ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιοι σαμποτάρουν τη δίαιτά σου;

Μάθε ποιοι έχουν βαλθεί να σου καταστρέψουν τη δίαιτά σου.

1 Οι αυθόρμητοι

Το να κολλήσει κάποιος σε σε μία δίαιτα εξαρτάται πολύ από τον προγραμματισμό και την καθημερινότητά του. Ορισμένα διατροφικά προγραμμάτα σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις ένα ελεύθερο γεύμα μέσα στην εβδομάδα όπου μπορείς να προγραμματίσεις εξόδους με φίλους, χωρίς ενοχές. Οι αυθόρμητοι άνθρωποι, όμως, μπορούν να καταστρέψουν το πρόγραμμά σου πανεύκολα. Φίλοι που σε καλούν συνεχώς να βγείτε έξω ή να φας σπίτι τους ή γονείς που σε επισκέπτονται ξαφνικά με σπιτικά γεύματα επειδή «είσαι τόσο απασχολημένος.». Δεν λαμβάνει κανείς το πρόγραμμά σου η την όρεξη σου και λογαριάζουν πάντα χωρίς τον ξενοδόχο.

2 Τα μέλη της οικογένειάς σου

Δεν χρειάζεται να είναι σαδιστές κάνοντας «μμμμμμμμ» μπροστά σου την ώρα που καταβροχθίζουν ένα χάμπουργκερ. Μπορούν να σου δημιουργήσουν προβλήματα αλλιώς. Για παράδειγμα όταν βγαίνεις έξω με τον σύντροφό σου και εκείνος παραγγέλνει διάφορους μεζέδες και εσύ μία σκέτη σαλάτα καταλαβαίνεις ότι ούτε από τον σερβιτόρο δεν θα έχεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι. Αν η μαμά σου μαγειρεύει στο σπίτι είναι πολύ δύσκολο να την πείσεις να κόψει το πολύ ελαιόλαδο στα λαδερά ή το βούτυρο στη μπεσαμέλ. Επίσης, τα παιδιά σου μπορεί να δυναμιτίσουν τη διάθεσή σου για δίαιτα όταν δεν τρώνε το φαγητό τους και το αφήνουν στο πιάτο.

3 Οι κατά φαντασίαν διαιτολόγοι

Είναι οι τύποι που έκαναν κάποια στιγμή στη ζωή τους μία δίαιτα και πέτυχαν και από τότε έχουν ξεκινήσει σταυροφορία κατά των κιλών. Επομένως μπορούν ανά πασα στιγμή να σου δώσουν συμβουλές, αναλυτικά διατροφικά προγράμματα και tips για να αυξήσεις το μεταβολισμό σου! (Κάποιος πρέπει να τους πει ότι η καταμέτρηση θερμίδων είναι χάσιμο χρόνου και όλα είναι σχετικά με τους υδατάνθρακες.) Αυτό που στην πραγματικότητα ισχύει είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί διάβασαν κάποτε ένα blog ή ένα βιβλίο και δεν θυμούνται παρά μόνο τα μισά από τα στοιχεία, αλλά πιστεύουν ότι έχουν τη μαγική φόρμουλα αδυνατίσματος στο τσεπάκι τους! Έχοντας γύρω σου αυτούς τους ανθρώπους με τις εξειδικευμένες θεωρίες για το πώς η απώλεια βάρους “πραγματικά” μπορεί να συμβεί με τον δικό τους τρόπο και όχι με τον τρόπο που εσύ ακολουθείς είναι αρκετά εύκολο να σταματήσεις την προσπάθεια.

4 Οι… κριτικοί

Όλοι γνωρίζουν ότι η κοινωνία μάς καταπιέζει με γελοία πρότυπα της εικόνας του σώματος, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες, και ότι όλοι πρέπει να γίνουμε μοντέλα για να αισθανόμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και αποδεκτοί από τους άλλους. Επίσης, ορισμένοι ασκούν κριτική στον σύντροφό τους την περίοδο που προσπαθεί να χάσει βάρος, δείχνουν μικρότερο σεξουαλικό ενδιαφέρον απέναντί του ή προσπαθούν να σαμποτάρουν την προσπάθειά του προσφέροντάς του παχυντικές τροφές, με στόχο να τον εμποδίσουν– αυτόν και τη σχέση τους- να αλλάξει.

5 Αυτοί που παίρνουν πολύ προσωπικά το «όχι»

Το φαγητό είναι κουλτούρα: στους γάμους, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, σε γιορτές Χριστουγέννων ή Πάσχα όλα επικεντρώνονται γύρω από περίτεχνα γεύματα με ειδικά πιάτα, τα γενέθλια απαιτούν τούρτες, οι επιχειρηματικές συμφωνίες γίνονται σε γεύματα εργασίας… Οπότε η διατροφή είναι κάτι περισσότερο από τροφή και μπορεί η συμπεριφορά κάποιων να γίνει απόλυτα δογματική. Τί εννοούμε; Αν δεν έχουμε ένα αρνί το Πάσχα δεν είναι πραγματικό Πάσχα, αν η μαμά δεν φέρει την πίτα με τη μυστική της συνταγή το τραπέζι είναι άδειο! Αν δεν φας την τούρτα των γενεθλίων κάποιου φίλου, δεν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τα γενέθλιά του! Με αυτόν τον τρόπο εάν κάνεις δίαιτα κάποιοι μπορεί να το εκλάβουν ως ένα είδος προσωπική προσβολής. Ακόμη χειρότερα είναι το ότι σε πιέζουν να φας «Ω έλα, είναι τα γενέθλια της Μαρίας. Έχει γενέθλια μόνο μία φορά το χρόνο!». Το πρόβλημα είναι ότι τα 40 άτομα στη δουλειά σου μπορεί να έχουν γενέθλια μέχρι και 40 φορές το χρόνο, και 40 μέρες να προσφέρουν γλυκά και τούρτα (βάλε και τις ονομαστικές γιορτές, τις επετείους, τους γάμους και τις βαφτίσεις).