ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τροφές για αθλητές

Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική σου απόδοση, να σου προσφέρουν αντοχή και ταχύτητα και να χτίσουν μυϊκή μάζα.

 

1 Χυμός παντζαριού για αντοχή
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το παντζάρι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στην ενίσχυση της ενέργειάς σου από την καφεΐνη. Βρετανοί ερευνητές ζήτησαν από δύο ομάδες αθλητών να πιουν η πρώτη βιολογικό χυμού παντζαριού και η δεύτερη placebo (εικονικό φάρμακο). Η πρώτη ομάδα αύξησε την απόδοσή της έως και 16% περισσότερο σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα. Για να ενισχύσεις τη δική σου απόδοση επένδυσε σε έναν καλό αποχυμωτή και φτιάχνε κάθε μέρα ένα χυμό παντζαριού.

2 Μέλι για δύναμη
Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μελιού πριν την άσκηση παρέχει άμεσα υδατάνθρακες, οι οποίοι βελτιώνουν την αντοχή. Επιπλέον, σε συνδυασμό με συμπλήρωμα πρωτεΐνης, όπως είναι η γύρη, μετά από ασκήσεις με βάρη, βοηθά στη γρηγορότερη μεταφορά της πρωτεΐνης στις μυϊκές ομάδες με αποτέλεσμα την καλύτερη αποκατάσταση. Επίσης, αυτή η φυσική γλυκαντική ουσία ενίσχυσε τη δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή σε ποδηλάτες που το κατανάλωσαν πριν και κατά διαστήματα της διαδρομής.

3 Κεράσια για την μείωση του πόνου
Στο Πανεπιστήμιο του Human Performance Laboratory του Βερμόντ, οι ερευνητές έδωσαν σε δύο ομάδες από αθλητές εθελοντές να πιουν 1 λίτρο χυμό κερασιών και 1 placebo για οκτώ ημέρες. Την τέταρτη ημέρα της μελέτης, οι αθλητές που έπιναν το χυμό κερασιών ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια έντονη προπόνηση δύναμης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χυμός κερασιού είχε σημαντική επίδραση και στη μείωση του πόνου. Επιπλέον, σημειώθηκε απώλεια αντοχής κατά μέσο όρο 22% στην ομάδα που έλαβε το χυμό placebo σε σύγκριση με μόλις 4% στην ομάδα που ήπιε το χυμό κεράσι.

4 Σολομός για την αποκατάσταση των μυών
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, μπορούν να προλάβουν τις καρδιοπάθειες και τον διαβήτη τύπου 2. Αλλά έρευνα σε πειραματόζωα δείχνει ότι μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τους μυς.

5 Ρόδι για την ανάκτηση της μυϊκής δύναμης
Τα αντιοξειδωτικά του ροδιού έχουν συνδεθεί με αυξημένη μνήμη και αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου, Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν βρήκαν ότι ο χυμός ροδιού βοηθά στη βελτίωση της αποκατάστασης των μυών.

6 Καφές για ενέργεια
Η καφεΐνη βελτιώνει την αθλητική απόδοση, αυξάνει το αίσθημα της ευεξίας, την αυτοσυγκέντρωση και μειώνει την κόπωση. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology διαπίστωσε ότι το γλυκογόνο αναπληρώνεται πιο γρήγορα όταν οι αθλητές καταναλώνουν υδατάνθρακες και καφεΐνη μετά από εξαντλητική άσκηση. Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες η καφείνη μπορεί να αυξήσει 66% στο μυϊκό γλυκογόνο 4 ώρες μετά από έντονη άσκηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όσα περισσότερα καύσιμα έχεις μέσα τους μυς σου τόσο καλύτερα θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στην προπόνησή σου την επόμενη μέρα.

7 Μαύρη σοκολάτα για να μειώσεις το οξειδωτικό στρες
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Nutrition δείχνει ότι σε προστατεύει απο το οξειδωτικό στρες αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά 30 γρ. μαύρης σοκολάτας.