ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρώμιο: Το συμπλήρωμα που σε αδυνατίζει

Το χρώμιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο στη διατροφή μας για το σωστό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων, καθώς και την ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Δεν ήταν αναγνωρισμένο ως θρεπτικό συστατικό μέχρι το 1977, όταν, οι ασθενείς που λάμβαναν αποκλειστικά μακροχρόνια ενδοφλέβια διατροφή χωρίς χρώμιο, παρουσίασαν διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, κάτι που μπορούσε εύκολα να αναστραφεί με συμπληρώματα διατροφής χρωμίου.

 

 

Ποια είναι τα οφέλη του

Χτίζει μυική μάζα

Το χρώμιο είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για όσους θέλουν να χτίσουν μυ ή να χάσουν βάρος. Οι bodybuilders και οι αθλητές παίρνουν χρώμιο για να βελτιώσουν την απόδοση και να αυξήσουν την ενέργειά τους καθώς και να αυξήσουν την μυική τους μάζα. Σου προτείνουμε να δοκιμάσεις το GTF Chromium της Lamberts.  Το χρώμιο αποτελεί ένα από τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά, που εκλείπει στην σύγχρονη διατροφή λόγω των διαφόρων μεθόδων βιομηχανικής επεξεργασίας. Επίσης, το Chromium Picolinate της Quest, το οποίο παρέχει 200 μg πικολινικό χρώμιο μαζί με βιταμίνη Β3. Το χρώμιο συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Βοηθά στο αδυνάτισμα

Το χρώμιο επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και του λίπους, γι’ αυτό και οι ερευνητές έχουν εξετάσει την πιθανή δυνατότητά του να προωθεί την απώλεια βάρους και να βελτιώνει τη σύσταση του σώματος (π.χ. λιγότερο λίπος, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα). Δοκίμασε το Chromium 200ug Complex της Terranova, χρώμιο πικολινικό για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και 100% φυσικό, χωρίς χημικά πρόσθετα και συντηρητικά. Διευκολύνει την καύση του σωματικού λίπους ενώ σχετίζεται και με μείωση της επιθυμίας για κατανάλωση απλών σακχάρων και γλυκών, συμβάλλοντας στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Το Chromium Picolinate της Health Aid, συμβάλλει στην εύκολη απορρόφηση και ενισχύει κάθε πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Στον διαβήτη τύπου 2, αν και το πάγκρεας παράγει αρκετή ινσουλίνη, τα μυϊκά κύτταρα και άλλοι ιστοί  αναπτύσσουν αντίσταση στη δράση της, γεγονός το οποίο οδηγεί τελικά σε ελλιπή έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σε πρόσφατη ανάλυση βασισμένη στα αποτελέσματα 40 ερευνών βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα χρωμίου βελτιώνουν τον έλεγχο σακχάρου σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.  Μπορείς να δοκιμάσεις το Chromium Picolinate 200mg της Solgar, είναι χρήσιμο για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σε περιπτώσεις έξης για λήψη γλυκών και για το μεταβολισμό του λίπους.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Έχει αποδειχθεί ότι το χρώμιο βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL. Δοκίμασε το Optimized Chromium with Crominex® 3+, 500mg της Life Extension. Περιέχει  85 μέταλλα σε ιοντική μορφή, φαινολικές γλυκοσίδες, φουλβικό οξύ και αμινοξέα και βοηθά στην υποστήριξη της φυσιολογικής κυτταρικής απορρόφησης της γλυκόζης.

Ποιες είναι οι πηγές του

Το χρώμιο υπάρχει παντού γύρω μας. Στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος και στα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές, το κρέας, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, τα αβγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και κάποια φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές χρωμίου. Αντιθέτως, τρόφιμα πλούσια σε απλά σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη) είναι φτωχά σε χρώμιο. Ενδεικτικά ο κρόκος αυγού περιέχει 183 μg, το τυρί 56 μg και το ψωμί ολικής άλεσης 42 μg.

Πόσο χρώμιο είναι επαρκές;

Δεν έχουν καθοριστεί ακριβείς ποσότητες για την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη χρωμίου αλλά πρόσληψη που κυμαίνεται από 25 έως και 100 μικρογραμμάρια καθημερινά θεωρείται ασφαλής για ενήλικες. Για τα παιδιά και τους έφηβους η αντίστοιχη τιμή είναι από 0,1 έως 1,0 μικρογραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Η ανεπάρκεια χρωμίου είναι σπάνια, αλλά μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικές διαταραχές.

Προσοχή!

Όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα είναι πιθανές και το χρώμιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλληλεπιδράσεις είναι πιθανές με αρκετά φάρμακα, ανάμεσα σε αυτά τα αντιόξινα, τα αντικαταθλιπτικά, η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη. Εάν παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά το χρώμιο μπορεί να μην είναι ασφαλής επιλογή.