Κινόα: η «άγνωστη» με τη μεγάλη διατροφική αξία

Κινόα: η «άγνωστη» με τη μεγάλη διατροφική αξία

Την έτρωγαν οι Ίνκας πριν εκατοντάδες χρόνια, την καλλιεργούσαν συστηματικά και τώρα έρχεται για να πάρει θέση στο… πιάτο σου!

wefit

Προερχόμενος από τις Περουβιανές Άνδεις, σύντομα ο σπόρος της κινόα ταξίδεψε σε όλη την Λατινική Αμερική. Το φυτό που απολαμβάνουμε σήμερα προέρχεται από αγριόχορτο, το οποίο φύτεψαν («εξημέρωσαν» και καλλιέργησαν) οι πρώτοι Προκολομβιανοί πολιτισμοί. Τα περισσότερα είδη κινόα φύονται σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Από τα μεγάλα της ατού είναι ότι η γεύση του σπόρου κινόα είναι πικρή και έτσι η σπορά δεν επηρεάζεται από τα πουλιά.

Είναι φυτό, συγκεκριμένα ένας θάμνος, του οποίου οι σπόροι τρώγονται και θα τους βρεις σε πολλά χρώματα (άσπρο, κόκκινο, μαύρο, μπλε).Οι επιστήμονες την έχουν ονομάσει Chenopodium quinoa (Χηνοπόδιον η κινόα) και ανήκει στην κατηγορία των ψευτοδημητριακών. Ο ίδιος ο οργανισμός Τροφής και Γεωργίας του Ο.Η.Ε. πάντως την έχει κατατάξει στην κατηγορία των υπερτροφών, λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε πρωτεϊνη (13)%.

Γιατί την χρειάζεσαι: Είναι πιο πλήρης ως τροφή και από ένα ζουμερό μπέργκερ! Εντάξει, όχι ακριβώς αλλά η αλήθεια είναι ότι περιέχει κάποια αμινοξέα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανθρώπινη διατροφή, καθιστώντας την μια ασυνήθιστα πλήρης τροφή. Βλέπεις, είναι επιπλέον μια άριστη πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου ενώ περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά. Τέλος, για όσους θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη, η κινόα είναι η λύση, ως ελεύθερη από την γλουτένη. Ακόμα αποτελεί την ιδανική πηγή ασβεστίου για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.

Πως θα την μαγειρέψεις: πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να συνδυάσουν τις ιδιότητές της με λαχανικά, φτιάχνοντας μια δροσιστική και νόστιμη σαλάτα. Άλλοι που θέλουν να «καμουφλάρουν» την παρουσία της για να την φάνε τα παιδιά τους, την αναμειγνύουν με όσπρια (π.χ. με τις φακές) ή φτιάχνουν ένα χορταστικό πιλάφι. Ας δούμε μια ενδιαφέρουσα συνταγή που θα μπορούσες να δοκιμάσεις και στο σπίτι σου:

Ψητές γαρίδες με κινόα και μυρωδικά

Τα υλικά:

  • 12 μεγάλες γαρίδες
  • 300 γρ. κινόα
  • 350 γρ. νερό 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κλωνάρια μαϊντανός, άκοπα
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 - 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα από διάφορα φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση: αφού ξεπλύνεις καλά το κινόα, θα το βάλεις για να το βράσεις με νερό σε μια κατσαρόα. Μαζί θα προσθέσεις μυρωδικά και θα προσθέσεις αλάτι και πιπέρι. Αφού πάρει μια βράση, θα χαμηλώσεις τη φωτιά, θα σκεπάσεις την κατσαρόλα και θα το αφήσεις μέχρι να το κινόα να απορροφήσει το νερό. Το θέμα είναι να μαλακώσει και όχι να στεγνώσει, οπότε θέλει λίγο προσοχή. Μετά βγάλε τα μυρωδικά και βάλε το κινόα στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ετοιμάζεις τις γαρίδες ρίχνοντας τους λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύοντας τις καλά. Προθερμαίνεις καλά το τηγάνι και τις ψήνεις για δύο – τρία λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία. Έπειτα, χτυπάς σε ένα βαθύ μπολ τη μουστάρδα με το χυμό λεμονιού. Προσθέτεις στην πορεία και λίγο ελαιόλαδο και μέσα εκεί ρίχνεις την κινόα. Ανακατεύεις καλά, βάζεις τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά που έχεις επιλέξει, ελαιόλαδο και κάνεις ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα. Σερβίρεις την κινόα και τις γαρίδες αμέσως σε μια μεγάλη πιατέλα.