ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να πιεις για αποκατάσταση, αντοχή και πρόληψη της διάρροιας των δρομέων;

Χυμοί: Φτιάχνονται στο τσάκα τσάκα και προλαμβάνουν πιασίματα ή κάνουν σούπερ αποκατάσταση. Δεν χρειάζεσαι πολλά συστατικά για να τους φτιάξεις. Ένα καρπούζι, λίγα παντζάρια ή μία ρίζα τζίντζερ και είσαι έτοιμος! Διάβασε: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πιεις έναν χυμό;

 

 

1 Χυμός καρπουζιού για αποκατάσταση

Αν οι μυς σου πονούν μετά από την προπόνηση φάε μια φέτα καρπούζι ή πιες έναν χυμό. Τα καρπούζια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο ρυθμίζει τη δραστηριότητα των νεύρων και των μυών. Μάλιστα, ο χυμός καρπουζιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βελτιώνει το χρόνο αποκατάστασης μετά την άσκηση σε αθλητές. Τέλος, το καρπούζι είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση της έλλειψης μαγνησίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένα φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κύβους παρέχει περίπου 15 mg μαγνησίου.

2 Χυμός παντζαριού για ενίσχυση της αντοχής

Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορείς να ενισχύσεις την αντοχή σου προκειμένου να γυμνάζεσαι 16% περισσότερο. Τα παντζάρια περιέχουν υψηλή περιεκτικότα νιτρικών ιόντων κάτι που μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την άσκηση πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.

Διάβασε: Τι να πιεις μετά την προπόνηση και γιατί;

3 Χυμός από τζίντζερ για να μειώσεις το πιάσιμο

Ρίξε 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τζίντζερ σε ένα ποτήρι νερό και αντιμετώπισε τους μυΐκούς πόνους μετά από μια προπόνηση. Επίσης αυτός ο χυμός αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τόσο τη δυσκοιλιότητα όσο και τη διάρροια των δρομέων. Οι ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των τζιντζερολών (gingerols) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ημικρανιών και τον πόνο από την αρθρίτιδα με την παρεμπόδιση ορισμένων προσταγλαδινών.

Φίλια Μητρομάρα