ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τί είναι το pandan, μαντάμ;

Αυτή η άγνωστη υπερτροφή καταναλώνεται περισσότερο και από το αβοκάντο και προέρχεται από την Ασία.

 

 

Τί είναι το pandan;

To Pandan ή Pandanus amaryllifolius αναπτύσσεται στην Ασία και ειδικά στην Ταϊλάνδη, αλλά και στο Βιετνάμ, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Ινδία και Μπαγκλαντές. Τα φύλλα του pandan είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά για την παρασκευή παραδοσιακών καθημερινών φαγητών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γλυκαντικό, γι' αυτό και προστίθεται σε συνταγές για κέικ και λοιπά γλυκίσματα ενώ πολλοί το αποκαλούν ήδη «το νέο matcha». Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά βάσει πολλών μακροχρόνιων μελετών. Τα φύλλα του pandan περιέχουν εστέρες ισοπρενίου, τανίνες, γλυκοσίδες και αλκαλοειδή καθώς και πλούσια αρωματικά αιθέρια έλαια.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Μειώνει το άγχος.  Πίνοντας 2 ή 3 φλιτζάνια τσαγιού pandan ανακουφίζεσαι από το στρες και ηρεμείς.

Ανακουφίζει από τον πόνο. Τα φύλλα του pandan μειώνουν τον πονοκέφαλο, το πόνο στο αυτί, τους πόνους της περιόδου και τους πόνους της αρθρίτιδας. 

Μειώνει τον πόνο στα ούλα. Το μάσημα φρέσκων ή αποξηραμένων φύλλων pandan είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις τον πόνο των ούλων αλλά και να διαφυλάξεις την υγεία της στοματικής σου κοιλότητας.

Είναι φυσικό εντομοαπωθητικό κουνουπιών. Το εκχύλισμα pandan μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει μακριά τα κουνούπια ενώ δεν είναι τοξικό σε σύγκριση με το DEET και άλλους εντομοαπωθητικούς παράγοντες.

Φαίνεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ρίχνει τα υψηλά της επίπεδα.

Βοηθα στην αποτοξίνωση. Το τσάι pandan είναι εξαιρετικό για την αποτοξίνωση του ήπατος και του σώματος γενικά.

Καταπραύνει το ηλιακό έγκαυμα. Μούσκεψε ένα πανί με τσάι pandan για λίγα λεπτά και θα καταπραΰνεις τα ηλιακά εγκαύματα.

Που μπορείς να το βρεις

Αν βρεθείς στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Ινδία ή άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας αγόρασέ το, διαφορετικά ένα κλικ σε κάποια από τα sites που το πουλούν, μεταξύ τους το Amazon και το E-bay, θα σου τα στείλει σπίτι με ένα κλικ.