ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια λαχανικά έχουν πρωτείνη;

Θέλεις να υιοθετήσεις μία διατροφή με λιγότερο κρέας; Σου αρέσουν τα λαχανικά; Δες ποια λαχανικά αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης. Κι όχι, δεν μιλάμε για τα όσπρια!

 

Γιατροί και διαιτολόγοι σε ολόκληρο τον πλανήτη συμφωνούν σε ένα πράγμα (αν και δεν συμφωνούν σε πολλά): η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών κάνει καλό στην υγεία. Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες που προσφέρουν κορεσμό, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και μια σειρά από σημαντικές και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν την ενέργεια και τη διάθεση. Και ορισμένα λαχανικά περιέχουν πρωτεΐνες, απαραίτητες για σένα που γυμνάζεσαι.

Αν και οι ζωικές τροφές είναι συνήθως πιο πλούσιες σε πρωτεΐνες, υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που περιέχουν αξιόλογες ποσότητες πρωτεΐνης. Τα λαχανικά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά), ενώ η καλλιέργειά τους είναι πιο φιλική για το περιβάλλον.

Η φυτική πρωτεΐνη έχει υψηλότερη βιολογική αξία συγκριτικά με τη ζωική, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό.

Δες ποια λαχανικά έχουν πρωτεΐνη.

Αγκινάρες

Μόνο μία μαγειρεμένη αγκινάρα περιέχει τρία γραμμάρια πρωτεΐνης και επτά γραμμάρια φυτικές ίνες. 

Αρακάς

Εάν τρως περίπου 3/4 του φλιτζανιού αρακά, θα πάρεις πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ψημένες πατάτες

Μην αφήνεις τις πατάτες φούρνου στην άκρη. Μια μεγάλη πατάτα έχει επτά γραμμάρια πρωτεΐνης. Και σε χορταίνει.

Σπανάκι

Για κάθε φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι που τρως καταναλώνεις περίπου ένα γραμμάριο πρωτεΐνης. Αν φας μια σαλάτα με τέσσερα φλιτζάνια σπανάκι μαζί με το γεύμα σου κάνε την πρόσθεση!

Μπρόκολο

Ένα ματσάκι μπρόκολο περιέχει μέχρι και 17 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ένα φλιτζάνι από τα λαχανάκια, βρασμένο, περιέχει τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης – συν την ίδια ποσότητα ινών.

Κουνουπίδι

Όπως το μπρόκολο, έτσι και το κουνουπίδι προσφέρει πρωτεΐνη. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι έχει περίπου δύο γραμμάρια θρεπτικών συστατικών.

Μανιτάρια πορτομπέλο (λευκά)

Ένα φλιτζάνι από αυτά περιέχει τρία γραμμάρια πρωτεΐνης. (Βέβαια τα μανιτάρια είναι μύκητες και όχι λαχανικά, αλλά πρόσθεσέ τα στη διατροφή σου).

Μανιτάρια πλευρώτους

Όπως τα λευκά μανιτάρια έτσι και αυτά περιέχουν τρία γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε φλιτζάνι, κομμένα σε φέτες.

Γλυκό καλαμπόκι

Ένα μεσαίο καλαμπόκι έχει περίπου τρία γραμμάρια πρωτεΐνης και τρία γραμμάρια ινών.

Kale

Το αγαπημένο superfood προσφέρει και πρωτεΐνη. Ή, τουλάχιστον ένα κομμάτι αυτής της θρεπτικής ουσίας. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο kale δίνει περίπου τρία γραμμάρια.

Ρόκα

Ένα φλιτζάνι ρόκα έχει περίπου μισό γραμμάριο πρωτεΐνης. Έτσι τέσσερα φλιτζάνια έχουν δύο γραμμάρια. Δεν είναι και άσχημο για πράσινη σαλάτα.

Φύλλα παντζαριού

Ξέρεις πως ο χυμός παντζαριού κάνει καλό στην προπόνησή σου, αλλά μην ξεχνάς και τα φύλλα του. Ένα φλιτζάνι φύλλων παντζαριού, βρασμένα, έχει περίπου τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης, συν μια καλή δόση αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ασθένειες.