ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 ιδέες για να μη φας σουβλάκια και πίτσες στον τελικό του Euro 2016

Οι «οικοδεσπότες» Γάλλοι στον τελικό θα αντιμετωπίσουν την Πορτογαλία. Εσύ αντί για πίτσες και σουβλάκια ετοιμάσου να μπεις στην κουζίνα και να φτιάξεις γαλλικά ή πορτογαλικά εδέσματα, ανάλογα ποια ομάδα υποστηρίζεις! Ο τελικός ανάμεσα στις δύο ομάδες θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 22:00 στο «Σταντ ντε Φρανς» του Σεντ Ντενίς. H Γαλλία έχει κατακτήσει το EURO και το 1984 και το 2000, ενώ η Πορτογαλία φτάνει για 2η φορά σε τελικό δίχως να το έχει πάρει ποτέ (το 2004 έχασε στην έδρα της από την Ελλάδα).

 

AΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Quiche Lorraine (Κις Λορέν)

Μια κλασική αλλά και πανεύκολη συνταγή γαλλικού πιάτου. Η κις λορέν είναι ένα πιάτο που τρώγεται όλες τις ώρες, σαν ορκετικό, σαν σνακ, ακόμα και σαν πρωινό. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη συνταγή είναι να πετύχεις μια αφράτη και κρεμώδη γέμιση, αλλά κι ένα τραγανό μπέικον. Απλώνεις τη ζύμη για τάρτα και από πάνω της ρίχνεις μπέικον, αυγά, τυρί, κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.

Αν θέλεις πιο Light μια εκδοχή τότε τρίψε κολοκύθι και ανακάτεψέ το με άνηθο, αυγό, κρέμα γάλακτος και αλάτι ή πιπέρι. Αν δεν σου αρέσει η κρέμα γάλακτος τότε βάλε γιαούρτι ή χτύπησε λίγο γάλα με 1 αυγό για να δέσει.

(φωτο via)

 

Πιατέλα τυριών

Πλάι στο πασίγνωστο brie και τα πολυαγαπημένα camembert και roquefort, υπάρχουν αμέτρητα άλλα γαλλικά τυριά: neufchatel, bleu, fourme, emmental, gruyère, rocamadour. Κόψε μερικά από αυτά στο σούπερ μάρκετ και συνόδεψέ τα με ένα μπουκάλι γαλλικό κρασί.

(φωτο via

 

ΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 

Sardinhas grelhadas (ψητές σαρδέλες)

Αλατισμένες, στα κάρβουνα, σερβίρονται υπέροχα με εποχική ντοματοσαλάτα και μικρές πατατούλες. Οι πορτογάλοι συνηθίζουν να τρώνε τις σαρδέλες με τα χέρια, επάνω σε μια μικρή φέτα ψωμιού. Κάνε κι εσύ το ίδιο. (φωτο via)

 

Camarão (γαρίδες)

Βρασμένες, τηγανητές, καθαρισμένες ή με το κεφάλι, οι γαρίδες είναι πάντα μια σταθερή επιλογή στην πορτογαλική κουζίνα. Θα τις βρεις συχνά τηγανητές με λίγες πιπεριές piri piri ή μεγάλες σε μέγεθος (οι λεγόμενες tiger γαρίδες) και ψημένες στα κάρβουνα.