ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Whey protein: Τα 12 οφέλη της πρωτείνης

Η πρωτεΐνη προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σου που πιθανά να μη γνωρίζεις. Δες ποια είναι τα 12 οφέλη από την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος (whey protein).

 

1 Μειώνει τη όρεξη

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος διεγείρει την απελευθέρωση της χολεκυστοκινίνης, η ορμόνη του κορεσμού που μειώνει την όρεξη. Επιπλέον, ο ορός γάλακτος βοηθά στην εξισορρόπηση της έκκρισης λεπτίνης και γκρελίνης, μειώνοντας τις λιγούρες και την υπερκατανάλωση τροφής.

2 Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει υψηλά επίπεδα κυστείνης. Αυτό το αμινοξύ συμβάλλει στην παραγωγή της γλουταθειόνης, ενός πολύ δυνατού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι πολύ χρήσιμο για όσους έχουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ή έχουν μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης. Πολλές μελέτες δείχνουν πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σε άτομα με χρόνια κόπωση και καρκίνο. 

3 Αυξάνει την αθλητική απόδοση

Σε συνδυασμό με την προπόνηση δύναμης, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και τη μυϊκή μάζα. Σε κλινική μελέτη, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αύξησε ακόμη και την ταχύτητα στο τρέξιμο.

4 Απελευθερώνει αναβολικές ορμόνες

Η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος μετά την άσκηση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αναβολικές ορμόνες και τη μυϊκή δύναμη. Στο περιοδικό Journal of Medical Sciences, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις της πρωτεΐνης ορού γάλακτος στα επίπεδα αυξητικής ορμόνης σε μια ομάδα ατόμων που ασκούνταν τακτικά. Κατά τη διάρκεια της μελέτης που διήρκησε έξι εβδομάδες, η ομάδα που κατανάλωσε πρωτεΐνη ορού γάλακτος είχε υψηλότερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης και έχτισε μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε σκόνη πρωτεΐνης.

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι οι σκόνες πρωτεΐνης με βάση τα γαλακτοκομικά (όπως ο ορός γάλακτος) μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του IGF-1 στο σώμα και να υποστηρίξουν τον πολλαπλασιασμό των μυϊκών κυττάρων. Ο IGF-1, ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας (insulin like growth factor-1) είναι μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως ορμόνη. Ονομάζεται έτσι γιατί μοιάζει με την ινσουλίνη. Ονομάζεται επίσης σωματομεδίνη C. Συσχετίζεται με την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH) και είναι υπεύθυνη για τις επιδράσεις της μυικής ανάπτυξης της HGH. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα HGH στο σώμα, αυξάνεται επίσης το IGF-1.

5 Διατηρεί υγιές το δέρμα 

Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα βρέφη που τρέφονταν με πρωτεΐνη ορού γάλακτος είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα από τα βρέφη που τρέφονταν με γάλα αγελάδας.

6 Αυξάνει την ενέργειά σου

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αυξάνει το γλυκογόνο, το οποίο αποτελεί πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια άσκησης, και ενισχύει την επίδραση της λεπτίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει την ενεργειακή ισορροπία. Επιπλέον, επειδή ο ορός γάλακτος είναι εύκολα αφομοιώσιμος από το σώμα, μετατρέπεται ταχύτατα σε ενέργεια και μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

7 Αυξάνει την άλιπη μυϊκή μάζα

H πρωτείνη περιέχει αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλυσίδας (BCAAs), τα οποία είναι εύπεπτα και παρέχουν στους μυς υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη όταν καταναλώνεται μετά από άσκηση. Δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Sports Science and Medicine έδειξε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει υψηλά επίπεδα αμινοξέων,, τόσο βασικών όσο και της διακλαδιζομένης αλυσίδας (BCAAs). Επιπλέον, η βιοδιαθεσιμότητα αυτών των αμινοξέων είναι αρκετά υψηλή, επιτρέποντας στο σώμα να τα απορροφήσει καλύτερα.

8 Συμβάλλει στη καλή διάθεση 

Το στρες μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης της χαράς και μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικά συμπτώματα. Κλινικές μελέτες δείχνουν πως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος συμβάλλει στη διάθεση και ενισχύει τα επίπεδα της σεροτονίνης, λόγω της τρυπτοφάνης, ενός φυσικού χαλαρωτικού.

9 Κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς

Κλινικές μελέτες δείχνουν πως πρωτεΐνη ορού γάλακτος μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που είναι οριακά υπερτασικά.

10  Προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Μελέτες δείχνουν πως μια διατροφή με χαμηλή πρόσληψη σε πρωτεΐνη και ειδικότερα χαμηλή σε ζωική πρωτεΐνη, συνδέεται άμεσα με μεγάλη απώλεια οστικής μάζας. Άσκηση όπως περπάτημα και ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης κατανεμημένες ισόποσα στα γεύματα ενισχύουν την οστική μάζα και συμβάλλουν στη μείωση της οστεοπόρωσης.

11 Προστατεύει από το έλκος και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση 

Η α-λακτοφερίνη που περιέχει η πρωτεΐνη ορού γάλακτος καταστέλλει πολλά είδη βακτηρίων  που ευθύνονται για γαστρεντερικά προβλήματα. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος θεωρείται πρεβιοτικό που βοηθά τα καλά βακτήρια στο έντερο. Η πρωτεΐνη α-λακτοφερίνη που βρίσκεται στον ορό γάλακτος, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη σιδήρου μέσω του πεπτικού συστήματος. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια και την πρόληψη της αναιμίας.

12 Βοηθά στην επούλωση πληγών

Άτομα με εγκαύματα ή όσα αναρρώνουν από χειρουργείο χρειάζονται extra πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Μελέτες δείχνουν πως προωθεί την ανάπτυξη νέου ιστού. 

Παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης

  • Πέτρες στα νεφρά: Πολλές πρωτεΐνες στη διατροφή εναποθέτουν ένα μεγάλο φορτίο αμινοξέων στους νεφρούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Η προπόνηση με βάρη μπορεί να αντισταθμίσει τη βλάβη στα νεφρά που προκαλείται από διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
  • Βλάβη στα νεφρά: Η ισορροπία οξέος-βάσης στο σώμα διαταράσσεται λόγω της αυξημένης οξύτητας από διατροφή με πολλές πρωτεΐνες. Το όξινο αίμα βλάπτει τα νεφρά. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να αποτρέψουν αυτήν την παρενέργεια.
  • Φούσκωμα / δυσφορία: Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει λακτόζη (ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα) και όσοι έχουν ευαισθησία στη λακτόζη μπορεί να παρουσιάσουν φουσκώματα, κράμπες, αέρια, κόπωση, πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα. Το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος και οι isolate πρωτεΐνες περιέχουν μικρές ποσότητες λακτόζης.
  • Ουρικό οξύ: Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να ανεβάσει το ουρικό οξύ και να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει αυτήν την πάθηση. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει μικρές ποσότητες πουρίνης, μια πρωτεΐνη υπεύθυνη για την παραγωγή ουρικού οξέος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα χαμηλά επίπεδα πουρίνης στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος εμποδίζουν το σχηματισμό ουρικής αρθρίτιδας.

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις πρωτεΐνη ορού γάλακτος

  • Η Whey πρωτεΐνη, δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με αλλεργία στο γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Όσες πρωτεΐνες ορού γάλακτος περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία γιατί πολλές φορές είναι δύσκολο να διασπαστούν από το πεπτικό σύστημα.
  • Όσοι δεν μπορούν να καταναλώσουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρωτεϊνικά σκευάσματα φυτικής προέλευσης, όπως π.χ. πρωτεΐνη από αρακά.

Πηγές

https://scialert.net/fulltext/?doi=jms.2018.27.33

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22150425/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21188562/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1262767/

Photo by LYFE Fuel on Unsplash

Photo by HowToGym on Unsplash