Reviews

BioLogic: Πώς τα βακτήρια θα κάνουν το αθλητικό σου μπλουζάκι να μοσχοβολά!

Ερευνητές στο MIT δημιούργησαν TO ύφασμα. Σε συνεργασία με τη New Balance, η ερευνητική ομάδα bioLogic του ΜΙΤ φέρνει στον κόσμο των αθλητικών ειδών ό,τι κάποτε υπήρχε στο χώρο της φαντασίας.

 

 

Για την ιστορία

Πριν από μια χιλιετία, ένας Ιάπωνας Σαμουράι ανακάλυψε ένα βακτήριο, το Bacillus Subtilis natto. Οι μικροοργανισμoίαυτοί ζούσαν μέσα σε ξηρούς μίσχους ρυζιού, ο οποίοι ύφαιναν κουκούλια για να μεταφέρουν τη σόγια. Από τότε που ανακαλύφθηκαν συμπτωματικά αυτά τα μυστηριώδη βακτηρίδια χρησιμοποιούνται στη μαγειρική στη διαδικασία ζύμωσης για το nattō, ενός πιάτου με σάλτσα σόγιας στην Ιαπωνία.

Χίλια χρόνια μετά ανακαλύφθηκε μια νέα συμπεριφορά των αρχαίων αυτών βακτηρίων: η διαστολή και συστολή των κυττάρων natto σε σχέση με την ατμοσφαιρική υγρασία. Έτσι, η ενεργοποίηση αυτών των βακτηρίων έγινε η φιλοδοξία της ερευνητικής ομάδας bioLogic στο MIT.

 

 

Και εγένετο το ύφασμα BioLogic

Αυτά τα κινούμενα κύτταρα συλλέγονται σε ένα βιολογικό εργαστήριο, συναρμολογούνται από ένα σύστημα βιο-εκτύπωσης με ανάλυση μικρομέτρων και μεταμορφώνεται σε ένα “δεύτερο δέρμα”. Αυτό το μεταμορφωμένο βιολογικό δέρμα ενεργοποιείται από ζωντανά βακτηρίδια, αντιδρά στη θερμότητα του σώματος και τον ιδρώτα, προκαλώντας το άνοιγμα των πτερυγίων γύρω από τις ζώνες θερμότητας, επιτρέποντας στον ιδρώτα να εξατμιστεί.

Το ύφασμα BioLogic ανταποκρίνεται στη θερμοκρασία και τον ιδρώτα του σώματος του αθλητή ανοίγοντας μικρά πτερύγια «εξαερισμού» σε μέγεθος νυχιού ή δαχτύλου. Τα κύτταρα αυτού του μικροοργανισμού, τα οποία έχουν περαστεί γαζί στο περίγραμμα των πτερυγίων «εξαερισμού», συρρικνώνονται ή διογκώνονται ανάλογα με το βαθμό υγρασίας. Έτσι, τα πτερύγια ανοίγουν όταν ο αθλούμενος ιδρώνει και κλείνουν όταν το δέρμα του κρυώσει. 

Φωτο via