ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φίλοι και εχθροί της Καθαράς Δευτέρας: ποιοι είναι;

Υπάρχει μια Δευτέρα που καλείται κάθε χρόνο να καταρρίψει τους μύθους περί της πρώτης μέρας της βδομάδας/ μουρτζούφλας/βουρκωμένης/μέρας αρχίζω-δίαιτα-γυμναστική. Δεν χρειάζονται συστάσεις. Η Καθαρά Δευτέρα είναι ένα τριήμερο που  περιμένεις πως και πως πριν την 25η και πριν το Πάσχα κι αν εκείνη την μέρα δεν βρέξει, δεν κολλήσεις στην κίνηση κατά την επιστροφή, καταφέρεις να πετάξεις αετό τότε μιλάμε για μία υπέροχη αργία. Ωστόσο έχει τους εχθρούς της έχει και τους φίλους της στο τραπέζι. Δες ποιοι είναι και αμόλα καλούμπα!

 

 

Ποιοι είναι οι εχθροί της Καθαράς Δευτέρας

Τα ντολμαδάκια

Δε θέλουμε να στο χαλάσουμε αλλά το να πέσεις με τα μούτρα στα γιαλαντζί της μάνας σου είναι επιτρεπτό μόνον αν φας αυτά και τίποτα άλλο. Αλλά σκέψου πώς ένα ντολμαδάκι αποδίδει 45 θερμίδες περίπου. Μη μας πεις ότι θα μείνεις μόνον στο ένα. Δεν θα μείνεις.

Οι ελιές

Ξυδάτες, τσακιστές, πράσινες, μικροσκοπικές μια μπουκιά είναι βρε παιδιά, τι είχε ο κάβουρας και τι το ζουμί του, έτσι; Κι όμως 5 ελιές ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο δηλαδή περίπου 45 θερμίδες. Αλλά αν είναι γεμιστές (π.χ. με αμύγδαλο) ή τεράστιες μπορεί να ξεπεράσουν και τις 90 και τις 100 θερμίδες και βάλε.

Η ταραμοσαλάτα

Τώρα ήρθαμε στα δύσκολα. Μία κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα περιέχει αρκετό αλάτι και λίπος ενώ αυτή η ταπεινή κουταλιά αποδίδει 50 θερμίδες περίπου. Αν μάλιστα αλείφεις τη λαγάνα με τον ταραμά δεν ξεμπερδεύεις με 300 και πλέον θερμίδες που να χτυπιέσαι.

Η λαγάνα

Η λαγάνα είναι ένα… περίεργο ψωμί αφού είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που σου δίνουν ενέργεια (καλή ιδέα για πριν την προπόνηση αν περισσέψει την επόμενη μέρα), το σουσάμι είναι τίγκα στο ασβέστιο και η βιταμίνη Ε αγαπά την καρδιά και το δέρμα σου. Μία φέτα περίπου 30 γραμμαρίων, όσο ένα iphone δηλαδή, αποδίδει 60 θερμίδες. Αν περιέχει ξηρούς καρπούς ή σπόρους; Την έβαψες!

Ο χαλβάς

Εντάξει τώρα πως να στο πούμε και να μη σε πληγώσουμε: ο χαλβάς σου κάνει καλό – ε ναι – αλλά περιορίσου σε δύο κομματάκια στο μέγεθος σπιρτόκουτου καλού κακού. Τα 100 γραμμ. Χαλβά αποδίδουν περίπου 380 θερμίδες ενώ ο σιμιγδαλένιος 270 θερμίδες. Οπότε φάε μια δυο μπουκιές και τη γλύκα του να ‘χεις.

Είναι φίλοι σου

Τα θαλασσινά

Αν και περιέχουν λίγες θερμίδες και είναι χαμηλά σε λιπαρά κάποια οστρακοειδή και μαλακόστρακα περιέχουν πολύ χοληστερίνη. Ωστόσο μπορείς να φας μία δυο καραβίδες ή δύο καβούρια βραστά, στη σχάρα ή γαρίδες βραστές με λεμόνι. Επίσης 4-5 μύδια, στρείδια, κυδώνια ή γυαλιστερές αχνιστά ή ωμά. Περιέχουν αρκετό σίδηρο και η περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη είναι μικρότερη από τα οστρακοειδή. Ένα μικρό πλοκάμι χταπόδι ή καλαμάρι, βραστά ή στη σχάρα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος και χοληστερίνη. Επιμύθιο: τσακίζεις τις γαρίδες και τα όστρακα, αποφέυγεις τα συνοδέψει με κοφτό μακαρονάκι, σπαγγέτι και σάλτσες. Κοινή λογική.

Τα όσπρια

Αν δεν έχουν μαγειρευτεί με λάδι ή τα βρεις μέσα σε πράσινη σαλάτα αποτελούν μία πολύ θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Άσε που προκαλούν και κορεσμό εύκολα.

Τα λαχανικά

Τρως τα φρέσκα ή τα βρασμένα κάνεις πέρα το τουρσί – περιέχει πολύ αλάτι.

Φίλοι και εχθροί

Το κρασί

Το κρασί σύμφωνα με έρευνες έχει πολλές ιδιότητες και συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς σου που καλό είναι να μην το αποφεύγεις. Δυο, άντε και τρία, ποτηράκια πιες τα άφοβα (αρκεί τα ποτηράκια να είναι ποτηράκια κι όχι τα μισόλιτρα της μπίρας)

Ο χειρότερος εχθρός: η υπερβολή

Αν φας απ’ όλα όσα βγουν στο τραπέζι, δεν κινδυνεύεις τόσο από τις πολλές θερμίδες ή τους διαφορετικούς μεζέδες αλλά από την υπερβολή. Μην τρως σαν να μην υπάρχει αύριο. Κι αύριο μέρα είναι αδελφέ.

Φίλια Μητρομάρα