Beauty & Style

Βαφές στο σπίτι: 12 συμβουλές για να μην τα… βάψεις μαύρα

Αν θέλεις να γίνεις hair colorist του εαυτού σου αυτές οι 12 συμβουλές θα σου λύσουν τα χέρια.

1 Φρόντισε τα μαλλιά σου

Αν τα μαλλιά σου είναι ταλαιπωρημένα από άλλες τεχνικές εργασίες (κάθε τεχνική επεξεργασία προκαλεί σοκ στην τρίχα, η οποία για να συνέλθει χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα) ή από ελλειπή φροντίδα τότε θα δυσκολευτείς να αποκτήσεις το χρώμα που επιθυμείς. Προτού αποφασίσεις να βάψεις μόνη σου τα μαλλιά σου περιποιήσου τα μαλλιά σου προκειμένου να αποκαταστήσεις τη δομή της τρίχας με μάσκες μαλλιών. Αυτό θα βοηθήσει στο να απορροφηθεί σωστά το χρώμα και να δείξει λαμπερό. Για καλύτερο αποτέλεσμα πριν τη βαφή άπλωσε στα μαλλιά σου ένα ενυδατικό έλαιο ή σέρουμ. Ή ρίξε λίγη ποσότητα μέσα στο μείγμα της βαφής. Δεν θα πιστεύεις πόσο απαλά θα είναι μετά.

2 Διάλεξε μια προσωρινή βαφή

Αν τα βάφεις για πρώτη φορά επίλεξε μία προσωρινή ή ημι-μόνιμη, γιατί αν δε σου αρέσει το αποτέλεσμα θα το διορθώσεις εύκολα με μερικά λουσίματα. Οι ημιμόνιμες, είναι χρωμογαλακτώματα και διαρκούν περίπου 6-8 λουσίματα, οι προσωρινές, που έχουν ως βάση τους το νερό ξεπλένονται με το επόμενο λούσιμο. Αν δεν έχεις λευκά μαλλιά, χρησιμοποίησε απόχρωση χωρίς βάση για να πετύχεις ένα ιδιαίτερο χρώμα. Δες εδώ κορυφαίες βαφές!

3 Επίλεξε δύο τόνους πάνω ή κάτω

Για να αποκτήσεις το ιδανικό χρώμα επίλεξε μια απόχρωση δύο τόνους πιο ανοιχτή ή πιο σκούρα από το φυσικό χρώμα των μαλλιών σου. Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες ταιριάζουν με ψυχρές αποχρώσεις ενώ οι σκουρόχρωμες με ζεστές αποχρώσεις, όπως αυτές που περιέχουν σκούρους καστανούς τόνους.

4 Κάνε το τεστ αλλεργίας

Με μια μπατονέτα, ανάμειξε μικρή ποσότητα από οξυζενέ και βαφή και τοποθέτησέ τη πίσω από το αυτί σου για 48 ώρες.

5 Μη λουστείς

Εφάρμοσε τη βαφή σε άλουστα και στεγνά μαλλιά. Έτσι εξασφαλίζεις ότι τα μαλλιά σου θα είναι απαλλαγμένα από κάθε ουσία που θα μπορούσε να εμποδίσει την εισχώρηση των χρωστικών της βαφής στο εσωτερικό της τρίχας ή να σου προκαλέσει τσούξιμο.

6 Μην τα αφήνεις παραπάνω

Άφησέ τα ακριβώς στον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Αν αφήσεις τη βαφή περισσότερο, εκτός ότι κινδυνεύεις τα χημικά να σου κάψουν τα μαλλιά, η απόχρωσή τους θα βγει πολύ πιο σκούρα. Αν αφήσεις τα μαλλιά λιγότερο χρόνο η βαφή δεν θα πιάσει.

7 Μην αλλάζεις το χρώμα των φρυδιών σου

Αν η αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών σου είναι μικρή το χρώμα των φρυδιών σου δεν πρέπει να το αλλάξεις. Μην εφαρμόζεις μια βαφή μαλλιών στα φρύδια σου, οι βαφές μαλλιών είναι σχεδιασμένες για το τριχωτό της κεφαλής και όχι για την περιοχή των ματιών, που είναι πολύ ευαίσθητη.

8 Μη τα βάψεις αν έχεις κάνει χέννα

Μην χρησιμοποιείς οποιαδήποτε βαφή μετά από χρήση χέννας ή προοδευτικής βαφής με μεταλλικά άλατα. Τα μεταλλικά άλατα όταν έρθουν σε επαφή με την αμμωνία της βαφής, αποδυναμώνουν την τρίχα και την κάνουν πιο εύθραυστη.

9 Ανανέωνε τη βαφή κάθε 5 – 6 εβδομάδες

Η συχνότητα ανανέωσης εξαρτάται από το είδος της βαφής και την κατάσταση των μαλλιών σου. Σημαντικό κριτήριο είναι το χρώμα της τρίχας, αν δηλαδή έχουν εμφανιστεί οι πρώτες άσπρες τρίχες ή έχει βγει η ρίζα τότε η βαφή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5- 6 εβδομάδες.

10 Διατήρησε το χρώμα περισσότερο

Μία φορά την εβδομάδα άπλωνε τους ένα μαλακτικό λάδι ή κάνε μια ενυδατική μάσκα μαλλιών.

11 Τι να κάνεις αν δεν σου πετύχει η βαφή

Εάν είναι σκέτη καταστροφή ζήτα βοήθεια από την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών (το τηλέφωνο αναγράφεται στη συσκευασία) ή επισκέψου άμεσα ένα καλό κομμωτήριο.

12 Πότε να πας σε έναν επαγγελματία

Εάν θέλεις ένα πιο εξεζητημένο χρώμα ή να ξανοίξεις τα μαλλιά σου πάνω από τρεις τόνους, ή να κάνεις ντεκαπάζ, τότε απευθύνσου σε επαγγελματία για να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο!