ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές φουλ στο κάλιο (όχι δεν είναι οι μπανάνες)

Αυτές τις θερμές ημέρες όσοι αθλούνται εκτός από νερό τρώνε και από μια μπανάνα αμέσως μετά την προπόνηση για να αποκαταστήσουν τους ηλεκτρολύτες τους. (Διάβασε: Φάε την μπανάνα σου: Έχεις 10 σπουδαίους λόγους!). Η μπανάνα ως γνωστόν περιέχει κάλιο κι όταν υπάρχει απώλεια υγρών λόγω προπονήσεων, το κάλιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό όχι μόνο για τη διατήρηση της καλής υγείας και της υψηλού επιπέδου αθλητικής απόδοσης, αλλά και για την ίδια τη ζωή.

 

 

Το κάλιο είναι απαραίτητο σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις των κυττάρων, στη διατήρηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στο αίμα και γενικότερα της οξεοβασικής ισορροπίας. Η ημερήσια ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά είναι τα 4.700 mg ή 3,5 γραμμάρια αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να δημιουργήσει αποθέματα, άρα πρέπει κάθε ημέρα να λαμβάνουμε αυτή την απαραίτητη ποσότητα. Αν και οι μπανάνες θεωρούνται η top επιλογή επειδή περιέχουν περίπου 422 mg ανά τεμάχιο μπορεί ωστόσο να σε εκπλήξει το γεγονός ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν περίπου το ίδιο ποσοστό καλίου, αν όχι και περισσότερο (για παράδειγμα σταφύλια και αμύγδαλα έχουν περίπου 860 mg στα 100 γραμμάρια, χουρμάδες και μαύρες σταφίδες 750 mg, φιστίκια 680 mg στα 100 γραμμ). Δες ποιες είναι οι 6 τροφές φουλ στο κάλιο (Διάβασε: Κάλιο: Σου κάνει καλό!).

1 Πεπόνι

Αυτό το καλοκαίρι η απόλαυση του πεπονιού θα σου προσφέρει 473 mgκαλίου ανά φλιτζάνι -καθώς και περισσότερο από το 85% των ημερήσιων αναγκών σου για βιταμίνη C. Μη το φας σκέτο μετά την προπόνηση. Πρόσθεσέ το σε φρουτοσαλάτα με γιαούρτι ή σε πράσινη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο ώστε η βιταμίνη Cνα βοηθήσει στην απορρόφηση σιδήρου από τα πράσινα λαχανικά.

2 Γιαούρτι

Παρέχοντας έως και 434 mg καλίου ανά κεσεδάκι σου προσφέρει επίσης περισσότερο από το 20% των ημερήσιων αναγκών σου σε ασβέστιο. Άσε που βοηθάει και στην αποκατάσταση των μυών.

3 Αβοκάντο

Αυτό το φρούτο δεν περιέχει μόνον καλά λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά σου. Μόλις το ένα τρίτο του φλιτζανιού λιωμένου αβοκάντο προσφέρει επίσης 372mg κάλιο, καλύπτοντας το 8% των ημερήσιων αναγκών σου σε αυτό. Πρόσθεσε το αβοκάντο σε τοστ, σε σαλάτα, ή ως βάση για ένα smoothie.

4 Γάλα

Το αγελαδινό γάλα παρέχει κάλιο: ένα φλιτζάνι γάλα σου προσφέρει από 322 έως και 446 mg (ανάλογα με το αν είναι χαμηλό σε λιπαρά ή πλήρες).

5 Γλυκοπατάτα

Αυτό το αμυλούχο λαχανικό περιέχει 377mgκαλίου ανά 1/2 φλιτζάνι καθώς και άφθονη βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην καλή όραση. Ψήστε σε με λίγο βούτυρο αμυγδάλου και κανέλα, κάνε τη πουρέ ή πατατοσαλάτα.

6 Λευκά φασόλια

Μισό φλιτζάνι φασόλια περιέχουν 502 mg κάλιο, καθώς και άφθονο ασβέστιο για τα οστά και  σίδηρο. Αυτό είναι σημαντικό για τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Προσθέστε τα σε ζυμαρικά, σε σαλάτες ή φάε την παραδοσιακή φασολάδα!

Φίλια Μητρομάρα