ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενεργοποίησε αυτές τις 3 ορμόνες για να αδυνατίσεις

Εάν οι ορμόνες ήταν άνθρωποι, θα ήταν βαρετοί. Και αυτό γιατί οι ορμόνες διατηρούν την ομοιόσταση του οργανισμού (την ισορροπία δηλαδή). Μπορείς ωστόσο να εκμεταλλευτείς τις ορμόνες σου και να τις χρησιμοποιήσεις για αδυνατίσεις. Αυτές είναι οι τρεις ορμόνες που παίζουν ρόλο στον έλεγχο του βάρους. Δες πώς μπορείς να τις βοηθήσεις να συνεργαστούν μαζί σου και να τις βάλεις να δουλέψουν για σένα, προκειμένου να αδυνατίσεις.

 

Λεπτίνη

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο σώμα από το λιπώδη ιστό και μεταφέρει στον εγκέφαλο το μύνημα πότε ο οργανισμός έχει αρκετά αποθέματα λίπους και δε χρειάζεται περαιτέρω πρόσληψη τροφής. Όταν τα επίπεδα λεπτίνης είναι χαμηλά, νιώθεις πείνα και όταν τα επίπεδα λεπτίνης είναι υψηλά, νιώθεις χορτάτος.

Αλλά είναι πιο περίπλοκο από αυτό. Καθώς παχαίνεις γίνεσαι πιο ανθεκτικός στη λεπτίνη. Έτσι ενώ μπορεί να έχεις υψηλά επίπεδα λεπτίνης, ο εγκέφαλός σου να μην το αναγνωρίζει αυτό με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο.

Διάβασε σχετικά: Θες να κάψεις λίπος; Ενίσχυσε τα επίπεδα των ορμονών σου με φυσικούς τρόπους

Ενεργοποίησέ τη

  • Ασκήσου: Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων λεπτίνης. Αν και οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να βοηθήσει, τα βάρη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων λεπτίνης, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν στο PLOS One.
  • Κοιμήσου: Ο ύπνος είναι επίσης βασικός. Η λεπτίνη παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται πολύ πεινούν περισσότερο. Η έρευνα έχει δείξει ότι η αϋπνία μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης.
  • Τρώγε ψάρια και ξηρούς καρπούς: Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, που μπορεί να σχετίζονται με αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού στη λεπτίνη.

Γκρελίνη

Η γκρελίνη, η οποία προκαλεί πείνα, επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καίει το λίπος, εκκρίνεται από εξειδικευμένα κύτταρα του στομαχιού και του ανώτερου τμήματος του λεπτού εντέρου και αναφέρεται συχνά ως η ορμόνη της πείνας. Τα επίπεδα της γκρελίνης στο αίμα αυξάνονται απότομα πριν από τα γεύματα και μειώνονται μετά.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηση της γκρελίνης, κι αν αυξηθεί η γκρελίνη αυξάνεται και η όρεξή σου. Ο συνδυασμός του στρες και της αυξημένης γκρελίνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για το βάρος σου, σύμφωνα με μελέτη του Carnell.

Διάβασε: 10 λάθη που κάνεις και σε εμποδίζουν να αδυνατίσεις

Ενεργοποίησέ τη

  • Διαχειρίσου το άγχος επειδή θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Αυτό γιατί ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γκρελίνης.
  • Κατανάλωνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικών ινών, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να νιώθεις χορτάτος περισσότερη ώρα. Η πρωτεΐνη βοηθά στην καταστολή της παραγωγής γκρελίνης στο πεπτικό σύστημα το οποίο σε κρατά μακριά από την υπερφαγία και την αύξηση του βάρους.
  • Τρώγε μικρά και συχνά γεύματα:  Όσο πιο συχνά τροφοδοτείς τον εαυτό σου με μικρά γεύματα, τόσο ο οργανισμός σου δεν έχει λόγο να παράγει γκρελίνη. Κι όσο δεν παράγεται έξτρα γκρελίνη, τόσο δεν νιώθεις πείνα.

Κορτιζόλη

Αν και θεωρείται ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη προάγει την έκκριση ινσουλίνης, την ορμόνη αποθήκευσης λίπους. Αυτό οδηγεί στην αποθήκευση λίπους στο σώμα, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπλέον, αυξάνει την όρεξή σου και μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, κάτι που σε κάνει τρως λόγω εκνευρισμού.

Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνουν το σάκχαρο για να σε βοηθήσουν να αντέξεις τις στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά το υψηλό σάκχαρο ισοδυναμεί με αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη.

Ενεργοποίησέ τη

Η διαχείριση του άγχους και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις το στρες είναι το μυστικό για το αδυνάτισμα καθώς και η ήπια άσκηση όπως το περπάτημα. Επίσης:

  • Πάρε μαγνήσιο: Το μαγνήσιο λειτουργεί ως ένζυμο, δρα ηρεμιστικά στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διαχειριστεί και να αναρρώσει από το στρες. Εξάλλου, το στρες μειώνει τα επίπεδα μαγνήσιου.
  • Κατανάλωνε πράσινες σαλάτες: Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που, επίσης, τα άτομα με υψηλή κορτιζόλη έχουν ανεπάρκεια. Ηρεμεί το σώμα όπως και το μαγνήσιο γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τρως ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά καθημερινά.
  • Κάνε μασάζ: Μελέτη δείχνει ότι το χαλαρωτικό μασάζ μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη.

Φίλια Μητρομάρα