούσιοι σε ίνες που σε χορταίνουν. Όσοι δεν τρώς υδατάνθρακες είσαι συχνά πεινασμένος επειδή απλώς παραλείπεις τους υδατάνθρακες, αντί να τους αντικαταστήσεις με καλά λιπαρά, που είναι το μυστικό. Ένα πρόγραμμα κατανάλωσης χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών είναι κακή επιλογή για την πείνα και τη γραμμή σου.

8 Είσαι ευερέθιστος

Όταν μειώνεις τους υδατάνθρακες – ειδικά στην αρχή – μπορεί να νιώθεις ένταση και εκνευρισμό. Κυρίως επειδή δεν παίρνεις αρκετές θερμίδες και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά. Έτσι στρέφεσαι σε αμυλώδεις τροφές που σε κάνουν ευερέθιστο. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την παραγωγή σεροτονίνης από το σώμα, μια χημική ουσία που παράγεται στον εγκέφαλο και συμβάλλει στην καλή διάθεση. Λιγότεροι υδατάνθρακες σημαίνει κακή διάθεση. Η προσθήκη περισσότερων υδατανθράκων στο πιάτο σου θα τονώσει την καλή σου διάθεση.