ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεν θα το πιστέψεις: γιατί δεν μπορείς να πεις «όχι» στο junk food;

Σύμφωνα με την επιστήμη αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείς να πεις «όχι» στο junk food και στο πρόχειρο φαγητό! Και δεν είναι αυτός που νομίζεις.

 

Πιάνεις συνεχώς τον εαυτό σου να τρώει κέικ στον πρωινό καφέ ή έχεις διαπιστώσει ότι δεν μπορείς να περάσεις από τον διάδρομο με τα ανθυγιεινά σνακ στο σουπερμάρκετ χωρίς να βάλεις στο καλάθι μερικά σακουλάκια πατατάκια; Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού επιθυμεί να καταναλώνει junk food και πρόχειρο φαγητό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει ότι δεν είναι μόνο η θέλησή σου που επηρεάζει το πόσο πιθανό είναι να φας ένα υγιεινό σνακ όταν νιώθεις πτώμα. Ένα νέο ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behavior διαπίστωσε ότι η διαδικασία για να θεωρηθεί ένα τρόφιμο υγιεινό, καθορίζοντας εάν θα είναι ευχάριστο στη γεύση ή όχι είναι χρονοβόρα.

Τι έδειξε η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές στο Τμήμα Διοίκησης Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου ζήτησαν από μια ομάδα 79 ενηλίκων να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά τρόφιμα, με υγιεινές και ανθυγιεινές επιλογές, 300 φορές ξεχωριστά. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να προσδιοριστεί η γεύση ενός τροφίμου, όπως και για να αποφασιστεί εάν είναι ή όχι υγιεινό. 

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι συχνά δεν φταίμε εμείς που καταναλώνουμε ανθυγιεινές τροφές. Ο εγκέφαλός μας είναι απλά πιο αργός στην επεξεργασία του πόσο υγιεινή είναι μια τροφή σε σύγκριση με το πόσο καλή γεύση έχει. Μπορεί να γνωρίζουμε πόσο υγιεινή ή ανθυγιεινή είναι μια τροφή, αλλά ο εγκέφαλός μας σκέφτεται πρώτα τι γεύση έχει η τροφή», εξηγεί η Nicolette Sullivan, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια μάρκετινγκ στο London School of Economics and Political Science.

Αυτό σημαίνει ότι όταν τρως ένα μπισκότο, δεν είναι η όρεξη που περιορίζει τη θέλησή σου να μην το φας, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τις μελλοντικές συνέπειες στην υγεία σου από την κατανάλωση αυτού του μπισκότου που δεν εισέρχονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αρκετά νωρίς για να επηρεάσουν τις επιλογές που κάνεις. Ίσως έχεις ήδη αποφασίσει να φας το μπισκότο τη στιγμή που ο εγκέφαλός σου φτάνει να σκεφτεί πόσο ανθυγιεινό είναι. Καταλήγεις να κάνεις ανθυγιεινές επιλογές γιατί σου παίρνει πολύ χρόνο για να επεξεργαστείς τις πληροφορίες σχετικά με το εάν ένα τρόφιμο είναι υγιεινό ή όχι.

Γιατί η επιλογή του φαγητού που θα φας αργότερα σε βοηθά να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές; Επειδή όταν είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε μια άμεση απόφαση, επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε αυτό που φαίνεται καλύτερο εκείνη τη στιγμή.

Τι μπορείς να κάνεις;

Ενώ ο γνωστικός χρόνος επεξεργασίας μπορεί να είναι εμπόδιο στην επιλογή υγιεινών τροφίμων, η έρευνα δείχνει ότι η εξάσκηση της διατροφικής χρονικής καθυστέρησης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων αντί να επιλέγουν junk food ή πρόχειρο φαγητό.

Μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Marketing Letters διαπίστωσε ότι όταν τα άτομα παραγγέλνουν είδη παντοπωλείου που είτε θα έφταναν την επόμενη ημέρα είτε δύο ημέρες αργότερα, εκείνοι που έλαβαν το φαγητό τους αργότερα έκαναν πιο υγιεινές επιλογές συνολικά. Ομοίως, μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Marketing Research διαπίστωσε ότι τα άτομα που παραγγέλνουν φαγητό και σχεδιάζουν να το φάνε αμέσως επέλεξαν πιάτα με υψηλότερες θερμίδες από εκείνους που παραγγέλνουν το φαγητό τους τουλάχιστον μία ώρα πριν σχεδιάσουν να το καταναλώσουν.

Γιατί η επιλογή του φαγητού που θα φας αργότερα σε βοηθά να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές; Επειδή όταν είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε μια άμεση απόφαση, επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε αυτό που φαίνεται καλύτερο εκείνη τη στιγμή. Αλλά όταν υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ της παραγγελίας και του φαγητού, η άμεση ικανοποίηση δεν είναι το επίκεντρο. Η διατροφική καθυστέρηση μας επιτρέπει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Ωστόσο έχε υπόψη σου ότι άλλο καθυστέρηση, άλλο λιμοκτονία. Εάν ετοιμάζεσαι για μια προπόνηση αντοχής ή απλά έκανες μια εξαντλητική προπόνηση, ίσως είναι καλύτερο να μην περιμένεις να φας αλλά να χαλαρώσεις και καταναλώσεις ένα υγιεινό on the go σνακ.

 

Πηγές – μελέτες

www.nature.com

scholar.harvard.edu

journals.sagepub.com