ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σώμα τριών διαστάσεων: Απόκτησε όγκο με 3 συμπληρώματα

Ένα από τα πιο απογοητευτικά στοιχεία της φυσικής κατάστασης είναι ότι η δυσκολία να αυξήσεις σημαντικά τη μυϊκή σου μάζα. Δε μιλάμε φυσικά να γίνεις bodybuilder εδώ, αλλά και κάποια εμφανή αύξηση όγκου θα ήταν τέλεια. Βέβαια για να αποκτήσεις όγκο υπάρχουν οι κατάλληλες ασκήσεις και η σωστή διατροφή που θα σε βοηθήσουν, πάντα συνδυαστικά. Όμως και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειές σου να αυξήσεις τους μυς. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παίκτες στα συμπληρώματα;

 

 

1 Whey Protein

Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να καταναλώνεις πολύ υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης. Ο ορός γάλακτος  έχει υψηλή βιολογική αξία, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την καλύτερα αφομοιώσιμη πρωτεΐνη από το σώμα σε σχέση με κάθε άλλη πρωτεϊνούχα τροφή. Η κατάλληλη ώρα κατανάλωσης είναι μετά την προπόνηση, μισή ως μία ώρα μετά, όταν το σώμα είναι στη μέγιστη δεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών. Αν την καταναλώσεις μία ώρα πριν την προπόνηση, θα χρησιμοποιηθεί ως ποιοτικό καύσιμο στην άσκηση. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο γεύματος, συνδυαζόμενη με άλλα γαλακτοκομικά καθώς και με φρούτα και λαχανικά. Γενικά να  θυμάσαι ότι η κύρια λειτουργία των πρωτεϊνών, είναι να βελτιώσουν την ανάκτηση και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Δοκίμασε το Whey Protein 750 gr της Anderson. Περιέχει ουδέτερες πρωτεΐνες συμπυκνωμένου γάλακτος που λαμβάνονται με υπερδιήθηση, χωρίς λίπη και πρόσθετους υδατάνθρακες. Προσφέρουν αμινοξέα για τη μυϊκή ανάπτυξη και την ανάκτηση, 60 λεπτά πριν την προπόνηση και 60 λεπτά μετά την προπόνηση. Το Whey Protein με Γεύση Βανίλια 1kg της Lamberts είναι χωρίς ασπαρτάμη, υψηλής ποιότητας και καθαρότητας πρωτεΐνη ορού γάλακτος, με υπέροχη γεύση και προσθήκη μαγνησίου. To Whey to Go Protein Powder Vanilla 340gr της Solgar είναι υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη από ορό γάλακτος με επιπρόσθετη L-γλουταμίνη & αμινοξέα BCAAs.

2 Ψευδάργυρος ή ZMA

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον ψευδάργυρο αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα: επιφέρει μια σημαντική αύξηση στην ποιότητα του ύπνου και ενισχύει τη φυσική παραγωγή τεστοστερόνης κάτι που βοηθά στην απόδοση της προπόνησης. Το συμπλήρωμα ΖΜΑ (Zinc Monomethionine Aspartate) είναι ένα μείγμα από ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6 που αυξάνει την τεστοστερόνη και τα επίπεδα της IGF-1, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης. Σίγουρα δεν είναι κάποιο στεροειδές ή οτιδήποτε αυτού του είδους, είναι απλώς ένας συνδυασμός μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β6. Πάντως πανεπιστημιακή έρευνα απέδειξε ότι ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο που περιέχονται στο ZMA απορροφώνται πολύ καλύτερα από ότι άλλα συμπληρώματα. Δοκίμασε το ZMA Sports Recovery της Now Foods. Είναι ένας συνδυασμός ψευδάργυρου μαγνησίου και βιταμίνης Β6 σχεδιασμένο να μεγιστοποιεί την απορρόφηση και να προάγει την ανάρρωση από την άσκηση. Το ZMA 60 Κάψουλες της Anderson είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με αναβολική δράση. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία του Ψευδάργυρου Mοnometionina, Μαγνήσιο και Βιταμίνη Β6, μετρημένοι με βάση την Αμερικανική φόρμουλα.

3 Κρεατίνη

Η κρεατίνη ενεργεί αυξάνοντας την ποσότητα της τριφωσφορικής αδενοσίνης (κοινώς γνωστή ως ΑΤΡ) κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η ΑΤΡ εμπλέκεται στη μεταφορά ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο, έτσι ώστε να συνδέεται με την απόδοση. Το νερό επίσης συντάσσεται στα κύτταρα κατά τη συμπλήρωση με κρεατίνη, επιτρέποντας την ενισχυμένη παροχή θρεπτικών συστατικών για να βοηθήσει την ανάπτυξη των μυών. Ενδέχεται να κάνεις κατακρατήσεις νερού, γιατί αποτελεί μέρος της δομής της κρεατίνης. Επιπλέον, η κρεατίνη ενισχύει την αποθήκευση υδατανθράκων – κάθε γραμμάριο ζάχαρης που αποθηκεύεται συνοδεύεται κι από 2 γραμμάρια νερού. Η ενυδάτωση των κυττάρων είναι αρκετά σημαντική. Οι αθλητές που ωφελούνται από ένα συμπλήρωμα κρεατίνης είναι οι αρσιβαρίστες, οι αθλητές αντοχής και οι δρομείς ταχύτητας. Δοκίμασε τη Creatine Monohydrate 1000mg, 60 Ταμπλέτες της Health Aid. Αυξάνει την άλιπη μυϊκή μάζα και τη δύναμη του σώματος. Βελτιώνει την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης και βοηθά στη γρήγορη ανάκαμψη των μυών Η Creatine 1000mg 250 Ταμπλέτες της Lamberts, περιέχει καθαρή μονουδρική κρεατίνη και αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα αθλητικής διατροφής για ένα μεγάλο εύρος ειδών σωματικής άσκησης.