ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πεινάς συνεχώς; Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Η πείνα είναι σαν το σεξ: ισχυρή παρόρμηση που δεν ικανοποιείται αν δεν καλυφτεί.

 

 

 

Το αίσθημα της πείνας είναι ίσως από τις πιο ισχυρές παρορμήσεις. Μπορεί να συγκριθεί σε ένταση μόνο με την επιθυμία για σεξ. Πρόκειται για δύο ένστικτα που σχετίζονται με την επιβίωση και την διαιώνιση του είδους. Μάθε γιατί πεινάς συνέχεια και ίσως αυτή η γνώση φρενάρει λίγο την πείνα σου. Επίσης για δες: Μήπως η γυμναστική σου ανοίγει την όρεξη;

1. Έχεις γρήγορο μεταβολισμό

Μερικοί άνθρωποι έχουν γεννηθεί τυχεροί (χάρη στο DNA τους). Άλλοι έχουν προπονηθεί σκληρά και επειδή έχουν μυς έχουν βάλει με αυτόν τον τρόπο φωτιά στο μεταβολισμό τους. Όσο πιο γρήγορα τρέχει ο μεταβολισμός σου, τόσο περισσότερα καύσιμα χρειάζεται. Διάβασε επίσης: 5 μύθοι του μεταβολισμού καταρρίπτονται!

2. Τρως επεξεργασμένες τροφές

Τρόφιμα, όπως το άσπρο ψωμί, τα μπισκότα, ακόμα και σάλτσες, είναι εθιστικές διότι o οργανισμός τις επεξεργάζεται διαφορετικά απ‘ ότι τα λαχανικά και τα φρούτα. Αυτές τοι τροφές υπερδιεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης, ένας νευροδιαβιβαστής που δημιουργεί ευχαρίστηση, πράγμα που σε κάνει να τις αναζητάς συνεχώς. Το γλυκάκι που επέλεξες να φας για σνακ, για να σου κόψει την όρεξη, στην ουσία έκανε την κοιλιά σου να γουργουρίζει μετά από λίγη ώρα γιατί μεταβολίστηκε πολύ γρήγορα και έριξε απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όσο απότομα τα ανέβασε. Οι επεξεργασμένες τροφές επειδή περιέχουν ζάχαρη αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της εντείνει την αποθήκευση λίπους και αυξάνει την όρεξη.

3. Οι ορμόνες σου είναι «τρελαμένες»

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο μπορεί όντως να αυξάνει την όρεξή σου αλλά και οι ορμόνες σου  δημιουργούν πείνα. Ο υπερθυρεοειδισμός, όταν ο θυρεοειδής αδένας είναι υπερδραστήριος, είναι η πιο κοινή ορμονική αιτία της συνεχούς πείνας. Όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι πολύ υψηλές, τότε ο μεταβολισμός επιταχύνει και καίει πολύ γρήγορα την ενέργεια. Εν τω μεταξύ, η υπογλυκαιμία (τα μονίμως χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), καθώς και το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση προ-διαβήτη με πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σε κάνει να πεινάς. Μία επίσκεψη σε έναν ενδοκρινολόγο θα βοηθούσε να μάθεις αν έχεις κάτι από όλα αυτά.

4. Μπερδεύεις τη συναισθηματική πείνα με τη βιολογική

Δυστυχώς η συναισθηματική και η βιολογική πείνα δύσκολα διακρίνονται. Τρώμε συναισθηματικά για να καλύψουμε συναισθηματικές ανάγκες  π.χ. μοναξιά, βαρεμάρα, ντροπή, θλίψη. Όταν κάποιος δεν νιώθει καλά, αναζητά καταφύγιο στο φαγητό και νιώθει μονίμως πεινασμένος. Θα βρεις ενδιαφέρον αυτό: Ένας εύκολος τρόπος για να ξεχωρίσετε την πείνα από την επιθυμία και τη λιγούρα

5 Βομβαρδίζεσαι από food porn

Στο pinterest βλέπεις αριστουργήματα, στο Facebook φωτογραφίες από γεύματα φίλων, στην τηλεόραση διαφημίσεις για λαχταριστό φαγητό. Με τις εικόνες των τροφίμων να περνούν από μπροστά σου 24 ώρες το 24ωρο δεν αποτελεί έκπληξη που λαχταράς συνεχώς να φας κάτι από αυτό που βλέπεις. Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ αυτού που βλέπουμε και αυτό που επιθυμούμε και έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά: μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδίκο Obesity, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κοίταζαν μόνο εικόνες τροφίμων ή απλώς τρόφιμα παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας. Επίσης το να μυρίζεις φαγητά έχει παρόμοια επίδραση με την εικόνα. Το ευχάριστο άρωμα των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει μια ακούσια φυσιολογική αντίδραση: εκκρίνεται σάλιο και το στομάχι γουργουρίζει.

Φίλια Μητρομάρα