ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είναι το καλύτερο υποκατάστατο γάλακτος για σένα που γυμνάζεσαι;

Οκ, ό,τι και να πούμε την καλύτερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση την κάνει το σοκολατούχο. Όμως υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν ή πρέπει να μείνουν μακριά από το αγελαδινό γάλα. Και ευτυχώς υπάρχουν υποκατάστατα γάλακτος και εναλλακτικές, αν και αυτές διαφέρουν στα θρεπτικά συστατικά, το χρώμα, τη γεύση και την υφή.

 

 

 

Το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνες, ορό γάλακτος και καζεΐνη, κοινά συστατικά που πυροδοτούν τις αλλεργίες. Επίσης όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, που σημαίνει ότι δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες του ενζύμου λακτάση για την πέψη της λακτόζης, αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία. Άλλα προβλήματα όπως αλλεργική ρινίτιδα, έκζεμα και κνίδωση έχουν επίσης συνδεθεί με το αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις: το γάλα σόγιας, το γάλα καρύδας, το γάλα αμυγδάλου κ.ά. Απλώς φρόντιζε να ελέγχεις την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη. Εάν είναι λιγότερη από 3g ανά 100ml, πρόσθεσε σκόνη πρωτείνης (από σόγια, ρύζι, αρακά ή κάνναβη) στο ρόφημα αποκατάστασης μετά την άσκησή σου. Θα πρέπει επίσης να ελέγχεις ότι το μη αγελαδινό γάλα που επίλεξες είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνη Β12. Η ομάδα του wefit.gr δοκίμασε 5 εναλλακτικές πηγές γάλακτος, κατέγραψε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και σου τα παρουσιάζει.

Διάβασε σχετικά: Το γάλα γαϊδούρας και τα πλούσια διατροφικά οφέλη

1 Γάλα Καρύδας

Μια καλή εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα, το γάλα καρύδας μοιάζει πολύ στην υφή του πλήρους αγελαδινού γάλακτος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (περίπου 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά φλιτζάνι). Διάβασε σχετικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γάλα και το νερό καρύδας!

Πλεονεκτήματα: Το γάλα καρύδας έχει πολύ περισσότερο κάλιο ανά φλιτζάνι από τα κανονικά γάλατα (630 mg ανά φλιτζάνι, έναντι 150 mg). Οι καρύδες είναι γεμάτες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες (C, Ε, Β3, Β1, Β5 και Β6), ενώ διαθέτουν μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το  νάτριος, το μαγνήσιο και το φώσφορο. Επομένως είναι ένα καλό ρόφημα για μετά την προπόνησή σου ενώ δεν σε επιβαρύνει με περιττές θερμίδες (έχει μόνον 50 θερμίδες/ποτήρι). Διάβασε σχετικά: Κάλιο: Σου κάνει καλό!

Μειονεκτήματα: Ένα φλιτζάνι γάλα καρύδας περιέχει 1 g πρωτεΐνης και 100 mg ασβεστίου ενώ το αγελαδινό περιέχει 8 g πρωτεΐνης και 300 mg ασβέστιο.

2 Γάλα κάνναβης

Είναι φτιαγμένο από αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης, νερό και (στις περισσότερες περιπτώσεις) γλυκαντικά. Είναι μια καλή εναλλακτική λύση για όσους είναι αλλεργικοί σε σόγια, ξηρούς καρπούς και γλουτένη.

Πλεονεκτήματα: Το γάλα κάνναβης σου παρέχει περισσότερο σίδηρο από το αγελαδινό γάλα. Έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Ένα ποτήρι γάλα κάνναβης περιέχει 900mg ω-3 λιπαρά οξέα, 2800mg ω-6 λιπαρών οξέων, 10 βασικά αμινοξέα, 4 γραμμ. εύπεπτες πρωτεΐνες, 0% χοληστερίνη, 46% της συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου, κάλιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ, βιταμίνη D, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Η πρωτεΐνη κάνναβης συμβάλλει στην επισκευή των μυών και τη μείωση πόνου στις αρθρώσεις και φλεγμονή, και συνιστάται ιδιαίτερα για τους αθλητές που υποβάλλονται σε έντονη σωματική άσκηση.

Μειονεκτήματα: Αν και μπορεί να αγοραστεί απλό, με γεύση βανίλια ή σοκολάτα, υπάρχουν πολλές συσκευασίες που περιέχουν ζάχαρη, γι 'αυτό διάβαζε την ετικέτα.

Διάβασε σχετικά: Αυτές είναι οι 9 καλύτερες πηγές πρωτεϊνης για αποκατάσταση

3 Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας προέρχεται από το εκχύλισμα φασολιών σόγιας και είναι χωρίς ζάχαρη και αρωματισμένο, κυρίως με σοκολάτα και βανίλια.

Πλεονεκτήματα: Το γάλα σόγιας είναι διατροφικά ισοδύναμο με το αγελαδινό γάλα. Είναι συχνά εμπλουτισμένο με ασβέστιο, βιταμίνες Α και D και ριβοφλαβίνη και συνήθως περιλαμβάνει 8-10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Επίσης, χάρη στις ισοφλαβόνες, η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποτρέποντας την απορρόφησή της.

Μειονεκτήματα: Ακόμα και λίγο γάλα σόγιας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους έχουν αλλεργία στη σόγια. Επιπλέον, μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Alternative Therapies in Health and Medicine διαπίστωσε ότι η σόγια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα των αντρών.

4 Γάλα αμυγδάλου

Είναι φτιαγμένο από αλεσμένα αμύγδαλα, νερό και (στις περισσότερες περιπτώσεις) κάποιο γλυκαντικό. Το γάλα αμυγδάλου έχει γλυκιά και κρεμώδη υφή παρόμοια με τα άλλα γάλατα (αγελαδινό, κατσικίσιο).

Πλεονεκτήματα: Το γάλα αμυγδάλου περιέχει πολλή βιταμίνη Ε, περίπου 50% της ημερήσιας ποσότητας σε ένα μόνο ποτήρι. Εάν κάνεις δίαιτα το γάλα αμυγδάλου είναι για σένα αφού περιέχει το 1/3 των θερμίδων του 2% του αγελαδινού!

Μειονεκτήματα: Το γάλα αμυγδάλου έχει πολύ λιγότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό ή το γάλα σόγιας. Επίσης, δεν έχει τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα άλλα γάλατα.

5 Γάλα ρυζιού

Το ρύζι αλέθεται, βράζει και στη συνέχεια περνά από διαδικασία ζύμωσης. Είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα.

Πλεονεκτήματα: Το γάλα ρυζιού δεν περιέχει γλουτένη και ξηρούς καρπούς, σημαντικό για εκείνους που είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία ενώ είναι αρκετά εύπεπτο.

Μειονεκτήματα: Αν προσέχεις το βάρος σου το γάλα ρυζιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά είναι χαμηλό σε πρωτεΐνες και ασβέστιο σε σύγκριση με τα απλά γάλατα. Αυτό το γάλα επίσης είναι υδαρές, έτσι δεν είναι καλό υποκατάστατο για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο.

Φίλια Μητρομάρα