ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να πιεις και τι να μην πιεις πριν την προπόνηση

Αν θέλεις να αυξήσεις την απόδοσή σου στο γυμναστήριο τσέκαρε τι πίνεις πριν την προπόνησή σου. Εκτός από το αλκοόλ, που είναι προφανές ότι πρέπει να το αποφύγεις σαν τον διάολο το λιβάνι, δες τι να πιεις και τι να μην πιεις πριν την προπόνηση.

 

 

 

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Αθλητικά ποτά

Τα περισσότερα αθλητικά ποτά έχουν ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες, που βοηθούν στην ενυδάτωση και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών μετά την άσκηση. Απόφυγε την κατανάλωση αθλητικού ποτού με πολύ υψηλές ποσότητες υδατανθράκων ή ανθρακικό κατά τη διάρκεια της άσκησης ή πιες το σε μικρότερες ποσότητες και πάντα μαζί με νερό επειδή μπορεί να σου προκαλέσει μεγαλύτερη αφυδάτωση ή και γαστρεντερικές διαταραχές. Επιπλέον, τα περισσότερα αθλητικά ποτά παρατείνουν το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το σώμα σου για αποκατάσταση μετά την άσκηση.

Energy drinks

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υδατάνθρακες σε υψηλό ποσοστό (πάνω από 10 γρ στα 100 ml), διεγερτικές ουσίες –κυρίως καφεΐνη- σε επίσης υψηλές συγκεντρώσεις, ταυρίνη ή άλλα αμινοξέα και συστατικά από φυτά όπως το Τζίνγκο Μπίλομπα ή το Τζίνσενγκ. Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζονται είναι η χορήγηση άφθονων υδατανθράκων και η διέγερση του οργανισμού για την αξιοποίηση τους. Αν είσαι αρχάριος ή η προπόνησή σου είναι μέτριας έντασης και μικρής διάρκειας δεν τα χρειάζεσαι.

Γαλακτομικά ή ενεργειακά ποτά που περιέχουν γαλακτοκομικά

Περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, που ο οργανισμός σου χρειάζεται χρόνο για να τα αφομοιώσει και να τα χωνέψει. Μπορούν επίσης να σου προκαλέσουν φουσκώματα και αέρια. Αν θέλεις να πάρεις κάποια πρωτεΐνη πριν από την άσκηση, δοκίμασε πρωτεΐνη ορού γάλακτος και νερό. Θα το χωνέψεις πιο γρήγορα χωρίς να πάρεις τους υδατάνθρακες και το λίπος.

Χυμό φρούτων

Οι περισσότεροι χυμοί, κυρίως οι εμφιαλωμένοι, είναι γεμάτοι με ζάχαρη και μάλιστα με τη μορφή της φρουκτόζης από σιρόπι καλαμποκιού, το πιο διαβόητο πρόσθετο τροφίμων που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά. Η φρουκτόζη χρειάζεται περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να αξιοποιηθεί από τον οργανισμό. Αν θέλεις να πιεις σώνει και ντε ένα χυμό, κράτησέ τον για μετά την προπόνηση σου. Καλές εναλλακτικές λύσεις είναι το νερό με φρέσκα φρούτα που προστίθενται για τη γεύση, ή νερό καρύδας. Μάθε: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πιεις έναν χυμό;

Αναψυκτικά

Ακόμη κι αν πίνεις αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, μπορεί να εμποδίζουν την απόδοσή σου στην προπόνηση. Τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο, αέρια και φούσκωμα. Περιέχουν, επίσης, πολύ νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αφυδάτωση. Επιπλέον, τα diet αναψυκτικά περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οι οποίες ευθύνονται μακροπρόθεσμα (και εφόσον η κατανάλωσή τους είναι υψηλή) για εναλλαγές στη διάθεση, ζάλη και ημικρανίες.

Αν δεν θέλεις να πιεις αλλά να φας διάβασε και το: Οδηγός διατροφής: Τι να φας πριν, κατά και μετά την προπόνηση

ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Νερό

Είναι αυτό θέλει το σώμα σου, ούτως ή άλλως. Και μπορεί πιθανόν να μην πίνεις πολύ από αυτό. Για καλύτερη ενυδατώση και να για να είσαι καλυμένος πιες 340-600 ml νερό 2 ώρες πριν την προπόνηση. (Αυτή η ποσοτήτα αφορά στο μέσο ασκούμενο άτομο.) Επίσης πίνε 220 ml 15 λεπτά πριν την προπόνηση. Θα βρεις ενδιαφέρον και το: Πόσο νερό πρέπει να πίνεις πριν, κατά και μετά την προπόνησή σου;

Καφέ

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες οι οποίες δείχνουν μια ευεργετική επίδραση της καφεΐνης στην αθλητική απόδοση σε αγωνίσματα αντοχής. Η καφεΐνη βελτιώνει την απόδοση επειδή επιδρά κατευθείαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και μειώνει την κόπωση κατά την άσκηση ενώ ενεργοποιεί τους μύες. Η καφεΐνη χρησιμοποιείται και σαν εργογόνο συμπλήρωμα εγκεκριμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Και τώρα μάθε: Τι να πιεις μετά την προπόνηση και γιατί;

Φίλια Μητρομάρα