Αποκρυπτογραφώντας τους Πίνακες Διατροφικής Αξίας των προϊόντων από τη κλινική διαιτολόγο Shirley Patterson

Αποκρυπτογραφώντας τους Πίνακες Διατροφικής Αξίας των προϊόντων από τη κλινική διαιτολόγο Shirley Patterson

Το να διαβάζεις τις ετικέτες των τρφίμων, μπορεί να αποδειχθεί επιστήμη από μόνο του. Που πρέπει να κοιτάξουμε; Για τι πρέπει να ψάχνουμε και τι σημαίνει τέλοσπάντων; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να απομακρύνω το μυστήριο από τα πινακάκια των προϊόντων, ώστε να μπορείτε να διαλέξετε πιο εύκολα μεταξύ προϊόντων, κάνοντας την πιο υγιεινή επιλογή.

wefit

Οι περισσότερες συσκευασμένες τροφές έχουν το πινακάκι διατροφικής αξίας στο πλάι.

IMG_7742.JPG

 

Συνήθως έχουν και εικονίδια στο μπροστά μέρος του προϊόντος που αναφέρουν: θερμίδες ανά 100 γρ. ή γεύμα, τα γραμμάρια λίπους, γράφουν ακόμα τα κορεσμένα λιπαρά, την ζάχαρη και το αλάτι. Αυτό προτιμώ να το αγνοώ, διότι μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο μπέρδεμα παρά βοήθεια, οπότε προτιμώ το πλήρες διατροφικό πινακάκι στο πλάι ή το πίσω μέρος της συσκευασίας.

10 απλά βήματα για να κατανοήσεις τον Πίνακα Διατροφικής Αξίας (Π.Δ.Α.)

1) Τι ψάχνω;

Τα πιο υγιεινά φαγητά να διαλέξεις είναι αυτά με χαμηλό συνολικό λίπος, χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

2) Που πρέπει να κοιτάξουμε;

Στον Πίνακα Διατροφικής Αξίας στο πλάι ή στο πίσω μέρος της συσκευασίας και συγκρίνετέ τα ανταγωνιστικά προϊόντα με βάση τα συστατικά ανά 100 γρ. και όχι ανά μερίδα.

3) Είναι πιο εύκολο να συγκρίνεις προϊόντα, όταν αναφέρεσαι σε αξίες ανά 100 γρ. καθώς μπορείς να βγάλεις κατευθείαν ποσοστό επί τοις εκατό (%). Για παραδείγμα στην παραπάνω ετικέτα έχουμε 25 γρ. λίπους ανά 100 γρμ. που μεταφράζεται σε 25% λιπαρά.

4) Ένα τρόφιμο με υψηλά λιπαρά περιέχει παραπάνω από 17,5 γρ. λίπους ανά 100 γρμ. δηλαδή έχει πάνω από 17,5% λίπος.

Αντίστοιχα ένα τρόφιμο με χαμηλά λιπαρά έχουν κάτω από 3 γρ. λίπους ανά 100 γρμ. άρα κάτω από 3% λίπος.

5) Τρόφιμο με υψηλά σάκχαρα θεωρείται κάποιο που έχει πάνω από 22,5 γρ.συνολικά σάκχαρα ανά 100 γρμ (πάνω από 22,5%).

Με χαμηλά σάκχαρα θεωρείται αυτό που έχει κάτω από 5 γρ. συνολικά σάκχαρα ανά 100 γρμ.

6) Μπερδεύτηκα... Τι σημαίνει μειωμένα λιπαρά, μειωμένα σάκχαρα, ελαφρύ (light) και χαμηλά λιπαρά;

Προσοχή! Στους Πίνακες Διατροφικής Αξίας πρέπει να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις, καθώς ενίοτε έχουν περισσότερο νομική παρά κυριολεκτική σημασία. Μειωμένα λιπάρα και χαμηλά λιπαρά για παράδειγμα δεν αντιστοιχούν στο ίδιο πράγμα.

Μειωμένα Λιπαρά και Μειωμένα Σάκχαρα σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει 25% λιγότερα λιπαρά ή σάκχαρα από το αρχικό προϊόν στο οποίο δεν έχει γίνει επεξεργασία για να μειωθούν τα λιπαρά και η ζάχαρη. Το προϊόν μπορεί ακόμα και τώρα να είναι πολύ υψηλό σε λιπαρά ή σάκχαρα.

Αντίστοιχα ο όρος ελαφρύ (light) χρησιμοποιείται όταν το προϊόν περιέχει 25% λιγότερες θερμίδες από το αρχικό προϊόν. 

Αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε είναι προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και χαμηλά σάκχαρα (low fat, low sugar).

Ένας απλό κανόνας που ακολουθώ για να βρω τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη είναι να δω τα ποσοστά των συνολικών λιπαρών και σακχάρων ανά 100γρ. προϊόντος και να τα προσθέσω μεταξύ τους, στοχεύοντας σε ένα άθροισμα κάτω από 10%.

7) Ένα προϊόν με χαμηλά λιπαρά είναι και υγιεινό έτσι δεν είναι;

Προσοχή! Χαμηλά λιπαρά δε σημαίνει χαμηλά σάκχαρα και χαμηλά σάκχαρα δεν σημαίνει χαμηλά λιπαρά. Πολλές φορές οι εταιρείες, επιθυμώντας τον τίτλο των χαμηλών σάκχαρων ή λιπαρών, αυξάνουν το ένα και μειώνουν το άλλο ώστε να κρατήσουν μια ελκυστική γεύση. Τσεκάρετε και τα λιπαρά και τα σάκχαρα.

8) Είναι χρήσιμο να ξέρεις πως εκεί που αναφέρονται τα συστατικά των προϊόντων, μπαίνουν σε σειρά με βάση την περιεκτικότητά τους μέσα στο προϊόν, αρχίζοντας από αυτό που είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα. Όσο πιο ψηλά στον διατροφικό πίνακα είναι η ζάχαρη, τα καμουφλαρισμένα ονόματά της ή πρόσθετα λίπη, τόσο το χειρότερο.

9) Αν διαλέξεις προϊόντα με λιγότερο από 3% λιπαρά, το πιο πιθανό είναι να έχουν και μειωμένα κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που συνδέονται με την «κακή» LDL χοληστερόλη.

Μια τροφή με υψηλά κορεσμένα λιπαρά περιέχει παραπάνω από 5 γρ. κορεσμένα λιπαρά ανά 100γρ.

Μια τροφή με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, περιέχει λιγότερα από 1.5 γρ. κορεσμένα λιπαρά ανά 100 γρ.

10) Τέλος, το υπερβολικό αλάτι στην διατροφή μας έχει συνδεθεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Για αυτό το λόγο επιλέξτε τροφές με χαμηλά περιεκτικότητα σε αλάτι.

Τροφή με υψηλά άλατα περιέχει περισσότερο από 1.5 γρ. αλάτι ανά 100 γρ.

Τροφή με χαμηλά άλατα περιέχει λιγότερο από 0.3 γρ. αλάτι ανά 100 γρ.

Η Shirley Patterson είναι κλινική διαιτολόγος, με πολυετή εμπειρία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Τα τελευταία 8 χρόνια διατηρεί δικό της γραφείο στον Άλιμο, όπου προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ακόμα και για πιο ιδιαίτερες ιατρικές παθήσεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζι της στο 210-9925864  ή μέσω της φόρμα επικοινωνίας του wefit.