ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι δεν βάζει στο στόμα του ένας αθλητής;

Oι κορυφαίοι αθλητές ξέρουν πώς το άλφα και το ωμέγα στην απόδοση είναι η διατροφή. Γράμμωση, αύξηση ενέργειας και αντοχής, χτίσιμο μυών, η διατροφή των αθλητών δεν είναι μόνον θερμίδες που θα καούν στα ταρτάν και τα χορτάρια. Είναι το βασικό καύσιμο για την απόδοσή τους. Δες τι δεν βάζει στο στόμα του ένας αθλητής;

 

 

Λευκά ζυμαρικά

Οι υδατάνθρακες δεν είναι εχθρός για τον αθλητή, αλλά αν θέλεις ενέργεια οι καλύτερες πηγές είναι το quinoa, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Στα λευκά ζυμαρικά, το ενδοσπέρμιο έχει απογυμνωθεί, και αυτό έχει σαν αντίκτυπο την απώλεια του 25% των πρωτεϊνών του σιτηρού. Επίσης, τα λευκά ζυμαρικά έχουν απλούς υδατάνθρακες που σου παρέχουν μια γρήγορη δόση ενέργειας, που εξασθενεί γρήγορα. Τα λευκά ζυμαρικά «τεχνικά» είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, αλλά έχουν υποστεί επεξεργασία και αυτό τα καθιστά να δρουν σαν απλοί υδατάνθρακες στο σώμα. 

Χυμός φρούτων

Ο χυμός φρούτων μπορεί να σε εξαπατήσει. Έχει φρούτα, και ξέρεις ότι έχει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχει επίσης και ζάχαρη. Επιπλέον, δεν διαθέτει τα συστατικά του φρούτου: τη φλούδα και τις ίνες. Και δεδομένου ότι δεν το μασάς, η ζάχαρη πηγαίνει πολύ γρήγορα στο ήπαρ, η οποία μπορεί και να αποθηκευτεί εκεί ως λίπος. Ο χυμός κεράσι ή ο χυμός σταφυλιών μπορεί να σε βοηθήσει να ανακάμψεις μετά από μια δύσκολη προπόνηση γεμίζοντας το σώμα σου με αντιοξειδωτικά. Αλλά εξακολουθούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οπότε να είσαι προσεκτικός. Διάβασε σχετικά: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πιεις έναν χυμό;

Μπέικον

Το μπέϊκον έχει ελάχιστη πρωτεΐνη, πολλά κορεσμένα λιπαρά και ελάχιστη θρεπτική αξία. Είναι επίσης υψηλό σε αλάτι, το οποίο δεν χρειάζονται όλοι οι αθλητές.

Τροφές με πολύ αλάτι

Η πρόσληψη αλατιού προκαλεί ανισορροπίες υγρών στο σώμα και οι αθλητές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο επίπεδο ενυδάτωσής τους από ότι ένας μη αθλητής. Η μεγαλύτερη πρόσληψη νατρίου προέρχεται από συσκευασμένα / κατεψυγμένα τρόφιμα και από εστιατοριακά πιάτα. Διάβαζε τις ετικέτες για να δεις πόσο νάτριο περιέχουν (ο στόχος σου είναι περίπου 2.400 mg την ημέρα).

Ριζογκοφρέτες

Έχουν τη φήμη ότι είναι ένα υγιεινό σνακ, αλλά διατροφικά δεν προσφέρουν τίποτε! Μπορεί να μην έχουν πολλές θερμίδες, αλλά οι αθλητές χρειάζονται τις θερμίδες ώστε να διατηρούν ψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς τους.

Δημητριακά πρωινού (με ζάχαρη)

Ποτέ δεν θα δεις αθλητή να καταναλώνει για πρωινό δημητριακά πρωινού, τίγκα στη ζάχαρη. Είναι γεμάτα υδατάνθρακες και σάκχαρα. Όταν τα καταναλώνεις, εκτοξεύουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα στα ύψη και μετά από λίγο πέφτουν, κάνοντάς σε να νιιωθεις κούραση.

Άσπρο ψωμί

Το άσπρο ψωμί μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αφομοιωθεί από το σώμα, με συνέπεια τη δραστική αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το ψωμί ολικής άλεσης δεν αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχεις σταθερά επίπεδα ενέργειας.

Αναψυκτικά διαίτης

Στη διατροφή σου δεν έχουν θέση τα φαγητά και τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν σου προσφέρουν απολύτως τίποτα, αλλά ένα κουτάκι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία και στα κιλά σου, σύμφωνα με έρευνες.

Αλκοόλ

Ποιος σοβαρός αθλητής αλήθεια θα έπινε ποτά και σφηνάκια σε καθημερινή βάση; Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό, κάτι που οδηγεί σε αδυναμία της μυϊκής αποθεραπείας και μείωση των επιδόσεών σου. Μια μπύρα, ωστόσο, δεν κάνει καθόλου κακό. Διάβασε: Πόσο σε ωφελεί μία μπύρα (μετά τον μαραθώνιο);