ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρως όλη μέρα για να είσαι ξεκούραστος

Αν νιώθεις όλη μέρα κουρασμένος, άλλαξε λίγο τη διατροφή σου και δοκίμασε νέα πράγματα που θα σου δώσουν μια δόση ενέργειας ASAP. Οι τροφές που αποτελούνται από λιπαρά ή σάκχαρα –όπως τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα γλυκά- μπορεί να εξαντλήσουν την ενέργειά σου ή να σου δώσουν μια γρήγορη ενέργεια που θα ακολουθήσει από μία απότομη πτώση ενέργειας. Για να μην νιώθεις κούραση ισορρόπησε τα θρεπτικά σου στοιχεία καταναλώνοντας γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και λίγα «καλά» λιπαρά.

 

 

Για πρωινό: Βρόμη με γάλα

Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα μπολ με βρόμη ολικής άλεσης και λίγο γάλα. Η βρόμη περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες διασπώνται αργά, παρέχοντάς σου μια σταθερή ροή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες είναι τα πρώτα μακροθρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορούν εύκολα να εξαντληθούν.

Για πρόγευμα: Αυγό βραστό

Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και έχει επίσης βιταμίνη D για τη διατήρηση γερών οστών. Επιπλέον, είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη ιδιαίτερα μετά από μια έντονη προπόνηση, όταν χρειάζονται αποκατάσταση οι μυες. 

Για μεσημεριανό: Λαχανίδα (kale)

Αυτό το πράσινο λαχανικό θεωρείται τα τελευταία χρόνια superfood, αφού έχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτο με ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες C και Α. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά το μεταβολισμό, ώστε ο οργανισμός να «ξεκλειδώνει» και να χρησιμοποιεί την ενέργεια από τις τροφές. Φάε μία μεγάλη σαλάτα με πρωτείνη όπως κοτόπουλο, τόνο ή γαλοπούλα.

Για απογευματινό σνακ: Μια χούφτα ανάμεικτους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα είναι ιδανικός συνδυασμός υγιεινών λιπαρών, φυτικών ινών και πρωτείνης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης έτσι ώστε να υπάρχει μια σταθερή προμήθεια ενέργειας. Οι πρωτεΐνες επιβραδύνουν επίσης το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των επισκευών μυϊκών βλαβών για την πρόληψη πόνων και πιασίματων μετά την προπόνηση. Τα καλά λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί παρέχουν μακράς διαρκείας ενέργεια, ιδανική για όσους τρέχουν  μεγάλες διαδρομές ή κολυμπούν πάνω από μια ώρα.

Για βραδινό: Quinoa

Το Quinoa είναι ένα ψευτοδημητριακό χωρίς γλουτένη που περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο δημητριακό. Οι κόκκοι του είναι τόσο πλούσιοι σε αμινοξέα, που θεωρείται μια πλήρης πηγή πρωτεϊνών, με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, μεθειονίνη και κυστεΐνη οπότε το κάνει ιδανικό για γεύματα μετά την προπόνηση επειδή βοηθά στο χτίσιμο των μυών. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, καθιστώντας το ένα θρεπτικό γεύμα, γεμάτο υδατάνθρακες για μακροχρόνια επίπεδα ενέργειας.

Όλη μέρα: Νερό

Το καλύτερο προϊόν για εγρήγορση δεν τρώγεται, πίνεται – και είναι το νερό. Αντικατάστησε το συνηθισμένο καφέ ή άλλο ρόφημα με καφεΐνη με ένα ποτήρι νερό και πίνε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να μεταφέρουν θρεπτικά στοιχεία, ενώ ακόμα και η ελάχιστη αφυδάτωση προκαλεί κόπωση, ειδικά μετά την άσκηση.