Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν χάσεις 5 κιλά

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν χάσεις 5 κιλά

Λίγα κιλά χάνεις, πολλές καλές αλλαγές κάνεις.

wefit

Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη. Και μερικές φορές, μπορεί να νομίζεις ότι δεν βλέπεις κανένα αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείς. Αλλά ακόμα κι αν δεν βλέπεις τι συμβαίνει στο σώμα σου κάποιες μικρές αλλαγές αρχίσουν να εμφανίζονται όταν χάσεις 5 κιλά. Δες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου.

1 Συρρικνώνονται τα λιποκύτταρα

Για να χάσεις βάρος καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες. Από πού παίρνει όμως το σώμα σου την πρόσθετη ενέργεια που χρειάζεται; Από τα λιποκύτταρα. Καθώς το σώμα σου αρχίζει να τραβά ενέργεια από τα λιποκύτταρα για να αντισταθμίσει την ενέργεια από το φαγητό που έχεις μειώσει, τα λιποκύτταρα συρρικνώνονται.

2 Διατηρείς το σάκχαρο υπό έλεγχο

Η μείωση των λιποκυττάρων και η άσκηση επιτρέπει στο σώμα σου να ελέγχει καλύτερα και να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου μπορεί να μειώσει τις λιγούρες και την πείνα.

3 Πεινάς περισσότερο

Όταν μειώνεις τις θερμίδες σου για να χάσεις βάρος, ο οργανισμός σου απελευθερώνει μεγαλύτερες ποσότητες γρελίνης, την ορμόνη της πείνας. Η γρελίνη λέει στον εγκέφαλό σου ότι πεινάς και πρέπει να φας! Γι' αυτό και πεινάς.

4 Μειώνεται η φλεγμονή

Ενώ η φλεγμονή είναι μέρος του φυσικού αμυντικού συστήματος του οργανισμού μας, το επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, οδηγώντας σε χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη και καρκίνο. Αλλά σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια κατά μέσο όρο έξι κιλών μειώνει τη φλεγμονή, υποβαθμίζοντας την παραγωγή προ-φλεγμονωδών πρωτεϊνών. Επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

5 Ο μεταβολικός σου ρυθμός ενδέχεται να αλλάξει

Ο μεταβολισμός είναι ο κινητήρας που οδηγεί σε καύση θερμίδων. Και όταν αρχίζεις να χάνεις βάρος, ο μεταβολικός σου ρυθμός μειώνεται, επειδή το σώμα σου λαμβάνει λιγότερες θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει τον οργανισμό σου σε λειτουργία. Αλλά αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι σχετικές. Ένα άτομο 200 κιλών που χάνει πέντε κιλά θα έχει λιγότερο μεταβολικό αντίκτυπο από ένα άτομο 115 κιλών που χάνει πέντε κιλά. Η μείωση των θερμίδων και η αύξηση της άσκησης  έχει επίσης αντίκτυπο. Οι πιο αργές και σταδιακές αλλαγές έχουν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό σου.

6 Μειώνονται οι πόνοι στις αρθρώσεις

Είναι λογικό: όσο περισσότερο ζυγίζεις, τόσο περισσότερη δύναμη ασκείς στα οστά και τις αρθρώσεις σου όταν κινείσαι. Και με την πάροδο του χρόνου αυτή η πρόσθετη καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αρθρώσεων και οστεοαρθρίτιδα. Η απώλεια 5 κιλών θα μπορούσε να σημαίνει 20 λιγότερα κιλά πίεσης στις αρθρώσεις σου.

7 Μειώνεται το «κακό» λίπος

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, η απώλεια μερικών κιλών ήταν αρκετή για τη μείωση όχι μόνο του λίπους αλλά και του ενδοκοιλιακού λίπους. Αυτό είναι το «κακό» λίπος που προσκολλάται στα όργανα και μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση μορίων που συνδέονται με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Η μείωση της ποσότητας του ενδοκοιλιακού λίπους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Αδυνάτισμα: Πώς ξέρεις αν χάνεις λίπος ή μυϊκή μάζα;

8 Βελτιώνεται η υγεία της καρδιά σου

Το αδυνάτισμα ενισχύει την HDL χοληστερόλη, την καλή, και μειώνει τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που έχασαν βάρος σε δύο χρόνια έριξαν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κιλών που μειώθηκαν.

9 Αυξάνεται η απόδοση σου στην άσκηση

Όταν ξεκινάς γυμναστική και αδυνάτισμα μαζί, το σώμα σου πρέπει να δουλέψει σκληρά για να συμβαδίσει με τη νέα δραστηριότητα. Μόλις όμως χάσεις κιλά, το σώμα σου θα χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια (και θερμίδες) για να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας ενώ οι μύες σου θα είναι πιο αποτελεσματικοί.

10 Βελτιώνεται ο ύπνος σου

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση!

11 Πέφτει η αρτηριακή σου πίεση
Όταν έχεις επιπλέον βάρος, η καρδιά σου εργάζεται σκληρότερα για να αντλήσει αίμα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Η μείωση των κιλών μπορεί να μειώσει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκα και έχουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care.

Αδυνάτισμα: Γιατί πρέπει να σταματήσεις να μετράς θερμίδες;

12 Αλλάζει η διάθεσή σου

Η απώλεια τριών κιλών μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο ευδιάθετος, ακόμα κι αν μόλις ξεκίνησες δίαιτα. Μια ανασκόπηση  δημοσιευμένης έρευνας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχασαν βάρος είχαν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Έτσι, ακόμη και αν δεν βλέπεις μεγάλα αποτελέσματα στη ζυγαριά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η πιο υγιεινή κατανάλωση και η άσκηση μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία σου.