Beauty & Style

8 tips για να αυξήσεις το κολλαγόνο σου και να φτιάξεις δέρμα

Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που σχηματίζεται από τα κύτταρα μας βρίσκεται στο δέρμα παρέχοντάς του την απαραίτητη σταθερότητα και την ελαστικότητα. Περίπου το ένα τρίτο της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο σώμα αποτελείται από κολλαγόνο, το οποίο βρίσκεται στα οστά, τους μύες και τους ιστούς των οργάνων. Όσο είμαστε νέοι, το δέρμα μας παραμένει σφριγηλό καθώς αναζωογονείται από την παραγωγή κολλαγόνου. Αλλά καθώς γερνάμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται  λόγω της έκθεσης στον ήλιο, της ρύπανσης και τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα. Κατά συνέπεια, το δέρμα χαλαρώνει και τα πρώτα σημάδια γήρανσης είναι πιο ορατά από ποτέ. Ωστόσο υπάρχουν καλά νέα: μπορείς να διατηρήσεις το κολλαγόνο σου και επιπλέον να συμβάλλεις στην παραγωγή του.

 

 

Πώς θα αυξήσεις την παραγωγή κολλαγόνου

1 Πάρε βιταμίνη C.

Είναι η βιταμίνη που χρειάζεται το κολλαγόνο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών που η διατροφή τους είχε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C μείωσαν την πιθανότητα να αποκτήσουν πρόωρα ρυτίδες από εκείνες που η πρόσληψή της ήταν σε μικρότερες ποσότητες. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για το σχηματισμό του κολλαγόνου – χωρίς αμινοξέα δεν μπορούν να σχηματίσουν την πρωτεΐνη. Καλές πηγές της βιταμίνης C είναι η κόκκινη πιπεριά,τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, οι τομάτες, τα πορτοκάλια, τα λάχανα και τα κτινίδια. Επίσης, τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν βιταμίνη C είναι χρήσιμα επειδή βοηθούν στην επιδιόρθωση των κυττάρων και την παραγωγή του κολλαγόνου. Αναζήτησε προϊόντα που να αναγράφουν στην ετικέτα τους L-ασκορβικό οξύ, παλμιτικό ασκορβύλιο ή φωσφορικό ασκορβύλιο.

2 Επίλεξε το σωστό συμπλήρωμα διατροφής.

Το Collagen Pro-Active της Collagen Power περιέχει μία μοναδική σύνθεση κορυφαίας ποιότητας υδρολυμένου κολλαγόνου, πλούσιου σε συγκεκριμένα αμινοξέα: γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη, τα οποία απορροφώνται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα.

Το Marine Collagen της Power Health περιέχει πεπτίδια κολλαγόνου Τύπου 1 υψηλής ποιότητας και καθαρότητας, βιταμίνη C που συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου για τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος, των αγγείων, των οστών και των χόνδρων, καθώς και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και χαλκό που συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού συνδετικού ιστού.

Το πόσιμο κολλαγόνο myCOLLAGEN™ της Superfoods αποτελεί φυσικής προέλευσης κολλαγόνο, ενισχυμένο με φυσικά συστατικά, που βελτιώνει σημαντικά πολλές από τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, προσφέροντας μέγιστα αποτελέσματα.

3 Προστατεύσου από τον ήλιο.

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας βασικός ένοχος για την επιτάχυνση των ζημιών στο κολλαγόνο. Οι ακτίνες UVA διεισδύουν βαθιά μέσα στο δέρμα και καταστρέφουν τις βαθιές δομές υποστήριξης κολλαγόνου. Φόρα καθημερινά κρέμα με SPF15 ευρέους φάσματος (θα σε προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB όλο το χρόνο).

4 Περιόρισε τα γλυκά.

Η ζάχαρη επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως γλυκοζυλίωση. Αυτή η διαδικασία προκαλεί περίσσεια σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης προκαλώντας ρυτίδες και κηλίδες.

5 Δημιούργησε κολλαγόνο με απολέπιση.

Κάνοντας scrub μπορείς να απαλλαγείς από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που επικάθονται πάνω στο δέρμα και το κάνουν να δείχνουν άτονο και θαμπό.  Η απολέπιση  επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης του δέρματος και τη φυσική ανανέωση του κολλαγόνου.

6 Πρόσθεσε αντιοξειδωτικά στην ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα σου από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα και συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον, η δράση των ελεύθερων ριζών ενεργοποιεί ένα ένζυμο στο δέρμα που αποδομεί το κολλαγόνο του. Τα αντιοξειδωτικά καθυστερούν την πρόωρη γήρανση του δέρματος αντισταθμίζοντας τις ελεύθερες ρίζες, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τρέφονται με τα υγιή κύτταρα του δέρματος. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες. Επιπλέον, τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), είναι καλή πηγή λουτεΐνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επίσης, επίλεγε ενυδατικές κρέμες και ορούς που περιέχουν αντιοξειδωτικά.

7  Ανακάλυψε τις φυτικές πρωτεΐνες.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα λεπτές γραμμές και ρυτίδες διότι μειώνονται τα οιστρογόνα. Καθώς τα οιστρογόνα είναι το μυστικό για τον σχηματισμό του κολλαγόνου η έλλειψή του προκαλεί ρυτίδες και κηλίδες.  Οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα φασόλια Pinto και το χούμους είναι καλές πηγές φυτικών οιστρογόνων (φυτοοιστρογόνα), τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της απώλειας των οιστρογόνων.

8 Δοκίμασε τη ρετινόλη

Η ρετινόλη βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου.  Τα ρετινοειδή μειώνουν ουσίες στο δέρμα που διασπούν το κολλαγόνο μετά την έκθεση στον ήλιο και στοχεύουν στους υποδοχείς του δέρματος οι οποίοι αυξάνουν την παραγωγή του κολλαγόνου. Επίλεγε κρέμες με ρετινόλη καθώς συμβάλουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.