ΥΓΕΙΑ

Πως θα ξεκολλήσεις το παιδί σου από τα videogames

Ας μην κατηγορούμε για όλα την τεχνολογία! Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τα παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια για μία ώρα ημερησίως είναι πιο ευτυχισμένα, κοινωνικά και λιγότερο υπερκινητικά σε σχέση με αυτά που δεν παίζουν καθόλου. Από την άλλη όμως αν δεν υπάρχει όριο συνήθως οδηγούν τα παιδιά σε εθισμό και παχυσαρκία. Μάλιστα μαζί με την τηλεόραση, αποτελούν τον δεύτερο παράγοντα πρόκλησης παχυσαρκίας, μετά την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Κι αυτό γιατί ο χρόνος που θα διέθετε ένα παιδί σε εξωτερικές δραστηριότητες ή αθλήματα, αφιερώνεται σε χρόνο, κατά τον οποίο μένει αδρανές μπροστά απ’ την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Να πως θα ξεκολλήσεις το παιδί σου από το videogames.

1.Θέσε εσύ όριο στο χρόνο (και κράτησέ το χωρίς αυξομειώσεις): Ποιο είναι το αποδεκτό χρονικό διάστημα που θα παίζουν για κάθε ημέρα ή για την εβδομάδα; Μια ώρα την ημέρα, μόνο για λίγες ώρες τα Σαββατοκύριακα; Αποφασίστε μαζί με το παιδί – ανάλογα και την ηλικία του – και έχε υπόψη σου ότι οι ειδικοί προτείνουν ο χρόνος να μην ξεπερνάει την μία ώρα την ημέρα.  

2. Παίξε μαζί του – μην το αφήνεις μόνο του: Ζήτα από το παιδί σου να σου μάθει πώς παίζεται το βιντεοπαιχνίδι. Μετά από το παιχνίδι, το παιδί θα φανεί πιο πρόθυμο να συζητήσετε για το χρόνο που αφιερώνει σε αυτό.

3. Βρες του εναλλακτικές ασχολίες: Πρότεινέ του μάλιστα κάποιες που έχει και το ίδιο εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θα έχει περισσότερες πιθανότητες να τις ακολουθήσει.

4. Κάντε κοινές δραστηριότητες: Πηγαίνετε βόλτα με το ποδήλατο, παίξτε ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι, φτιάξτε μαζί ένα παζλ, προτείνετέ του να φτιάξετε μαζί το φαγητό κ.ά. Βοήθησέ το να συμμετάσχει σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως ποδήλατο, βόλτες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, είναι σαφώς καλύτερες δραστηριότητες από το οποιοδήποτε video game.

5. Δώσε το παράδειγμα. Όσο πιο δραστήριος είσαι και εσύ τόσο πιο δραστήριο θα είναι και το παιδί. Όταν ένα παιδί βλέπει έναν γονιό να κάθεται με τις ώρες στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή γιατί τότε το ίδιο να ασχοληθεί με κάτι άλλο;

6. Αγόρασε το σωστό παιχνιδι: Αναζήτησε παιχνίδια που περιέχουν δύο παίκτες, έτσι ώστε να ενθαρρύνεις τη συνεργασία και να κάνεις το παιχνίδι μια κοινωνική δραστηριότητα. Επίσης κοίτα την ετικέτα: τα βιντεοπαιχνίδια έχουν δείκτες που φανερώνουν ότι το παιχνίδι έχει βία, σεξουαλικά θέματα και άλλο περιεχόμενο που μπορεί να είναι ακατάλληλο για παιδιά.