ΔΙΑΤΡΟΦΗ

CLA: γιατί και πότε να το πάρεις;

Ποιος από εσάς δεν θέλει λίγο παραπάνω μυ;

Εάν θέλεις να αποκτήσεις άλιπη μάζα, να βελτιώσεις την υγεία σου, να έχεις έναν πιο δυνατό μεταβολισμό, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η διατροφή είναι το σωστό εργαλείο για τα πετύχεις. Ενώ η πρωτεΐνη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιότητας, όταν πρόκειται για το χτίσιμο των μυών και την αύξηση του όγκου, υπάρχει κι ένα εργοστάσιο παραγωγής θρεπτικών συστατικών που αξίζει την προσοχή μας: το  συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA).

Τι είναι το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA);

Το CLA είναι ένα λιπαρό οξύ που ανήκει στα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Μελέτες έχουν δείξει ότι συζευγμένο λινολεϊκό οξύ μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και του μεταβολισμού αλλά και στη μείωση του λίπους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το CLA μπορεί να έχει αντιοξειδωτική δράση επομένως αντικαρκινικές ιδιότητες και καρδιαγγειακά οφέλη παρόμοια με εκείνη που προσφέρουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της κακής χοληστερόλης, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τον διαβήτη.

Γιατί χρειαάζομαι CLA;

Επειδή δεν λαμβάνεις αρκετό από αυτό πια. Λαμβάνεις λίγο CLA από το κρέας καθώς και τα γαλακτοκομικά αλλά μόνον από αγελάδες που τρέφονται με χορτάρι. Στην εποχή μας όμως πολλά ζώα δεν τρέφονται πια με χορτάρι επομένως αυτό έχει μείωση στην ποσότητα CLA που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Η έλλειψη του CLA θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για το σώμα μας, συμβάλλοντας στη συσσώρευση λίπους και περιορίζοντας την ανάπτυξη των μυών.

Πώς λειτουργεί το CLA;

Το CLA βοηθά στις μεταβολικές διεργασίες που προωθούν τη μυϊκή μάζα. Όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση το CLA μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μυών. Ωστόσο δεν αντικαθιστά την ισορροπημένη διατροφή. Με αυξημένη μυϊκή μάζα, το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες και προάγει την απώλεια λίπους. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι ο μυς καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος που χάνει.

Να πάρω συμπληρώματα με CLA;

Ναι, αρκεί να είσαι προσεκτικός στην επιλογή. Ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν χαμηλής ποιότητας CLA που δεν παρέχουν σχεδόν τίποτα περισσότερο στον οργανισμό σου. Επιπλέον, το απλό CLA είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την ενεργή μορφή του CLA, το οποίο σχηματίζεται με συνδυασμό κάποιων ενώσεων. Κατά την επιλογή συμπληρωμάτων CLA, είναι σημαντικό να διαβάσεις την ετικέτα και να προσέξεις από που προέρχεται. Συμπληρώματα με ηλιέλαιο δεν αποτελούν καλή πηγή λόγω χαμηλής περιεκτικότητας CLA, γι αυτό μπορεί να είναι και φθηνά. Επίλεξε συμπληρώματα CLA από πηγές όπως το γάλα. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ως παρενέργεια του ενοχλήσεις στο στομάχι και γι' αυτό οι ειδικοί συστήνουν να λαμβάνεται μαζί με το γεύμα. Τέλος, αν και βοηθά στο να χρησιμοποιεί το σώμα σου το αποθηκευμένο λίπος ως ενέργεια δεν έχει την αποτελεσματικότητα ενός λιποδιαλύτη, αλλά θα δώσει το… κερασάκι στην τούρτα με την προϋπόθεση ότι τηρείται αυστηρή διατροφή και άσκηση. Διάλεξε το δικό σου συμπλήρωμα CLA

Πόσο CLA χρειάζομαι;

Η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σου δεν είναι μεγάλη και σύμφωνα με κάποιες συστάσεις φτάνει μόλις τα 3.5 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία φέτα τυρί, μια μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος και ένα ποτήρι γάλα (με την προϋπόθεση βέβαια να προέρχονται από ζώα ελεύθερης βοσκής, αφού το είδος της διατροφής του ζώου προσδιορίζει και τα επίπεδα του CLA).