ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι τρώνε οι ελίτ αθλητές και έχουν τέτοια απόδοση;

Δες τις διατροφικές συνήθειες των μεγαλύτερων αθλητών όλων των εποχών και πάρε ιδέες!

H σωστή διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των αναγκών ενός αθλητή κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο, σε οποιοδήποτε άθλημα. Οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές, στη σωστή ποσότητα πρόσληψης, εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενεργειακή επάρκεια τόσο στη φάση της άσκησης όσο και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Το πρώτο συστατικό διασφάλισης της διατροφικής συμβολής στην αθλητική απόδοση και αντοχή είναι η πλήρης κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, ώστε να μπορεί με τη σειρά του να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις ανάγκες της προπόνησης ή του αγωνίσματος.

Οι περισσότεροι ελίτ αθλητές επιλέγουν γενικά υγιεινά βιολογικά τρόφιμα – κυρίως λαχανικά, καθαρές πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έτσι η διατροφή τους συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους. Διάβασε ακόμη: Η διατροφή των ελίτ αθλητών μέσα από 5 σημεία-κλειδιά.

Giannis Antetokounmpo – Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Α2 κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Κατόπιν, επιλέχθηκε στο ΝΒΑ Ντραφτ στη θέση 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς το 2013, όπου και εξελίχθηκε στον κορυφαίο παίκτη της ομάδας στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες και σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος του NBA.[4] Έχει τον αριθμό 34 στην φανέλα του και το αγωνιστικό παρατσούκλι του είναι The Greek Freak.

Η μέρα του ξεκινά με ένα σάντουιτς με αβγό και ένα φρούτο.

Μετά την προπόνηση του, αλλά και ύστερα από κάθε αγώνα επιλέγει ένα shake πρωτεΐνης, ενώ δύσκολα θα πει όχι και σε ένα πιάτο με μακαρόνια ή κοτόπουλο. Ιδιαίτερα μετά από ένα δύσκολο πρόγραμμα γυμναστικής καταναλώσει μια ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης, καθώς αποτελεί το βασικό εργαλείο για να χτίσει γερούς ιστούς και ένα δυνατό σώμα. Συχνά συνοδεύει την πρωτεΐνη της επιλογής του με ένα smoothie φρούτων για να πάρει τις απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Serena Williams – Σερένα Ουίλιαμς

Η Serena Williams είναι στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης από το 2009 στις γυναίκες και έχει κατακτήσει συνολικά 39 τίτλους Γκραν Σλαμ, 23 στο απλό, 14 στο διπλό μαζί με την αδερφή της, 2 στο διπλό μικτό και 4 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1 στο απλό το 2012 και 3 στο διπλό γυναικών το 2000, 2008 και 2012). Το 2005 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Tennis ως η 17η καλύτερη των προηγούμενων 40 ετών. Είναι νεότερη αδερφή της πρώην νούμερο 1 στον κόσμο επαγγελματία τενίστριας Βένους Γουίλιαμς. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Laureus to 2003, το 2007 και ξανά για το 2009.

Η Serena Williams ακολουθεί μια αυστηρή διατροφή.

Όταν αγωνίζεται μια τυπική μέρα περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι βρώμη για πρωινό με φράουλες, μανταρίνια και βούτυρο αμυγδάλου.

Για μεσημεριανό γεύμα, τρώει σαλάτα με μαρούλι, σπανάκι, μανταρίνι, ντοματίνια, χυμό lime, κρεμμύδια, κρουτόν και αμύγδαλα φιλέ.

Τα ενδιάμεσα σνακ αποτελούνται από ψωμί με βούτυρο αμυγδάλου και ένα ρόφημα φτιαγμένο από χυμό λεμονιού, πράσινο τσάι matcha και κανέλα.

Για δείπνο η Serena επιλέγει ένα φλιτζάνι καφέ ρύζι με σπόρους κάνναβης και chia, μαζί με μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά.

Ωστόσο, όταν η Serena βρίσκεται δεν αγωνίζεται απολαμβάνει tacos, τηγανητό κοτόπουλο, πίτσα και πατάτες τηγανητές.

Usain Bolt – Γιουσέιν Μπολτ

Ο Usain Bolt είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα των 100 μέτρων, των 200 μέτρων και στο αγώνισμα των 4 x 100 μέτρων. Στο δεύτερο αγώνισμα κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα εκατό μέτρα σε χρόνο 9,63 δευτερολέπτων. Το Νοέμβριο του 2008 ανακηρύχθηκε από την IAAF ως ο κορυφαίος αθλητής της χρονιάς εκείνης. Το Δεκέμβριο του 2008 ανακηρύχθηκε επίσης από τη γαλλική εφημερίδα «Equipe» ως ο “πρωταθλητής των πρωταθλητών”. Το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο «Laureus», για τον καλύτερο αθλητή της χρονιάς και ξανά το 2010. Ψηφίστηκε καλύτερος αθλητής της χρονιάς 2009 από την Διεθνή Ένωση Αθλητικών Συντακτών. Το 2011 και το 2013 αναδείχθηκε ξανά κορυφαίος της χρονιάς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 κατέκτησε άλλα τρία χρυσά μετάλλια (σε 100μ, 200μ και σε 4Χ100 σκυταλοδρομία), φτάνοντας τα εννέα ολυμπιακά μετάλλια στο σύνολο.

Ο 33χρονος Bolt δεν ήταν ιδιαίτερα πειθαρχημένος διατροφικά. Μάλιστα φημολογείται ότι ο θρύλος κατανάλωσε 1000 chicken nuggets όσο ήταν στο Πεκίνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Ωστόσο για να έχει απόδοση ο Bolt δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση πολλών λαχανικών και πρωτεϊνών.

Μια τυπική ημέρα για τον Bolt ξεκινά με ένα απλό σάντουιτς αυγών. Στη συνέχεια, μετά από μια σύντομη προπόνηση στην αίθουσα βαρών, καταναλώνει ένα ελαφρύ γεύμα ζυμαρικών με μοσχάρι.

Για σνακ επιλέγει μάνγκο, ανανά και μήλα. Τρώει ελαφριά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να το αφομοιώσει γρήγορα ο οργανισμός του και να έχει αρκετή ενέργεια για την προπόνηση.

Το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας είναι το βραδινό, γεμάτο λαχανικά όπως μπρόκολο (αν και δεν του αρέσει το μπρόκολο!) συνδυασμένο με ψητό κοτόπουλο.

Και, όπως και οι άλλοι ελίτ αθλητές (ειδικά εκείνοι που γυμνάζονταν κάτω από πολλή ζέστη), προσπαθεί να παραμένει συνεχώς ενυδατωμένος καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τώρα που ο Bolt αποσύρθηκε από τα σπριντ, μπορεί να καταναλώνει περισσότερο αυτό που αγαπά: hot wings.

James LeBron – Τζέιμς Λεμπρόν

Ο James LeBron αγωνίζεται ως σμολ φόρουορντ με τους Los Angeles Lakers στο ΝΒΑ. Είναι τρεις φορές πρωταθλητής του NBA (2012, 2013, 2016), τρεις φορές MVP των τελικών (2012, 2013, 2016), τέσσερις φορές MVP του NBA (2009, 2010, 2012, 2013), πρώτος σκόρερ του NBA την σεζόν 2007-08, NBA Rookie της Χρονιάς (2004) και δις χρυσός Ολυμπιονίκης.

Στα 18 του επιλέχτηκε στο νούμερο 1 του Ντραφτ του 2003 από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Οδήγησε την ομάδα στην πρώτη της εμφάνιση σε τελικούς NBA το 2007, χάνοντας όμως από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Το 2010 Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μετεγγράφηκε στους Μαϊάμι Χιτ. Στην πρώτη του σεζόν στο Μαϊάμι, η ομάδα έφτασε στα τελικά, αλλά έχασε από τους Ντάλας Μάβερικς. Το 2012 κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα, κερδίζοντας το βραβείο MVP των τελικών για τις επιδόσεις του. Το 2013, κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα NBA και το βραβείο MVP των τελικών απέναντι στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Το 2016, κατέκτησε το τρίτο του πρωτάθλημα και το πρώτο με τους Κλίβελαντ.

Ο LeBron ξεκινά τη μέρα του με μια ομελέτα με ασπράδια με καπνιστό σολομό και τηγανίτες χωρίς γλουτένη με μούρα.

Για μεσημεριανό γεύμα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, σολομό και λαχανικά.

Λίγο πριν το παιχνίδι, καταναλώνει σάντουις με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα.

Στο ημίχρονο, μήλα με βούτυρο αμυγδάλου.

Αμέσως μετά το παιχνίδι ένα shake πρωτεϊνης. Χρησιμοποιεί φυτική σκόνη πρωτεΐνης με γάλα αμυγδάλου, μαζί με μερικά φρούτα. Δεν καταναλώνει πρωτεΐνες ορού γάλακτος ή ζωικά προϊόντα την πρώτη ώρα μετά από το παιχνίδι για να δώσει στο σώμα του την ευκαιρία να ανακάμψει σωστά.

Για δείπνο, κοτόπουλο παρμεζάνα με μια σαλάτα και ένα ποτήρι cabernet (ο LeBron είναι λάτρης του κρασιού – ειδικά της ποικιλίας Bordeaux και Cabernet).

Σε γενικές γραμμές, ο LeBron τρώει βιολογικές τροφές. Και συνεχώς ενυδατώνει τον οργανισμό του με νερό. Αποφεύγει τα τεχνητά ροφήματα, τα γλυκαντικά και τα τηγανητά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Michael Phelps – Μάικλ Φελπς

Ο Αμερικανός πρωταθλητής και ολυμπιονίκης της κολύμβησης, είναι κάτοχος παγκοσμίων επιδόσεων σε πολλά αγωνίσματα. Έχει κατακτήσει 27 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 23  χρυσά (13 ατομικά και 10 σε σκυταλοδρομίες), 2 ασημένια και 2 χάλκινα. Από αυτά, τα 8 (6 χρυσά, 2 χάλκινα) τα κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και τα 8 (όλα χρυσά και 7 από αυτά πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

Έτσι, ξεπέρασε το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών μεταλλίων σε μία μόνο διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, με 8 χρυσά. Συνολικά σε 4 Ολυμπιάδες έχει κερδίσει 22 μετάλλια, ξεπερνώντας το 2012 τη Σοβιετική γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα που έχει κερδίσει συνολικά 18 (9 χρυσά) σε 3 Ολυμπιάδες. Τα 18 χρυσά του είναι ρεκόρ όλων των Ολυμπιάδων.

Έχει τιμηθεί με το Παγκόσμιο Βραβείο του Κολυμβητή της Χρονιάς τα έτη 2003 -2007 και του Αμερικανού Κολυμβητή της Χρονιάς τα έτη 2001, 2002, 2003, 2004, 2006 και 2007.

Τον Απρίλιο του 2014 επανήλθε και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου μέχρι τώρα έχει κερδίσει 5 χρυσά μετάλλια (στα αγωνίσματα: 4×200 μ. ελεύθερο ανδρών,200 μ. πεταλούδα ανδρών,4×100 μ. μικτό ανδρών,4×100 μ. ελεύθερο ανδρών, 200 μ. μικτό ατομικό ανδρών) και ένα αργυρό στα 100 μ. πεταλούδα ανδρών.

Πριν από τους Αγώνες του Πεκίνου, ο Phelps κατανάλωνε 12.000 θερμίδες την ημέρα ή 4.000 θερμίδες ανά γεύμα.

Ξεκινούσε τη μέρα του με σάντουιτς με αυγά γεμάτο από τυρί μέχρι και τηγανητά κρεμμύδια. Μετά από αυτό, έτρωγε πανκέικς σοκολάτας, γαλλικό τοστ και μια ομελέτα με 5 αυγά (για πρωτεΐνη).

Το μεσημεριανό του γεύμα περιείχε αρκετά τοστ με ζαμπόν και τυρί, ενεργειακά ποτά και ζυμαρικά.

Για δείπνο έτρωγε μια ολόκληρη πίτσα και ζυμαρικά.

Τώρα λατρεύει το μεξικάνικο φαγητό αλλά και οτιδήποτε ψητό: χάμπουργκερ, χοτ-ντογκ, μπριζόλα και πολύ κοτόπουλο στη σχάρα.

Πηγές βιογραφικών