Beauty & Style

Έχεις πιτυρίδα, το ξέρεις;

Αυτό το άρθρο αφορά εσένα, εσένα που βουρτσίζεις και τινάζεις τους ώμους σου για να απαλλαγείς από τις ενοχλητικές νιφάδες.

 

 

Τι είναι η πιτυρίδα

Ας περάσουμε στο πρώτο μάθημα. Η πιτυρίδα δεν κολλάει όπως οι ψείρες. Είναι απλώς ενοχλητική. Και αντιαισθητική. Δημιουργείται όταν τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται και πεθαίνουν πολύ γρήγορα χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Κάθε δύο εβδομάδες, τα κύτταρα της επιδερμίδας στο τριχωτό ανανεώνονται φυσιολογικά και απορρίπτονται με τη μορφή μικρών, αόρατων λεπιών. Όμως κάποιοι παραγόντες όπως οι ορμόνες, το στρες κλπ, επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία ανανέωσης προκαλώντας πιτυρίδα. Επίσης και ο malassezia, ένας μύκητας που όλοι έχουμε μπορεί να προκαλεί ζημιά απελευθερώνοντας κάποια οξέα που οδηγούν σε απολέπιση.Υπάρχουν δύο τύποι πιτυρίδας: Η ξηρή που εμφανίζεται με μικρές, λεπτές, λευκές φολίδες που πέφτουν στους ώμους και η λιπαρή που έχει μεγαλύτερες και πιο χοντρές, κιτρινωπές φολίδες που κολλάνε στο τριχωτό και τα μαλλιά.

Η θεωρία τελείωσε. Ας αρχίσει η δράση: Πώς να απαλλαγείς από αυτή;

Χρησιμοποίησε αντιπιτυριδικό σαμπουάν με σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι αποτελεσματικό αφου απομακρύνει τα συσσωρευμένα νεκρά κυτταρα από το τριχωτό της κεφαλής. Επίλεξε ένα αντιπιρυτιδικό σαμπουάν που περιέχει σαλικυλικό οξύ μαζί με άλλα συστατικά που καταπραύνουν την επιδερμίδα όπως η βιταμίνη Ε που μειώνει τον ερεθισμό και συμβάλλει στην ανανέωση του δέρματος. Δοκίμασε το Σαμπουάν κατά της Ξηροδερμίας με tea tree & μέλι 250ml της Apivita. Βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, χάρη στο tea tree, το εκχύλισμα ιτιάς και το σαλικυλικό οξύ που περιέχει. 

Απέφευγε τη χρήση πολλών προϊόντων styling

Καλό το τζελ και ο αφρός, δε λέμε, αλλά η υπερβολική χρήση των προιόντων styling μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να οδηγήσουν σε πιτυρίδα, ειδικά αν το προϊόν περιέχει αλκοόλ που δημιουργεί ξηρότητα στο τριχωτό της επιδερμίδας. Επίλεγε προιόντα χωρίς οινόπνευμα όπως το Styling Gel Lime 150ml της Korres Ζελέ φορμαρίσματος για ελαστικό κράτημα μεγάλης διάρκειας που δε βαραίνει την τρίχα, απομακρύνεται εύκολα με βούρτσισμα χωρίς να αφήνει κατάλοιπα τα μαλλιά και περιέχει εκχύλισμα από macadamia, γλυκερίνη και οπρωτεΐνες σιταριού που ενυδατώνουν την τρίχα και εμποδίζουν το σχηματισμό νιφάδων

Λούζε τα μαλλιά σου τακτικά

Το λούσιμο των μαλλιών σου πρέπει να είναι για σένα μια καθημερινή συνήθεια, αν δεν είναι ήδη. Το καθημερινό λούσιμο μπορεί να μειώσει τις νιφάδες στο ελάχιστο. Αυτή η υγιής συνήθεια κάνει τα μαλλιά σου λαμπερά και υγιή, εάν μάλιστα επιλέγεις τα σωστά σαμπουάν όπως το Σαμπουάν για Συχνό Λούσιμο με Ειδική Αντιπυτιριδική Φροντίδα 200ml της Azyrox ή το BioKap Shampoo Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν 200ml της Biosline, δυναμωτικό Σαμπουάν κατά της Πιτυρίδας.

Κατανάλωνε περισσότερα ω-3

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πιτυρίδα μπορεί να προκληθεί από ανεπάρκεια των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Καλές πηγές των ωμέγα-3 περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Εάν δεν είσαι λάτρης των ψαριών και ένα συμπλήρωμα με ω-3 λιπαρά οξέα και ιχθυέλαια θα κάνει τη δουλειά του.

Χαλάρωσε

Το στρες συμβάλλει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας. Πρόσθεσε και την πιτυρίδα στη λίστα. Το πολύ έντονο στρες έχει συνδεθεί με την πιτυρίδα, γι 'αυτό είναι σημαντικό να μάθεις να το διαχειρίζεσαι. Όποια και αν είναι η πηγή του άγχους σου – οικογένεια, εργασία, οικονομικά – υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ηρεμήσεις όπως γιόγκα, box ή απλώς να μην κάνεις τίποτα για λίγη ώρα προκειμένου να ηρεμήσεις. Αυτό μπορεί να σε ενδιαφέρει: Διαχειρίσου το στρες με 3 τρόπους

Φίλια Μητρομάρα