ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες βιταμίνες αυξάνουν τις καύσεις σου και γιατί;

Δες ποιες βιταμίνες μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σου, να αυξήσουν τις καύσεις σου και να να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τι κάνει: Αυξάνουν την ενέργειά σου


Γιατί: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Πρόκειται για επτά βιταμίνες που δεν πρέπει να παραλείπεις, αφού η έλλειψή τους μπορεί να ρίξει το ρυθμό του μεταβολισμού σου. Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να είσαι πιο δραστήριος και να καις περισσότερες θερμίδες, ενώ βοηθούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Πρέπει να ξέρεις: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι υδατοδιαλυτές και, με εξαίρεση τη Β12, δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να καταναλώνεις καθημερινά τροφές που τις περιέχουν, έχοντας στο νου ότι η ζάχαρη, ο καφές και το αλκοόλ είναι μεγάλοι τους εχθροί.

Βιταμίνη C

Τι κάνει: Συμβάλλει στο αδυνάτισμα

Γιατί: Η βιταμίνη C δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι ενισχύεται η παραγωγή οξυγόνου καθώς και την αύξηση του μεταβολισμού. Ενδέχεται η βιταμίνη C να επηρεάζει το σώμα στο κατά πως αξιοποιεί το λίπος σαν “καύσιμο”, κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και όταν δεν γυμνάζεσαι. 

Ωστόσο τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα έχουν συσχετιστεί με τον υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, την αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα και τη μεγαλύτερη περίμετρο της μέσης.

Πρέπει να ξέρεις: Αυτή η βιταμίνη δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, γι΄αυτό κατανάλωνε καθημερινά 4-5 φρούτα και φρέσκιες σαλάτες. Οι καπνιστές χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες.

Διάβασε ακόμη: Συμπληρώματα διατροφής: Ποια είναι τα καλύτερα, κάψουλες ή σκόνη;

Βιταμίνη D

Τι κάνει: Μειώνει το κοιλιακό λίπος

Γιατί: Νέα έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη D δεν υποστηρίζει μόνο ισχυρά, υγιή οστά και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της καύσης θερμίδων ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη D ενεργοποιεί το μηχανισμό λιποδιάλυσης και σε βοηθά να απαλλαγείς από το κοιλιακό λίπος.

Πρέπει να ξέρεις: Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που σχηματίζεται με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα και ενισχύει το μεταβολισμό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Βιταμίνη Ε

Τι κάνει: Ενισχύει τον μεταβολισμό


Γιατί: Η βιταμίνη Ε έχει λιποδιαλυτές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Πρέπει να ξέρεις:  Η βιταμίνη Ε είναι μια οικογένεια λιποδιαλυτών ενώσεων. Εμφανίζεται φυσικά σε οκτώ διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τοκοφερολών (άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα) και τεσσάρων τοκοτριενολών. Η άλφα τοκοφερόλη είναι η πιο κοινή και πιο ισχυρή μορφή της βιταμίνης. Ως συμπλήρωμα, είναι διαθέσιμο είτε σε φυσική είτε σε συνθετική μορφή. Απλώς η συνθετική μορφή είναι 50% λιγότερη ενεργή. Μάλιστα η βιοδιαθεσιμότητα της φυσικής βιταμίνης Ε είναι μεγαλύτερη αυτής της συνθετικής.