Το κρασί κάνει καλό μόνο σε όσους γυμνάζονται

Το κρασί κάνει καλό μόνο σε όσους γυμνάζονται

Από τις αρχές του 1990 ξεκίνησε να θεωρείται κοινός τόπος η υπόθεση ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Αυτή η υπόθεση άρχισε, επειδή διάφορα τεστ έδειξαν άνοδο της HDL, της καλής χοληστερόλης, ανάμεσα σε όσους έπιναν κρασί.

wefit

Σύμφωνα με την έρευνα (ονομάστηκε «η αλήθεια βρίσκεται στο κρασί»/In Vino Veritas) του Τσέχου καθηγητή Μίλος Ταμπόρσκυ τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια, ανάμεσα σε όσους πίνουν λευκό ή κόκκινο κρασί.

H έρευνα περιελάμβανε 146 υποκείμενα με μικρό ή μέσο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι συμμετέχοντες έπιναν για έναν χρόνο είτε κόκκινο κρασί (Pinot Noire), είτε λευκό κρασί (Chardonay-Pinot). Οι γυναίκες έπιναν 200 ml και οι άντρες 300 ml την ημέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Πρωταρχικός στόχος ήταν να μετρήσουν τυχόν αλλαγή στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και κατά δεύτερον ήθελαν να μετρήσουν άλλους δείκτες αρτηριοσκλήρωσης όπως την LDL («κακή» χοληστερόλη). Οι συμμετέχοντες κρατούσαν ημερολόγιο με την κατανάλωση κρασιού, την κατανάλωση άλλων οινοπνευματοδών ποτών, αν έπαιρναν φάρμακα, αν γυμνάζονταν, είδος και ποσότητα γυμναστικής. Τέλος, επέστρεψαν τους φελλούς ως απόδειξη, ότι δεν πούλησαν τα κρασιά.

Τα αποτελέσμα έδειξαν ότι η «κακή» χοληστερόλη (LDL) είχε κατέβει, είτε έπινε λευκό κρασί κάποιος είτε κόκκινο, η συνολική χοληστερόλη είχε κατέβει μόνο σε όσους έπιναν κόκκινο κρασί, ενώ η «καλή» χοληστερόλη (HDL), δεν είχε σημειώσει διαφορές.

Σύμφωνα με τον Δόκτωρ Ταμπόρσκυ «η ένδειξη αύξησης της HDL χοληστερόλης, είναι ο κυριότερος δείκτης προστασίας ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όυτε το λευκό, ούτε το κόκκινο κρασί επηρέασαν τους συμμετέχοντες στο σύνολό τους.

Το μόνο συνεχές και θετικό αποτέλεσμα, ήταν στην υποομάδα αυτών που γυμνάζονταν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και έπιναν κρασί. Σε αυτή την ομάδα η καλή χοληστερόλη αυξήθηκε, ενώ η κακή και η συνολική χοληστερόλη μειώθηκαν και με τα δύο είδη κρασιού. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει συνέργεια μεταξύ μικρής δόσης αιθυλικής αλκοόλης από κρασί και της άσκησης, η οποία δρα ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις» είπε κλείνοντας ο Δρ. Ταμπόρσκυ.