ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνεις όταν σε πιάνουν οι λιγούρες

Πολλοί από εμάς τρώμε από πλήξη, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή όταν είμαστε κακόκεφοι. Την επόμενη φορά που θα σε πιάσει πείνα, σκέψου λίγο: Μήπως τελικά δεν πεινάς; Μήπως τρως συναισθηματικά (από άγχος, πλήξη ή θυμό); Αντί να ταΐζεις τα συναισθήματά σου, προσπάθησε να πας μια βόλτα, να μιλήσεις μ’ ένα φίλο ή να γυμναστείς. Επιπλέον δες τι μπορείς να κάνεις όταν σε πιάνουν λιγούρες αλλά δεν πεινάς πραγματικά.

 

 

Χτύπα!

Το kickboxing δεν συσφίγγει μόνο τους γλουτούς σου, ακονίζει και το μυαλό σου και ελέγχει την όρεξή σου. Σε μελέτη οι ερευνητές συνέκριναν τομογραφίες εγκεφάλου από άτομα που είχαν μαύρη ζώνη στο καράτε και από άτομα αρχάρια στις πολεμικές τέχνες. Ανακάλυψαν ότι οι επαγγελματίες αθλητές είχαν δομικές διαφορές σε κάποια σημεία της παρεγκεφαλίδας και του πρωτεύοντα κινητικού φλοιού, δύο περιοχές που σχετίζονται με τον έλεγχο της κίνησης. Μετάφραση; Η ισχύς πίσω από τις δυνατές γροθιές προέρχεται από τον εγκέφαλο και το επίπεδο της εμπειρίας σου, όχι από τους μυς σου. Στις πολεμικές τέχνες, ευθυγραμμίζεις τις κινήσεις σου με την αναπνοή σου, ώστε να συντονίζεσαι με την προπόνησή σου και να ενισχύεις τα αποτελέσματα τιθασεύοντας τον εγκέφαλό σου. Επίσης η τιθάσευση της δύναμης του μυαλού έχει να κάνει με το συγχρονισμό, γι’ αυτό βάλε τη μουσική που σου αρέσει όταν κάνεις kickboxing και άφησε τη μουσική να σε βοηθήσει να ελέγξεις το μυαλό σου και συνεπώς την όρεξή σου.

Διάβασε σχετικά: Βρήκαμε τις 5 βασικές αιτίες που σε κάνουν να πεινάς (συνεχώς)

Κάνε κάτι που σε ευχαριστεί

Όταν στερείσαι την τροφή ο οργανισμός σου μπαίνει σε αντίδραση λιμοκτονίας – δηλαδή υποθέτει ότι υπάρχει έλλειμμα τροφής και εκκρίνει τις ορμόνες του στρες, οι οποίες δίνουν σήμα από τον εγκέφαλο να πέσεις με τα μούτρα στο τσίζκεϊκ. Αν, όμως, παίξεις για 15 λεπτά παιχνίδια με το σκύλο σου ή κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, όταν σε πιάνουν λιγούρες, θα παράγεις ορμόνες που προκαλούν ευδαιμονία, οι οποίες καταστέλλουν την αντίδραση του στρες και δίνουν εντολή στον εγκέφαλο να σταματήσει ν’ αποθηκεύει λίπος. Κάνε μια λίστα με δραστηριότητες που σου χαρίζουν ικανοποίηση για να αντισταθμίσεις την απόλαυση και την ικανοποίηση που θα σου έδινε το φαγητό.

Πίεσε το μέτωπό σου

Όταν πεινάς και θέλεις να φας όλο το σακουλάκι με τα πατατάκια, σύμφωνα με το York Obesity Nutrition Research Center, θα καταφέρεις να αντισταθείς στον πειρασμό, αν πιέσεις το μέτωπό σου, ανάμεσα στα φρύδια, για μισό λεπτό. Με την πίεση θα μειώσεις τις λιγούρες. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις.