Beauty & Style

12 λόγοι που σπάνε τα νύχια σου

Κρύβονται αρκετές αιτίες κάτω από την επιφάνεια των νυχιών σου. Ανακάλυψε τι φταίει και σπάνε εύκολα.

1. Έχεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου
Αν τα νύχια σου σπάνε εύκολα αυτό έχει ως αιτία τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή αναιμία. Το μέταλλο αυτό είναι ένα πολύτιμο συστατικό της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό και στα νύχια.
Η λύση: Αν νιώθεις κόπωση, τάση για λιποθυμία και τα νύχια σου σπάνε ήρθε ή ώρα να κάνεις μία εξέταση αίματος.

2. Πληκτρολογείς συνέχεια στον υπολογιστή
Γνωρίζεις τον ήχο που κάνουν τα νύχια σου όταν δακτυλογραφείς ή στέλνεις μηνύματα και e-mails από το κινητό σου; Λοιπόν, βλάπτεις περισσότερο τα νύχια σου από την… υπομονή των ανθρώπων γύρω σου. Αν τα νύχια σου χτυπούν συνεχώς το πληκτρολόγιο αυτό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο στα νύχια.
Η λύση: Φρόντιζε να τα έχεις κοντά κομμένα και καλά λιμαρισμένα.

3 Δεν βάζεις κρέμα χεριών
Μπορεί να σου φανεί υπερβολικό κάθε φορά που πλένεις τα χέρια σου να πρέπει να απλώνεις κρέμα χεριών όμως χρειάζεται γιατί το νερό ξηραίνει τα πετσάκια. Τα λιπίδια και τα θρεπτικά στοιχεία της περιποιούνται τα πετσάκια, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση και την ανάπτυξη των νυχιών.
Η λύση: Επίλεξε κρέμες χεριών που περιέχουν βιοτίνη, βιταμίνη Ε και προβιταμίνη B5 που περιποιούνται και ενδυναμώνουν τα νύχια.

4 Αφήνεις το βερνίκι στα νύχια σου για πάρα πολύ καιρό
Όλα τα βερνίκια νυχιών περιέχουν συστατικά που ξηραίνουν και αφυδατώνουν την επιφάνεια των νυχιών. Επίσης βάζεις τεχνητά νύχια. Η αφαίρεση τους είναι τραυματική για τα νύχια και η παρατεταμένη χρήση τους μειώνει τη μεταφορά οξυγόνου με αποτέλεσμα τα νύχια να αδυνατίζουν και να σπάνε.
Η λύση: Μην αφήνεις το βερνίκι πάνω από πέντε ημέρες και φρόντιζε να περνούν 2 μέρες μέχρι να τα ξαναβάψεις.

5 Δεν φοράς γάντια όταν κάνεις δουλειές
Η υπερβολική επαφή των χεριών με το ζεστό νερό κάνει τα νύχια πιο μαλακά και επομένως πιο εύθραυστα, ενώ οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα απορρυπαντικά τα ξηραίνουν και τα αφυδατώνουν.
Η λύση: Φόρα γάντια όταν ασχολείσαι με τις δουλειές του σπιτιού και πλένε τα χέρια σου με κρύο νερό.

6 Χρησιμοποιείς πολύ συχνά ασετόν
Τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του χρώματος των βερνικιών αφυδατώνουν τα νύχια αφού αφαιρούν τα φυσικά τους έλαια, τα ξεφλουδίζουν και τα λεπταίνουν με αποτέλεσμα να σπάνε.
Η λύση: Επίλεγε προϊόντα που περιέχουν έλαια που ενυδατώνουν την επιφάνεια των νυχιών.

7 Κόβεις τα πετσάκια
Αυτά τα κομμάτια του δέρματος στη βάση του νυχιού προστατεύουν τα νύχια σου από το νερό και τα βακτήρια. Αν τα κόβεις επιτρέπει την είσοδο του νερού και των μικροβίων δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για μολύνσεις κάτω από την επιφάνειά τους.
Η λύση: Πίεζε τα πετσάκια προς τα κάτω με μια πετσέτα ή ένα ξύλινο στικ μετά το μπάνιο και δεν θα χρειαστεί να τα κόψεις ποτέ.

8 Έχεις θυρεοειδή
O θυρεοειδής αδένας ελέγχει πολλές λειτουργίες του οργανισμού και γι’ αυτό, όταν απορυθμίζεται, παρουσιάζονται συνήθως διάφορα συμπτώματα όπως αίσθηση κρύου, ξηρότητα, σπάσιμο νυχιών κ.ά.
Η λύση: Κάνε μία επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο για να διαπιστώσεις αν έχεις κάποια πάθηση του θυρεοειδή και να λάβεις την κατάλληλη αγωγή.

9 Παίρνεις φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα ρετινοειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής, μπορεί να κάνουν τα νύχια σου πιο εύθραυστα λόγω της ξηρότητας που προκαλούν.
Η λύση: Φρόντιζε να τα ενυδατώνεις τακτικά με μια κρέμα φαρμακείου και κάνε λίγη υπομονή. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως δεν χορηγείται για περισσότερο από 3 μήνες.

10 Φοράς στενά παπούτσια
Τα στενά παπούτσια ή το πολύωρο περπάτημα ή το τρέξιμο τραυματίζουν τα νύχια των ποδιών.
Η λύση: Φρόντιζε όταν ασκείσαι να φοράς 1 νούμερο παπούτσι μεγαλύτερο, να τα προστατεύεις φορώντας τη σωστή κάλτσα. Μερικοί δρομείς χρησιμοποιούν αφρώδη προστατευτικά για τα δάχτυλα των ποδιών για να αποφύγουν μώλωπες και μικροτραυματισμούς των νυχιών.

11 Είσαι χορτοφάγος
Τα νύχια αποτελούνται από έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη και από ασβέστιο. Πολλοί αυστηροί χορτοφάγοι ανακαλύπτουν ότι τα νύχια τους σπάνε λόγω της έλλειψής τους σε πρωτεΐνη και ασβέστιο.
Η λύση: Απαιτείται επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών και ασβεστίου για να έχεις υγιή νύχια.

12 Χρησιμοποιείς σκληρυντικό νυχιών
Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο τα σκληρυντικά των νυχιών δεν δυναμώνουν τα εύθραυστα νύχια γιατί, ενώ κάνουν τη κερατίνη σκληρότερη, μπορεί να κάνουν τα νύχια πιο εύθραυστα.
Η λύση: Προτίμησε ένα απλό βερνίκι νυχιών το οποίο δημιουργεί ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα πάνω στην επιφάνεια του νυχιού.