ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να ΜΗΝ φας μετά την προπόνηση

Μέχρι τώρα σου έχουμε πει τι να φας πριν, κατά και μετά την προπόνηση αλλά και τι να πιεις και τι να μην πιεις πριν την προπόνηση. Καλό είναι να ξέρεις τι να ΜΗΝ φας μετά την προπόνηση.

 

 

1 Πικάντικα τρόφιμα

Οτιδήποτε είναι καυτερό και πικάντικο είναι δύσκολο να το χωνέψεις. Το σώμα σου έκανε μεγάλη προσπάθεια με την άσκηση και βρίσκεται σε κατάσταση επισκευής των μυών. Χρειάζεται λοιπόν πράγματα που είναι εύκολο να χωνέψει, όπως λίγη πρωτεΐνη, ηλεκτρολύτες για να επαναφέρεις τα αρχικά τους επίπεδα και κυρίως υδατάνθρακες για να αναπληρώσεις την ενέργειά σου.

2 Μπριζόλα(ρα)

Όπως τα πικάντικα τρόφιμα, έτσι και η πολλή πρωτείνη όπως μια μεγάλη ζουμερή μπριζόλα είναι δύσκολο για τον οργανισμό να τη χωνέψει. Εάν θέλεις να αυξήσεις τον όγκο σου πρόσθεσε μία υψηλή αναλογία υδατανθράκων και πρωτείνης όπως ο τόνος και το ρύζι αλλά εάν θέλεις να αδυνατίσεις, απόφυγε τους υδατάνθρακες και πιες ένα shake πρωτείνης για να διατηρήσεις τη μυική σου μάζα.

3 Σοκολάτα

Δυστυχώς, μετά από σκληρή προπόνηση δεν μπορείς να ανταμείψεις τον εαυτό σου με μια πλάκα σοκολάτας. Τουλάχιστον όχι αμέσως μετά. Η προπόνηση επιταχύνει το μεταβολισμό σου γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώσεις τροφές χωρίς ζάχαρη.

4 Λευκό ψωμί

Κατανάλωση λευκού ψωμιού ή γλυκών μετά από την προπόνηση; Με μια λέξη: “ΟΧΙ!” Γιατί όχι; Όλο αυτό το λίπος επιβραδύνει την πέψη, πράγμα που θα κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλεις να συμβεί μετά την προπόνηση. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων σακχάρων θα λειτουργήσεις εις βάρος σου κυριολεκτικά, κυρίως εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, επειδή η ζάχαρη επιβραδύνει το μεταβολισμό σου.

5 Ωμά λαχανικά

Μετά την προπόνηση το σώμα σου δεν θέλει να χορτάσει μόνον με μερικά καρότα. Μετά την προπόνηση το σώμα σου χρειάζεται σοβαρή αναπλήρωση, με θερμίδες, σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Αν στο ταπεράκι σου έχεις μόνον ωμά λαχανικά, θα γεμίσεις το στομάχι σου πολύ γρήγορα και δεν θα πάρεις τα θρεπτικά συστατικά ή τις θερμίδες που χρειάζεσαι μετά την προπόνηση.

6 Τροφές με φυτικές ίνες

Απόφευγε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες – ειδικά σαλάτες με λιναρόσπορο ή λάχανο. Μπορεί να σου προκαλέσουν κράμπες και φούσκωμα. Βρες αυτό που λειτουργεί στο σώμα σου, το οποίο μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα.     

7 Χυμοί

Οι χυμοί -ιδιαίτερα οι φυσικοί χυμοί φρούτων – θα πρέπει να αποφεύγονται επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα φρουκτόζης. Αργούν στην πέψη και μειώνουν την καύση λίπους μετά από μια άσκηση υψηλής έντασης, κάτι που προάγει την αποθήκευση λίπους.

 

Φίλια Μητρομάρα