Όταν ασκείσαι αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και ο κύριος μηχανισμός ψύξης και ρύθμισης είναι η εφίδρωση. Αλλά δεν ιδρώνεις μόνον το καλοκαίρι. Η ποσότητα ιδρώτα όσων ασκούνται δεν αλλάζει μόνο και μόνο επειδή η θερμοκρασία πέφτει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ποσότητα ιδρώτα καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το επίπεδο φυσικής κατάστασης, τον ρυθμό εφίδρωσης, τις συνθήκες στις οποίες ασκείσαι, και όχι μόνο στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Πολλοί αθλητές είναι πολύ πιθανό να αφυδατωθούν κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους τον χειμώνα. (Διάβασε και αυτό: Υπερενυδάτωση: Μην υπερβάλλετε)
Και γιατί συμβαίνει αυτό;
Πρώτον, δε νιώθεις δίψα: Πολλοί αθλητές που προπονούνται έξω ιδρώνουν λιγότερο και διψάνε λιγότερο κατά τη διάρκεια των χειμερινών τους προπονήσεων έτσι είναι πολύ πιθανό να παραμελούν τις ανάγκες ενυδάτωσης τους. Το κριτήριο της δίψας δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, ειδικά όταν κάνεις προπόνηση. Όταν φτάσεις στο σημείο να διψάσεις έχεις ήδη περάσει στο στάδιο της αφυδάτωσης.
Δεύτερον, φοράς πολλά ρούχα και δεν το καταλαβαίνεις: Όταν προπονείσαι σε κρύο καιρό φοράς περισσότερα ρούχα για να ζεσταθείς και δεν καταλαβαίνεις πόσο ιδρώνεις.
Τρίτον, μέσα ιδρώνεις περισσότερο: Όταν γυμνάζεσαι σε εσωτερικούς χώρους ιδρώνεις πολύ περισσότερο από ότι στους εξωτερικούς χώρους, έτσι είναι πολύ εύκολα να πέσουν τα επίπεδα της ενυδάτωσής σου.
Θα βρεις ενδιαφέρον το άρθρο: Πόσο νερό πρέπει να πίνεις πριν, κατά και μετά την προπόνησή σου;
Τι να κάνεις για να αποφύγεις την αφυδάτωση
Για να αποφύγεις την αφυδάτωση το χειμώνα (και ανά πάσα στιγμή), πίνε 240-480 ml (1-2 ποτήρια) 15 λεπτά πριν την προπόνησή σου.
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ανάλογα με το πόση ένταση έχει, αντικατέστησε τα υγρά που χάνονται μέσω του ιδρώτα. Η εφίδρωση οδηγεί σε απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού και ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση και τη μείωση της αθλητικής απόδοσης. Τα υγρά πρέπει να καταναλώνονται σε τακτικά διαστήματα κατά την προπόνηση, 150-250ml κάθε 15λεπτά μπορούν να απορροφηθούν πάρα πολύ εύκολα. Εάν πιεις κάποιο ισοτονικό ποτό κατά τη διάρκεια της προπόνησης φρόντισε να περιέχει υδατάνθρακες που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όμως μόνον εάν οι προπονήσεις σου ξεπερνούν τη μία ώρα και είναι ιδιαίτερα έντονες, όπου οι αποθήκες γλυκογόνου στο σώμα μειώνονται σημαντικά. Τέλος, να προσέχεις η συγκέντρωση των σακχάρων να μην είναι άνω του 10% ώστε να μη αισθανθείς καποια γαστρεντερική δυσφορία. Σε ενδιαφέρει: 7 εύκολοι τρόποι για να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες σου
Αμέσως μετά την προπόνηση πιες 480-960 ml (2-4 ποτήρια).
Ζυγίζου πριν και μετά την προπόνηση για να ξέρεις πόσο έχεις χάσει. Για κάθε κιλό που έχει χαθεί κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης θα πρέπει να καταναλώνεις 1 λίτρο νερού επιπλέον.
Επίσης κάνε το τεστ των ούρων και δες αν είναι διαυγή, αν είναι έντονα κίτρινα χρειάζεσαι απαραίτητα άμεση ενυδάτωση.
Σ.Σ.: Να θυμάσαι πάντα ότι οι ανάγκες για την κατανάλωση νερού ποικίλουν και οι συστάσεις είναι γενικές και αφορούν στο μέσο όρο αθλουμένων. Η αύξηση ή μείωση της ποσότητας νερού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τη σωματική μάζα, το ρυθμό εφίδρωσής, τον τύπο και την ποσότητα της άσκησης και τις συνθήκες όπου ασκούνται (θερμοκρασία, ανοιχτός ή κλειστός χώρος κ.ά).
Φίλια Μητρομάρα