ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μυστική συνταγή των υπεραθλητών που ενισχύει την προπόνησή σου

Οι υπέραθλητές κάνουν αυτό: ρίχνουν ένα ωμό αυγό στον καφέ τους για πρόσθετη ενίσχυση! Όσοι το έχουν δοκιμάσει το έχουν παρομοιάσει με «ρευστό τιραμισού».

 

 

Αντί να κάνεις το αυγό σου ομελέτα ρίξ’το στον καφέ σου και πιες το. Θα ενισχύσεις την απόδοσή σου, υποστηρίζουν όσοι το κάνουν. Η ανάμειξη του ωμού αυγού μαζί με τον καυτό καφέ όμως δεν είναι μια καινούρια ιδέα: είναι μία συνταγή αιώνων που ανήκει στην ουγγρική, σκανδιναβική και βιετναμέζικη κουλτούρα. Το αποτέλεσμα; Ένα παχύ, κρεμώδες, γλυκό ρόφημα που ενισχύει την προπόνησή σου.

 

Ένα ρόφημα με ιστορία

Ονομάζεται Cà Phe Trung και σερβίρεται στα καφενεία του Ανόι, της πρωτεύουσας του Βιετνάμ. Ο κρόκος χτυπιέται μαζί με συμπυκνωμένο γάλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα το οποίο χύνεται σε βαρύ μαύρο ζεστό καφέ. Στην Σκανδιναβία υπάρχουν πολλές εκδοχές γι' αυτόν τον καφέ. Μπορείς να βάλεις μόνο τον κρόκο από το αυγό, μόνο το ασπράδι ή και τα δυο. Αυτή τη συνταγή την εκτελούσαν πριν από αιώνες για τη μοναδική της γεύση, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία, άρχισε να κερδίζει έδαφος ως ένα ρόφημα πριν την προπόνηση. Η καφεΐνη ενισχύει την αντοχή, καθώς επιδρά στον τρόπο με τον οποίο οι μυς χρησιμοποιούν την ενέργεια του σώματός σου καθώς ασκείσαι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη κινητοποιεί το λίπος στο σώμα, και έτσι οι μυς μπορούν να το χρησιμοποιούν σαν καύσιμο. Αυτό σου επιτρέπει να ασκείσαι για περισσότερη ώρα καθώς το σώμα σου δεν καίει για αρκετή ώρα τους υδατάνθρακες που έχεις καταναλώσει. Επιπλέον, το αυγό σου δίνει πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών. Σκέψου πως ένα μεγάλο αυγό περιέχει έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Πολλοί μαραθωνοδρόμοι πίνουν αυτό το κρεμώδες προπονητικό ρόφημα πριν την προπόνησή τους. Διάβασε σχετικά: Πόσες θερμίδες έχει ο καφές μου και το αναψυκτικό μου;

Ναι, αλλά το ωμό αυγό δεν είναι επικίνδυνο;

Εάν τα ωμά αυγά είναι μολυσμένα με βακτήριο Salmonella, υπάρχει κίνδυνος γι΄αυτό και οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν ότι τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται πριν τα φάμε. Ωστόσο, με το αυγό μέσα στον καφέ δεν ισχύει κάτι τέτοιο επειδή η θερμότητα του καφέ μπορεί να σκοτώσει τα βακτηρίδια, καθιστώντας τα ασφαλή για κατανάλωση. Το νερό που χρειάζεται για την παρασκευή καφέ είναι περίπου 100 βαθμοί (σημείο βρασμού). Μόνον αν ρίξεις το αυγό σε χλιαρό καφέ υπάρχει κάποιος κίνδυνος, κι αυτός μόνον εάν το αυγό είναι μολυσμένο. Η αγορά παστεριωμένων αυγών – όπου θερμαίνονται για να καταστρέψουν τα βακτηρίδια – μπορεί να κάνει το αυγό μέσα στον καφέ σου ασφαλές, ειδικά εάν η θερμοκρασία του καφέ δεν είναι η σωστή. Διάβασε σχετικά: Γιατί δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να πίνεις ωμά ασπράδια αυγών;

Υπάρχει όμως μία μικρή… ένσταση

Αυτή η μυστική συνταγή προκαλεί το εξής δίλημμα: η καφεΐνη είναι χρήσιμη πριν την προπόνηση. Αλλά τα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες που βοηθούν στην αποκατάσταση κάνουν τα αυγά ωφέλιμα μετά την προπόνηση. Άρα είναι ή όχι αυτό το προ-προπονητικό ρόφημα μαγικό; Επειδή τίποτα δεν είναι μαγικό σε αυτόν τον κόσμοοι διατροφολόγοι προτείνουν να πίνεις τον καφέ σου και να τρως τα αυγά σου ξεχωριστά. Εάν θέλεις ένα γλυκό ρόφημα δοκίμασε τη μυστική συνταγή των υπεραθλητών αλλά, το τι αποτέλεσμα θα έχεις θα εξαρτηθεί από τη δοκιμή στην προπόνηση. Το αφήνουμε λοιπόν στη δική σου διακριτική ευχέρεια. Διάβασε σχετικά: Μήπως το παρακάνεις με τον καφέ (και δεν το ξέρεις);

 

Egg coffee: Η μυστική συνταγή των υπεραθλητών

Θα χρειαστείς

200 γραμμ. βιετναμέζικο καφέ Robusta

2 κρόκους αυγού

3 κουταλάκια συμπυκνωμένο γάλα

1 κουταλάκι αγαύη, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

 

Οδηγίες

1. Βράσε τον καφέ

2. Χτύπησε τους κρόκους αυγών με το συμπυκνωμένο γάλα και το μέλι.

3. Πρόσθεσε δύο κουταλιές καυτού καφέ στο μείγμα αυγών και συνέχισε να ανακατεύεις για άλλα 30 δευτερόλεπτα.

4. Ρίξε το μίγμα των αυγών στον καυτό καφέ. Έτοιμος!