ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως η γυμναστική σου ανοίγει την όρεξη;

Παρά τις λιγούρες που μπορεί να έχεις μερικές φορές μετά το γυμναστήριο, η απάντηση είναι «όχι». Δες πως θα μειώσεις την όρεξή σου.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Χιλής, σε ανθρώπους που ασκούνται 3 φορές την εβδομάδα για 90 ημέρες, βρέθηκε ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης που καταστέλλει την όρεξη για φαγητό στο αίμα διπλασιάζονται σε σχέση με αυτούς που δεν ασκούνται, με τους πρώτους να καταναλώνουν 300 θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να τρώνε μετά τη γυμναστική, είτε για να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους για τη σκληρή άσκηση ή γιατί νιώθουν ότι χρειάζονται ανεφοδιασμό. Εκτός αν ξεπέρασες τα όριά σου και έκανες για μεγάλο χρονικό διάστημα σούπερ-έντονη γυμναστική ή ξεκίνησες την άσκηση με άδειο στομάχι, δεν χρειάζεται να φας μετά. Γι' αυτό μην τρέξεις στην πλησιέστερη πιτσαρία βγαίνοντας από το γυμναστήριο. Περίμενε μέχρι η πείνα να σου χτυπήσει την πόρτα για να της ανοίξεις! Διαφορετικά να ποιες τροφές μπορούν να σου κόψουν την όρεξη:

1 Σπόροι κουκουναριού
Περιέχουν πινολεϊκό οξύ, που καταστέλλει την όρεξη. Επίσης το κουκουνάρι αποτελείται από 50% λίπος, 30% πρωτεΐνη και 11% υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο είναι νερό, ανόργανα άλατα και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β1 και Ε, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, αλλά και ο ψευδάργυρος. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

2 Αμύγδαλα
Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή), βιταμίνης Ε και μαγνησίου, και δίνουν το αίσθημα του κορεσμού γρήγορα και για αρκετή ώρα.

Πρωτεΐνη
Η ορμόνη του ανθρώπινου εντέρου (PYY) αυξάνεται με την κατανάλωση πρωτεϊνών και αυτός είναι ο λόγος που οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες ενισχύουν περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν την απώλεια βάρους. Μία φέτα γαλοπούλας ή μισό γιαούρτι θα σου κόψει την πείνα αμέσως!

4 Πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, ρόκα έχουν λίγες θερμίδες και σου δίνουν την αίσθηση ότι έχεις φάει πολύ. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν πέπτονται πιο αργά από τον οργανισμό, σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτος και απενεργοποιούν τα σήματα πείνας στον εγκέφαλο.

5 Νερό
Αυτό που λένε «δεν πεινάς, διψάς» ισχύει! Εάν πιεις νερό θα κόψεις την πείνα σου αμέσως μετά την άσκηση. Επίσης έχε υπόψη σου ότι το νερό μεταβολίζει το αποθηκευμένο λίπος, ι ένα αφυδατωμένο σώμα τείνει να το διατηρεί.