Fitness

Γίνε fit με HIIT

Με αυτό το πεντάλεπτο πρόγραμμα HIIT θα γίνεις fit! Θα σε βοηθήσει να κάψεις λίπος, να φτιάξεις φυσική κατάσταση και να χτίσεις δύναμη και αντοχή.

Μπορεί να μην έχεις πολύ χρόνο για να ασκηθείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αυξήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό και το μεταβολισμό σου, να κάψεις θερμίδες και να χτίσεις μυϊκή δύναμη και αντοχή. Έρευνα έχει δείξει πως η HIIT καίει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με την κλασσική αερόβια, αλλά στο ένα τρίτο του χρόνου. Επίσης άλλη έρευνα έδειξε ότι η HIIT αύξησε την VO2  max και την αερόβια ικανότητα των ασκουμένων περισσότερο από εκείνους που έκαναν προπόνηση με την κλασική αερόβια προπόνηση.

Η διαλειμματική προπόνηση με υψηλή ένταση ΗΙΙΤ (High Ιntensity Ιnterval Τraining) μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις fit, ακόμα κι αν έχεις μόνο λίγα λεπτά για να ασκηθείς. Και δεν χρειάζεσαι καν εξοπλισμό. Επίσης, ύστερα από μία προπόνηση HIIT, η καρδιά συνεχίζει να δουλεύει με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση σε οξυγόνο και την καύση λίπους.

Οδηγίες για το πρόγραμμα HIIT

Μια προπόνηση HIIT ξεκινάει πάντα με καλή προθέρμανση.

Φρόντιζε να γυμνάζεσαι πάντα με ένταση 70- 80% του μέγιστου καρδιακού παλμού.

Να είσαι συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να εκτελείς τις ασκήσεις με σωστή τεχνική ώστε να αποφύγεις τραυματισμούς.

Στο τέλος της προπόνησης HIIT πρέπει να νιώθεις κούραση, αν όχι τότε δεν γυμνάστηκες σε μέγιστη ένταση.

Το πρόγραμμα HIIT

Δοκίμασε αυτήν την προπόνηση HIIT στο σπίτι, στο γραφείο, στο δρόμο ή στο πάρκο.

01:00 Jumping Jacks

00:15 Ξεκούραση

01:00 Burpees

00:15 Ξεκούραση

01:00 Σανίδα

00:15 Ξεκούραση

01:00 Γόνατα ψηλά 

00:15 Ξεκούραση

01:00 Squat Jump

00:15 Ξεκούραση 

Επανάλαβε κυκλικά το πρόγραμμα για άλλα 5 λεπτά. Στόχος σου να φτάσεις τα 15 – 25 λεπτά σταδιακά.