ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είναι το νο1 συστατικό που σαμποτάρει τους κοιλιακούς σου;

Αυτό το συστατικό βρίσκεται ακόμη και σε υγιεινές τροφές!

 

Το έχουμε ξαναπεί ότι οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα αλλά μία επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αν και δεν υπάρχει ΜΙΑ υγιεινή δίαιτα για όλους υπάρχει ένα συστατικό που πρέπει να εξετάσεις: τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά. Είναι το νο1 συστατικό που σαμποτάρει και δεν αναδεικνύει τους κοιλιακούς σου. Και μπορεί η διατροφή να είναι ο απόλυτος τρόπος για να κάψεις λίπος, αυτό όμως εξαρτάται από τη διατροφή που κάνεις και τα συστατικά που καταναλώνεις, πολλές φορές εν αγνοία σου.

Είσαι αυτό που μεταβολίζεις, όχι αυτό που τρως!

H ζάχαρη είναι η κοινή ονομασία για τους απλούς υδατάνθρακες και βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τροφή, ακόμη και στα φρούτα και σε κάποια λαχανικά. Επομένως δεν είσαι μόνον αυτό που τρως, είσαι και αυτό που μεταβολίζεις. Ο στόχος για να αναδείξεις το six pack σου είναι να χάσεις λίπος αλλά επειδή η βιοχημεία του καθενός είναι διαφορετική παίζουν ρόλο εκτός από τη διατροφή, και οι ορμόνες και η φυσιολογία. Πιο συγκεκριμένα* (* Υπάρχουν και άλλες βιοχημικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να εξετάσεις, αλλά τα παρακάτω ισχύουν για όλους):

1 Οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος

Άμυλα, δημητριακά, σάκχαρα. Η περίσσεια πρωτεΐνης έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο υπάρχει επαρκής ινσουλίνη. Κοίτα την κοιλιά σου και στη συνέχεια κοίτα τη διατροφή που κάνεις. Θα δεις πόσο καλά ή όχι ελέγχεις το σάκχαρό σου στο αίμα. 

2 Οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που δεν χρησιμοποιούνται για ενέργεια αποθηκεύονται ως λίπος στο σώμα

Το σώμα μας μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη σε γλυκόζη και αυτή αποθηκεύεται σε δύο σημεία: στο συκώτι και στους μυς σου. Η μορφή αποθήκευσης της γλυκόζης ονομάζεται γλυκογόνο. Δυστυχώς, ο χώρος αποθήκευσης είναι περιορισμένος οπότε η συνεχής κατανάλωση ζάχαρης δεν έχει να πάει πουθενά, οπότε αποθηκεύεται και μετατράπεται σε λίπος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα ελεύθερης γλυκόζης στο αίμα είναι τοξικά και το σώμα σου προσπαθεί να σε βοηθήσει αποθηκεύοντάς το σε λίπος.

3 Το σιρόπι καλαμποκιού αυξάνει τα τριγλυκερίδια προκαλώντας αύξηση βάρους και λίπους

Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (ή σιρόπι γλυκόζης ή σιρόπι γλυκόζης- φρουκτόζης ή αμυλοσιρόπιο) δεν είναι τίποτα άλλο από ένα βασικό γλυκαντικό που βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές, ακόμη και σε υγιεινές! Η φρουκτόζη πηγαίνει στο συκώτι προκαλώντας λιπογένεση (παραγωγή λιπαρών οξέων όπως τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη) γι’αυτό και είναι η κυρίαρχη αιτία βλάβης στο συκώτι και προκαλεί μία κατάσταση που λέγεται λιπώδες ήπαρ. 

Αν και το σώμα μας μπορεί να μεταβολίζει και να χειρίζεται χαμηλές δόσεις αυτού του συστατικού, αυτό ισχύει όμως μόνο για τους αθλητές υψηλού επιπέδου και όχι για τον μέσο ασκούμενο.

Οι ελίτ αθλητές βρίσκονται σε ένα άλλο επίπεδο όσον αφορά την αξιοποίηση του καυσίμου και το μεταβολισμό. Έχει αποδειχθεί ότι οι αθλητές μπορούν να ανεχθούν κάποιες δόσεις του και με τη σειρά τους να το χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια. Ωστόσο, αυτό το συστατικό δεν έχει διατροφική αξία για το σώμα σου, οπότε γιατί να το καταναλώνεις; Βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, αθλητικά ποτά, χυμούς και energy bars.

Διάβασε σχετικά: Οι 5 πιο περίεργες συμβουλές για την απόλυτη γράμμωση των κοιλιακών σου

4 Η ινσουλίνη προκαλεί την αποθηκεύση λίπους

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Όταν καταναλώνεις οποιοδήποτε είδος υδατάνθρακα (και κυρίως ζάχαρη), η ινσουλίνη εκκρίνεται μέσω του παγκρέατος. Ο ρόλος της είναι να απομακρύνει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματός σου. (Βασικά, η ινσουλίνη συνδέεται με την κυτταρική μεμβράνη, ενεργοποιεί “μεταφορείς γλυκόζης” μέσα σε αυτό το κύτταρο, επιτρέποντας τελικά τη γλυκόζη να εισέλθει στο κύτταρο.)

Όσο περισσότερους υδατάνθρακες καταναλώνεις, τόσο περισσότερο απευαισθητοποιούνται τα κύτταρα μειώνοντας τα σήματα της ινσουλίνης. Όταν συμβεί αυτό, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα περισσότερο και μετατρέπεται σε λίπος.

Τα μη αμυλώδη λαχανικά ως κύρια πηγή κατανάλωσης υδατανθράκων έχουν τον ελάχιστο αντίκτυπο στην τόνωση της ινσουλίνης.

5 Η πρωτείνη και τα καλά λιπαρά δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα

Όσον αφορά το σάκχαρο του αίματος, τόσο η πρωτεΐνη όσο και το λίπος έχουν ασήμαντη σχέση με την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη είναι οι κύριοι ένοχοι. Η πρωτεΐνη μετατρέπεται σε γλυκόζη, αλλά ΜΟΝΟ όταν καταναλώνεται χωρίς γλυκαντικά στη διατροφή. 

Φίλια Μητρομάρα