ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Paleo diet: Τι πρόβλημα υπάρχει;

Το κρέας, τα υγιεινά λίπη, τα λαχανικά, τα μη επεξεργασμένα προϊόντα και η ζάχαρη είναι οι βασικές αρχές αυτής της διάσημης δίαιτας.

Η παλαιολιθική διατροφή ή paleo diet απαγορεύει τα προϊόντα με γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και είναι υπέρμαχος της κατανάλωσης άφθονων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Συνιστά, επίσης, και άσκηση υψηλής έντασης καθημερινά, ύπνο νωρίς το βράδυ, αποφυγή αλκοόλ, τσιγάρου και κατανάλωση μόνο βιολογικών προϊόντων. Επομένως είναι λογικό η paleo diet να έχει πιστούς οπαδούς αφού μπορεί να συμβάλλει από την απώλεια βάρους μέχρι και τη θεραπεία ακμής των ενηλίκων. Με διάσημους όπως την ηθοποιό Jessica Biel και τον μπασκεμπολίστα Kobe Bryant να ορκίζονται στα οφέλη της θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αδυνατίσεις και να παραμείνεις υγιής. Οπότε τι πρόβλημα υπάρχει; Εύλογη απορία, πάρε τις απαντήσεις:

 

 

1 Είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες

Ως αθλητές, bodybuilders και λάτρεις του fitness χρειαζόμαστε περισσότερους υδατάνθρακες από ότι χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος. Το σώμα και ο εγκέφαλός σου τροφοδοτείται από υδατάνθρακες, κι όταν ακολουθείς έναν δραστήριο τρόπο ζωής είναι αδύνατο να πάρεις όλους τους υδατάνθρακες που χρειάζεσαι μόνο από τα λαχανικά δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών είναι μη-αμυλούχα. Πολλοί αθλητές έχουν υιοθετήσει μια τροποποιημένη έκδοση της paleo diet που περιλαμβάνει πατάτες και ρύζι για την κάλυψη των αναγκών τους σε υδατάνθρακες.

2 Δεν είναι υγιεινή

Η λέξη «Paleo» δεν είναι συνώνυμη με τη λέξη «υγεία» επειδή οι πρωτόγονοι έτρωγαν αγνά προιόντα. Σε αυτή τη δίαιτα υπάρχει μία άφεση αμαρτιών όσον αφορά στα ζωικά προϊόντα με κατανάλωση άφθονης ποσότητας κρέατος. Αποτέλεσμα; Αύξηση του λιπαιδιμικού προφίλ (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.λπ.), κίνδυνος για νεφρική βλάβη και στεφανιαία νόσο. Επιπλέον η κατάργηση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σε ορισμένες βιταμίνες ή θρεπτικές ουσίες.

 

Διάβασε: Diet trend: Ξέχνα την paleo, ήρθε η Victorian diet, η πιο υγιεινή δίαιτα!

 

3 Επιβραδύνει τον μεταβολισμό

Η Paleo diet περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος και μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού.

4 Είναι περιοριστική

Οι υποστηρικτές της δίαιτας προωθούν την ιδέα να καταναλώνονται κρέατα που έχουν τραφεί με χόρτο (αντί για καλαμπόκι) επειδή είναι πιο κοντά στη διατροφική ποιότητα που οι πρόγονοί μας θα είχαν βιώσει. Πόσο εύκολο είναι αυτό να το ακολουθήσει κάποιος (και οικονομικά ανεκτό;). Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο υπερβολική κατανάλωση συμβατικού κρέατος, όχι βιολογικού ή grass feed.

5 Μπορεί να προκαλέσει διαβήτη 

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition and Diabetes αποκαλύπτει ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η paleo diet δημιουργεί πρόβλημα στα ποντίκια που βρίσκονται σε κατάσταση προ-διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απουσιάζουν τα όσπρια από τη διατροφή αυτή και τα γαλακτομικά.

 Φίλια Μητρομάρα