ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάνε detox στο συκώτι σου με 10 φυσικούς τρόπους

Το συκώτι (ήπαρ) είναι ένα σημαντικό όργανο κι όταν αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά πολλές ασθένειες θα είχαν προληφθεί. Αντιθέτως, η κακή κατάσταση του ήπατος μπορεί να είναι η αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η αποτοξίνωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, όπου αποβάλλει τις τοξίνες μέσω του εντέρου, του ήπατους, των νεφρών, των πνευμόνων, των λεμφαδένων και του δέρματος. Η αποτοξίνωση του ήπατος περιλαμβάνει την απομάκρυνση των λιπών, της χοληστερίνης, των πέτρων στη χολή, τις τοξίνες καθώς και τα υπολείμματα φαρμάκων που έχουν συσσωρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο συκώτι. Αποτοξινώνοντας το συκώτι σου θα ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου, θα χάσεις βάρος, θα θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου, θα βελτιώσεις την πέψη σου και θα νιώσεις ευεξία και ενέργεια. Αυτοί είναι 10 φυσικοί τρόποι για να αποτοξινώσεις το συκώτι σου.

 

 

1 Πικραλίθρα

Γενικά, τα πικρά βότανα και χορταρικά είναι τα πιο αγαπημένα των βοτανολόγων και αυτό επειδή η πικρή τους γεύση διεγείρει τις πεπτικές διαδικασίες. Έχει διουρητική και αποτοξινωτική δράση ενώ διεγείρει τις εκκρίσεις του ήπατος, του παγκρέατος και των εντέρων.

2 Λεμόνι

Εάν ρίξεις το χυμό μισού λεμονιού σε ζεστό νερό και το πρωί, αυτός είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου και να ενεργοποιήσεις  το συκώτι σου. Η ξινή γεύση ενεργοποιεί αλλά και εξουδετερώνει τις τοξίνες που υπάρχουν στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην εκκαθάριση των συσσωρευμένων τοξινών.

3 Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα σταυροειδή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν γλυκοσινολικά οξέα. Πρόκειται για ενώσεις που περιέχουν θείο (εξ ου και η μυρωδιά που αναδίδουν) που προστατεύουν το ήπαρ από τις βλάβες και βελτιώνουν την ικανότητά του να αποβάλει τις τοξίνες και την περίσσεια ορμονών.

4 Κάρυ

Το μπαχαρικό κάρυ οφείλει το κίτρινο χρώμα του στην κουρκουμίνη, μία αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ουσία. Είναι εξαιρετικό για την ενίσχυση του ανοσοοποιητικού και την αντιμετώπιση των ιώσεων ή κάποια λοίμωξη του ήπατος.

5 Νερό

Τα επαρκή υγρά όπως το νερό, το τσάι και τα ροφήματα βοτάνων, βελτιώνουν τη ροή των θρεπτικών ουσιών προς το ήπαρ και την αποβολή των αποβλήτων.

6 Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό ιχνοστοιχείο σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις σε όλο το σώμα. Ειδικότερα, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος σε ένα ένζυμο του ήπατος (αφυδρογονάση αλκοόλης), το οποίο διασπά το αλκοόλ σε λιγότερο τοξικές ουσίες. Αν πίνεις αλκοόλ καλό είναι να λαμβάνεις συμπληρώματα ψευδαργύρου.

7 Μεθειονίνη

Ένα απαραίτητο αμινοξύ που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει από μόνος του, η μεθειονίνη είναι ζωτικής σημασίας για πολλές διαδικασίες αποτοξίνωσης που εκτελούνται από το ήπαρ. Μετατρέπεται στο σώμα σε κυστεΐνη, καρνιτίνη, γλουταθειόνη, ταυρίνη και νουκλεϊκά οξέα. Βρίσκεται σε τρόφιμα πλούσια όπως γάλα και γαλακτομικά, αβγά, μανιτάρια, κολοκύθα, κρεμμύδι, σκόρδο, κρίθαρη, σίκαλη κ.λπ. Όταν μετατρέπεται σε γλουταθειόνη, αυτή έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει το ήπαρ και άλλα κύτταρα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. 

8 Πράσινο τσάι

Πλούσιο σε κατεχίνες, σύνθετες αντιοξειδωτικές ουσίες που προλαμβάνουν τη συσσώρευση λίπους και υποβοηθούν τη λειτουργία του ήπατος.

9 Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, η λαχανίδα, η ρόκα περιέχουν μεγάλες ποσότητες χλωροφύλλης κι έτσι απορροφούν τις τοξίνες από το αίμα, εξουδετερώνουν βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες από εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα ενώ ενισχύουν την παραγωγή της χολής για την απομάκρυνση υπολειμμάτων από τα όργανα του σώματος και το αίμα.

10 Αγκινάρα

Η αγκινάρα -και κυρίως τα φύλλα της- βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος ενώ μειώνει τη χοληστερόλη. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της χολής βοηθώντας στην αποβολή των εκκρίσεων της χολής γύρω από το ήπαρ οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.