ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μίλα μου βρώμη-κα!

Δημητριακά με βρώμη, Μπάρες δημητριακών με βρώμη, ψωμί, μπισκότα και ο κατάλογος δεν τελειώνει ποτέ! Ας δούμε όμως και τις ιδιότητες της βρώμης που την έχουν φέρει τόσο ψηλά στις προτιμήσεις μας!

 

Η βρώμη είναι μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες αναστέλλουν την απορρόφηση λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυχνότητας, γνωστή και ως LDL χοληστερόλη, από το σώμα μας. Μιάμιση κούπα περιέχει 5 γραμμάρια αυτών των ινών, τα οποία είναι αρκετά να ρίξουν την χοληστερίνη σας.

Η βρώμη βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα χάρη στην φυτική ίνα Β-Γλουτένη, η οποία αναζωογονεί το ανοσοποιητικό και προστατεύει από καρδιακές ασθένειες όπως όλες οι φυτικές ίνες. Τέλος, ωθεί τα ανοσοποιητικά κύτταρα να κινηθούν για να βρουν βακτηριακές λοιμώξεις.

Για τον ίδιο λόγο (υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες), η βρώμη κάνει καλό και για την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας το ρίσκο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ιδανικό για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση όπου εμφανίζουν υψηλή πίεση. Αντίστοιχα πλεονεκτήματα υπάρχουν και για τους άντρες. Συνιστώμενη ποσότητα: 1 μερίδα την ημέρα για τους άνδρες και 6 μερίδες την εβδομάδα για τις γυναίκες (να και το ρεπό).

Η βρώμη περιέχει μεγάλη ποσότητα μαγνησίου, το οποίο ρυθμίζει την ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη μέχρι και κατά 31%! Εκτός από το μαγνήσιο, περιέχει, ασβέστιο και φώσφορο, ουσίες που βοηθούν έναντι της οστεοπόρωσης και κρατούν τα οστά μας γερά.

Περιέχει το αντιοξειδωτικό Αβενανθραμίδη. Οι αβενανθραμίδες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που πολεμούν την καλή HDL χοληστερόλη. Επίσης προστατεύει την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση από τον χαλκό, μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης καρδαγγειακών ασθενειών.