ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 λόγοι να εντάξετε την Γλυκοπατάτα στην διατροφή σας και 1 συνταγή!

Σαφέστατα υπάρχουν πολλοί λόγοι να εντάξετε την γλυκοπατάτα στην διατροφή σας. Θέλοντας όμως να σας βοηθήσουμε να τα θυμάστε, σας παρουσιάζουμε τους δέκα λόγους να τρώτε μέρα παρά μέρα γλυκοπατάτα και μια εύκολη και λαχταριστή συνταγή!

 

• Φυτικές ίνες με…το κουτάλι!

Η γλυκοπατάτα περιέχει περίπου την διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από οποιοδήποτε άλλο είδος πατάτας. Με 7γρ. ανά μερίδα μπορείτε να την εντάξετε σε κάθε γεύμα.

 

• Κατανάλωσέ την τώρα και θα σε κρατήσει στην προπόνηση αργότερα!

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ίνες, σου δίνει ενέργεια με αργό ρυθμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η θερμιδική τους ενέργεια απελευθερώνεται πιο αργά στον οργανισμό, σε σχέση πάντα με υδατάνθρακες με χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών.

 

• Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο είναι ένα μέταλλο που δεν έχει λάβει την αναγνώριση που του αξίζει. Είναι βασικό συστατικό για τον σωστό μεταβολισμό των υδατανθράκων και κρατά τα επίπεδα του σακχάρου σε υγιή επίπεδα.

 

• Κόβει την πείνα

Σε αντίθεση με άλλους υδατάνθρακες, κόβει την πείνα για ώρες, ακριβώς για τον λόγο ότι κρατά τα επίπεδα του σακχάρου χαμηλά.

 

• Σπιτικό αντιφλεγμονώδες

Η γλυκοπατάτα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κυρίως επειδή περιέχει βιταμίνη C, Βιταμίνη B6, B– Καροτένη και το μαγγάνιο που προαναφέραμε, με δράση σε εξωτερικές και εσωτερικές φλεγμονές. Μέσα από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η γλυκοπατάτα μειώνει τις φλεγμονές στον εγκεφαλικό και τον νευρικό ιστό σε όλο το σώμα μετά την κατανάλωσή της.

 

• Διάσπαση ομοκυστίνης για σωστή καρδιακή λειτουργία

Ρε τι μαθαίνει κανείς… Η Βιταμίνη Β6 έχει καταλυτικό ρόλο στην διάσπαση της ομοκυστίνης η οποία έχει σαν part time δουλειά να σκληραίνει τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Χάρη στην Βιταμίνη Β6 οι δίοδοι του αίματος παραμένουν μαλακοί και η ροή του αίματος συνεχίζει ανεμπόδιστη να τροφοδοτεί την καρδιά μας.

 

• Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Οι Βιταμίνες Α και C που υπάρχουν στην γλκοπατάτα σε ποσότητα θεωρούνται ότι προλαμβάνουν κάποια είδη καρκίνου (προληπτικά μιλάμε, δεν είναι φάρμακο για τον καρκίνο). Η ανθοκυανίνη που περιέχει η γλυκοπατάτα λέγεται ότι μειώνει τους κινδύνους που παρουσιάζονται από βαρέα μέταλλα και τις ρίζες οξυγόνου (τοξικά).

 

• Υγιές δέρμα

Η Βιταμίνη Α , πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα για την επιδερμίδα!

 

• Έχεις διαβήτη; Βρήκες το γλυκό σου!

Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η γλυκοπατάτα είναι ιδανικό σνακ για διαβητικούς. Όπως αναφέραμε στθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την απόκριση του οργανισμού μας στην ινσουλίνη!

 

• Πλούσιο σε Βιταμίνη D

H Bιταμίνη D μας ανεβάζει την διάθεση, μας κρατά δραστήριους, βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια, κρατάει τα οστά και τα δόντια μας γερά, ενώ έχει ευεργετικές δράσεις στο θυροειδή αδένα! Κάτι άλλο; 

 

 

Η Συνταγή

 

Βράζετε μια γλυκοπατάτα -καλές και αυτές που πορτοκαλίζουν (πολλή καροτίνη), αλλά οι καφέ που είναι «εξελληνισμένο» είδος (οι πορτοκαλί αποτελούν πιο πρόσφατη καλλιέργεια) και υπήρχαν στην διατροφή μας για πολλά χρόνια προτιμώνται- για τουλάχιστον 35-40 λεπτά σε ένα κατσαρολάκι, την κόβετε στην μέση και της ρίχνετε λίγη κανέλα. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε και μαύρη ζάχαρη (2 κουταλάκια=28 θερμίδες) που πάνω στην καυτή γλυκοπατάτα θα καραμελώσει.

Έτσι έχετε ένα εκπληκτικό πρωινό/απογευματινό σνακ ή επιδόρπιο με λίγες θερμίδες που θα αγαπήσουν όλοι!

 

Tip: Να βγάζετε πάντα την γλυκοπατάτα από την σακούλα (εκτός αν είναι χάρτινη) και να την αποθηκεύσετε σε σκοτεινό αεριζόμενο μέρος. Επιλέξτε μια σκληρή γλυκοπατάτα,ενώ να γνωρίζετε ότι όσο πιο πολύ πορτοκαλίζει, τόση περισσότερη Βιταμίνη Α περιέχει.