ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξέρεις τι μπορείς να πάθεις όταν δεν πίνει νερό;

Η συμβουλή να πίνεις περισσότερο νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να ακολουθείς πιστά για την υγεία σου. Μάθε τι μπορεί να συμβεί εάν δεν πίνεις αρκετό νερό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Αυξάνεται η κατακράτηση υγρών

Κι όμως, εάν δεν πίνεις νερό έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα: γίνεται κατακράτηση υγρών και παρουσιάζεις μια προσωρινή αύξηση βάρους. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό και υγρά, το σώμα σου κρατά κάθε σταγόνα για να αποτρέψει τη σοβαρή αφυδάτωση.

Πέφτει η ενέργειά σου

Νιώθεις πεσμένος ενεργειακά; Άσε την καφεΐνη και πιες νερό. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να εξαντλήσει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειάς σου.

Παθαίνεις συχνά κράμπες

Σε περίπτωση ήπιας αφυδάτωσης ο οργανισμός στέλνει όλο το νερό στα όργανα ζωτικής σημασίας αφαιρώντας το από τους μυς. Έτσι το αποτέλεσμα είναι να παθαίνεις κράμπες.

Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από 80% νερό, επομένως οι ικανότητες και οι λειτουργίες του εξαρτώνται από το νερό. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση βλάπτει τις ικανότητές του. Μάλιστα μελέτη στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι το πόσιμο νερό μπορεί να αποτρέψει τη μείωση της μνήμης και της προσοχής.

Πέφτει η απόδοσή σου στην προπόνηση

Το σώμα σου δεν μπορεί να μετατρέψει αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες σε ενέργεια χωρίς άφθονο νερό. Και σύμφωνα με την The Physiolog Society, η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κακή αθλητική απόδοση. Όχι μόνο δεν θα μπορείς να βγάζεις τις προπονήσεις σου αλλά θα συγκρατείται η κατανομή του λίπους.

Είσαι κακοδιάθετος

Δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ έκαναν σε άνδρες και γυναίκες μια σειρά γνωστικών τεστ και διαπίστωσαν ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση επηρέασε τη διάθεσή τους και προκάλεσε κόπωση και πονοκεφάλους.

Πεινάς περισσότερο

Είναι πολύ συνηθισμένο να συγχέεις την πείνα με την αφυδάτωση. Εάν το στομάχι σου γουργουρίζει, πιες νερό και περίμενε 20 λεπτά πριν φας κάποιο σνακ.

Μειώνεται ο μεταβολισμός σου

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, μετά την κατανάλωση περίπου δύο ποτηριών νερού, ο ρυθμός του μεταβολισμού των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 30%. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού κατά 1,5 λίτρα την ημέρα (περίπου έξι ποτήρια) θα κάψει επιπλέον 17.400 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, δηλαδή χάνεις περίπου 3 κιλά!

Έχεις πονοκέφαλο

Προτού πιάσεις ένα παυσίπονο επειδή πονάει το κεφάλι σου πες νερό. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

Δείχνεις γερασμένος

Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, διαφορετικά χωρίς νερό γίνεται ξηρό και θαμπό. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό το κολλαγόνο αρχίζει να σπάει προκαλώντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Έχεις δυσκοιλιότητα

Όταν το παχύ έντερο απορροφά έως και 5 λίτρα νερό την ημέρα, η κινητικότητά του είναι φυσιολογική. Αλλά όταν δεν τροφοδοτείται με νερό δυσκολεύεται ο οργανισμός να αποβάλει τα απόβλητα.

Τα νεφρά σου δεν λειτουργούν σωστά

Για να λειτουργήσουν σωστά τα νεφρά σου, χρειάζονται νερό. Χωρίς αρκετό νερό, τα νεφρά εργάζονται υπερωρίες για να φιλτράρουν το αίμα. Και η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά.

Μειώνεται η λειτουργία της καρδιάς

Όταν είσαι αφυδατωμένος η καρδιά σου πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει τη ροή του αίματος.

Μπορεί να παρουσιαστεί στυτική δυσλειτουργία

Η μη κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στύσης. Όταν είσαι αφυδατωμένος παράγεις μεγαλύτερη ποσότητα αγγειοτενσίνης, έναν τύπο ορμόνης που απαντάται συνήθως σε άνδρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη σταθερών στύσεων.

Δεν μπορείς να κλάψεις

Η παραγωγή δακρύων μειώνεται όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό. Το σώμα προσπαθεί να δημιουργήσει ομοιόσταση ή να διατηρήσει τον έλεγχο της ισορροπίας υγρών. Όταν υπάρχει μειωμένη ποσότητα πρόσληψης υγρών, το σώμα αποθηκεύει το νερό για να ενυδατώνει πρώτα τα ζωτικά όργανα.

Θέλεις να γνωρίζεις πόσο καλά ενυδατωμένος είσαι;

Αν και το ένστικτο της δίψας είναι πολύ αξιόπιστο και έχει καταφέρει να μας κρατήσει ζωντανούς ωστόσο υπάρχει ένα tip: Έλεγξε τα ούρα σου. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, το χρώμα των ούρων είναι σκούρο κίτρινο. Εάν είσαι σοβαρά αφυδατωμένος, ίσως να μην μπορείς να ουρήσεις.

Έχε υπόψη σου ότι ο κανόνας των 8 ποτηριών νερό την ημέρα δεν έχει καμία επιστημονική εξήγηση, είναι εντελώς αυθαίρετος, επειδή το πόσο νερό θα καταναλώσεις εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Κατά τις περιόδους αυξημένης εφίδρωσης, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και λόγω αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος (ειδικά σε ξηρά κλίματα) αν ιδρώνεις πολύ, πρέπει αναπληρώνεις τα περισσότερα από τα υγρά που χάνεις, με νερό. Αν κάνεις άσκηση υψηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας μπορεί να χρειάζεται να πάρεις και ηλεκτρολύτες μαζί με νερό.

Αν θέλεις να απλοποιήσεις τα πράγματα τότε:

  1. Πίνε νερό όταν διψάς.
  2. Σταμάτα όταν δεν διψάς άλλο.
  3. Κατά τη διάρκεια αυξημένων περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, πίνε αρκετό νερό για να αντισταθμίζεις τα χαμένα υγρά.

Τα επίπεδα αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση είναι συνέπεια της ανεπαρκούς πρόσληψης νερού:

Στο 1% απώλεια υγρών του σωματικού βάρους μειώνεται τη θερμορύθμιση και εμφανίζεται η δίψα.

Στο 2% η δίψα αυξάνεται και νιώθεις δυσφορία και απώλεια όρεξης.

Στο 3% εμφανίζεται ξηροστομία.

Στο 4% παρατηρείται μείωση στην ικανότητα εργασίας κατά 20-30%.

Στο 5% παρατηρούνται δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκέφαλος και υπνηλία.

Στο 6% μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα των άκρων

Στο 7% κατάρρευση

Στο 10% μιλάμε για αφυδάτωση απειλητική για τη ζωή.

 

Έρευνες – πηγές

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257694/

https://today.uconn.edu/2012/02/even-mild-dehydration-can-alter-mood/

https://academic.oup.com/jcem/article/88/12/6015/2661518