ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 κόλπα για να κάψεις ό,τι έφαγες το Πάσχα – χωρίς δίαιτα!

Δεν χρειάζεται να κάνεις δίαιτα αλλά τις σωστές επιλογές για να κάψεις το κοκορέτσι!

1 Πρόταση: Το καλύτερο πρωινό για τη σιλουέτα σου
Αν είσαι προσεκτικός στο πρωινό που καταναλώνεις πριν το γυμναστήριο, θα μπορέσεις να επιτύχεις πιο εύκολα το στόχο σου για απώλεια βάρους. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν βρώμη, γιαούρτι και φρούτα μία ώρα πριν ξεκινήσουν τη γυμναστική τους, καίνε μέχρι και 50% περισσότερο λίπος από αυτές που προτίμησαν ένα γεύμα με τις ίδιες θερμίδες, που περιλάμβανε, για παράδειγμα, νιφάδες καλαμποκιού, άσπρο ψωμί με μαρμελάδα και γάλα. Αν απορείς πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, ο λόγος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης του γεύματος με μούσλι, ο οποίος είναι πολύ χαμηλός. Ένα γεύμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, το οποίο μετά πρέπει να χρησιμοποιήσει το σώμα σου σαν καύσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η πέψη, όμως, ενός γεύματος με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς και το σώμα σου αναγκάζεται να πάρει ενέργεια από τις λιπαποθήκες του. Για να κάνεις το κορμί… κορμάρα γρηγορότερα, βρες τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών που επιλέγεις για το πρωινό σου και απόρριψε αυτές που ξεπερνάνε το 60.

2 Κανόνας: Κάψε με πρωτεΐνη
Η αύξηση της πρωτεΐνης σε μερικά γεύματα μπορεί ν' αποτελέσει το κλειδί της επιτυχίας σου στο αδυνάτισμα, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Nutrition and Dietetics. Για να εξισωθεί το σκορ και να καίγεται το λίπος γρηγορότερα, χρειάζεται να αυξηθεί η ποσότητα της άπαχης πρωτεΐνης που καταναλώνεις στο πρωινό και το μεσημεριανό σου. Επιπρόσθετα, η πρόσληψη περισσότερης πρωτεΐνης θα σε κάνει να νιώθεις χορτάτος, αποφεύγοντας έτσι να τρως περισσότερο και να τσιμπολογάς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θέσε ως στόχο σου την πρόσληψη του 30% των θερμιδών σου από πρωτεΐνες και άρχισε να μετράς τις θερμίδες και τα γραμμάρια πρωτεΐνης που λαμβάνεις, έχοντας υπόψη σου ότι αν καταναλώνεις καθημερινά 1600 θερμίδες, πρέπει να παίρνεις 120 γραμμάρια πρωτεΐνης από πηγές όπως κοτόπουλο και ψάρι.

3 Ιδέες: Φάε σνακ φιλικά προς τη δίαιτά σου
Το ιδανικό σνακ είναι αυτό που σε χορταίνει, χωρίς να σε παχαίνει. Γι' αυτό σου προτείνουμε 3 εύκολα και χορταστικά σνακ για να ικανοποιήσεις τις λιγούρες:

Αν θέλεις κάτι αλμυρό: Φτιάξε 2 κούπες ποπκόρν με 1 κ.γ. λάδι, 1 κ.σ. αλάτι κοσέρ και ¼ κουταλιάς της σούπας κύμινο.

Αν θέλεις κάτι γλυκό: Κόψε 1 μήλο σε κομματάκια. Πρόσθεσε 1 κ.σ. μέλι και 2 κ.σ. γιαούρτι. Τέλος, πασπάλισε με ½ κουταλιά κακάο και λίγη κανέλα.

Αν θέλεις κάτι κρεμώδες: Πολτοποίησε 30 γραμμ. ανθότυρο και ανακάτεψε με ¼ κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο βασιλικό και ½ κουταλιά κομμένη λιαστή ντομάτα, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Το μείγμα αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν ντιπ για τα λαχανικά σου.

4 Κόλπο: μάσησε μετρώντας!
Όταν σε πιάνουν οι λιγούρες μην ξεχνάς ότι το πώς τρως κάτι, μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρως. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι όσοι μασούσαν τα αμύγδαλα 40 φορές ένιωθαν πιο χορτάτοι για περισσότερη ώρα, σε σχέση με αυτούς που περιορίζονταν στις 25 φορές ή και λιγότερο. Κάθε φορά που μασάς μια τροφή διαλύεις ακόμα περισσότερο τη δομή της και τα θρεπτικά της συστατικά γίνονται περισσότερο διαθέσιμα στον οργανισμό σου. Έτσι το σώμα σου απορροφά περισσότερη πρωτεΐνη και λίπος που καταπραΰνουν την πείνα σου. Το ίδιο το μάσημα της τροφής μπορεί επίσης να σε κάνει να χορτάσεις ευκολότερα. Γι' αυτό την επόμενη φορά που ετοιμάζεσαι για ένα γεύμα, προτίμησε με κάθε μπουκιά να λες σιωπηλά από μέσα σου την αλφαβήτα ή να μετρήσεις μέχρι το 40, αντί να το… καταβροχθίσεις χωρίς ανάσα!

5 Προπόνηση: Κάψε το λίπος
Βάλε στο πρόγραμμά σου αυτή την 30λεπτη προπόνηση καύσης λίπους τρεις φορές τη βδομάδα.
1 Περπάτα για δύο λεπτά για να κάνεις προθέρμανση.
2 Τρέξε έντονα για δύο λεπτά.
3 Περπάτα έντονα για ένα λεπτό.
4 Επανάλαβε τα βήματα 2 και 3 για δέκα φορές με 30 δευτερόλεπτα ξεκούραση σε κάθε κύκλο.
5 Κάνε διατάσεις για να χαλαρώσεις για 5 λεπτά.