ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός είναι ο τρόπος να τρως λευκό ψωμί χωρίς να παχαίνεις

Από το “φάτε ψωμί για να ζείτε πολύ” περάσαμε στο “ψωμί παχαίνει” και εξοστρακίσαμε δια παντός το λευκό ψωμί από το καθημερινό τραπέζι (δηλαδή είπαμε το ψωμί ψωμάκι, τουλάχιστον εμείς οι απανταχού ψωμάδες σε όλον τον κόσμο). Και είναι λογικό το λευκό ψωμί να είναι ο εχθρός της δίαιτας αφού είναι φορτωμένο με υδατάνθρακες, συντηρητικά, φουσκωτικά, βελτιωτικά γεύσης και επεξεργασμένα άλευρα. Αλλά, είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχει ένας τρόπος να τρως και λευκό ψωμί χωρίς να παχαίνεις.

 

 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην European Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι εάν παγώσεις, ξεπαγώσεις και στη συνέχεια φρυγανίσεις το ψωμί, μπορείς να μειώσεις τον αντίκτυπό του στο σάκχαρό σου μειώνοντας τον γλυκαιμικό του δείκτη, ο οποίος με τη σειρά του αποτρέπει το σώμα σου να αποθηκεύσει τις θερμίδες ως λίπος. Το λευκό ψωμί επειδή παρασκευάζεται με επεξεργασμένο αλεύρι, αυτό απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, σαν να είναι ζάχαρη, και η ζάχαρη μεταβολίζεται από τον οργανισμό σε λίπος.

 

Οι ερευνητές “στρατολόγησαν“ δέκα υγιείς ενήλικες για να δοκιμάσουν το φρέσκο ​​άσπρο ψωμί που το έβαλαν στην κατάψυξη και κατόπιν το απόψυξαν και μετά το φρυγάνισαν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φρυγάνισμα μετά από την ψύξη και την απόψυξη μείωσε τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού και ελαχιστοποίησε τα μέγιστα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Διάβασε σχετικά: Θες να είσαι σέξι; Κόψε τους υδατάνθρακες μετά τις 6 και μάθε το γιατί

 

Τώρα εάν δεν σου αρέσει το φρυγανισμένο ψωμί και μάλιστα το λευκό και θέλεις να φας ψωμί κανονικό ακολούθησε αυτόν τον διαιτητικό κανόνα:

 

Κάθε κυρίως γεύμα σου για να είναι ισορροπημένο πρέπει να περιέχει πρωτείνη, υδατάνθρακα και λαχανικά. Όπου πρωτείνη βάλε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, φιλέτο κ.λπ., όπου υδατάνθρακα βάλε 1 φέτα ψωμί (ή 1 κούπα ρύζι ή 1 κούπα μακαρόνια ολικής ή 1 πατάτα βραστή). Οπότε μπορείς να επιλέξεις στο γεύμα σου τον υδατάνθρακα που θα καταναλώσεις χωρίς να παχύνεις. Εννοείται ότι δεν τρώμε μακαρόνια ή ρύζι ή πατάτες με ψωμί. Και τέλος, το ψωμί ολικής άλεσης σε αντίθεση με το λευκό μπορεί να σου προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και να σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερη ώρα.  Διάβασε σχετικά: Υδατάνθρακες μετά την προπόνηση; Ναι, αλλά ποιους;