ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλεις να αδυνατίσεις γρήγορα; Πόσο ρεαλιστικό είναι;

Εάν θέλεις να αδυνατίσεις σε χρόνο ρεκόρ, αυτό εξαρτάται δεν εξαρτάται από σένα αλλά από διάφορους παράγοντες.

Θέλεις να αδυνατίσεις γρήγορα αλλά παρόλες τις προσπάθειες δεν βλέπεις προκοπή; Το πόσο γρήγορα θα αδυνατίσεις και θα χάσεις κιλά δεν εξαρτάται μόνον από εσένα. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, το φύλο, η ηλικία, το αρχικό βάρος και ο τρόπος ζωής σου. Και τώρα δίαιτα: 50 συμβουλές για να αδυνατίσεις!

 

Αρχικό βάρος

Οι άνθρωποι που ζυγίζουν περισσότερο τείνουν να χάσουν βάρος πιο γρήγορα από εκείνους που ζυγίζουν λιγότερο. Σε γενικές γραμμές, όσα περισσότερα κιλά έχεις, τόσες περισσότερες θερμίδες καις. Εάν έχεις αυξημένη μυϊκή μάζα ή περισσότερα κιλά, θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, ακόμα κι όταν ξεκουράζεσαι επειδή ο μεταβολισμός σου είναι ταχύτερος.

Ηλικία

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος και να χάνουν μυική μάζα, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό τους. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει το αδυνάτισμα και την απώλεια κιλών, οπότε είναι σημαντικό να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα υγιεινής απώλειας βάρους που θα εστιάζει σε εφικτές αλλαγές του τρόπου ζωής σου, όπως τακτική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη με καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά.

Φύλο

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερη αναλογία λίπους από μυική μάζα σε σχέση με τους άνδρες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό τους. Κατά γενικό κανόνα, οι άνδρες τείνουν να έχουν ταχύτερο μεταβολισμό επειδή έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα, βαρύτερα οστά και λιγότερο σωματικό λίπος από τις γυναίκες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι άνδρες συνήθως χάνουν βάρος πιο γρήγορα. αλλά αυτό είναι βραχυπρόθεσμο και οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Διατροφή

Ενώ το έλλειμμα θερμίδων είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους, εξίσου σημαντική είναι η κατανάλωση ποιοτικών θερμίδων. Ένα αβοκάντο μπορεί να περιέχει την ίδια ποσότητα θερμίδων με ένα ντόνατ, αλλά λόγω των πρεβιοτικών ινών και των ακόρεστων λιπαρών που περιέχει το αβοκάντο, ο τρόπος που το σώμα σου τα επεξεργάζεται είναι πολύ διαφορετικός. Ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων ή ο περιορισμός ή η στέρηση κάποιων τροφών δεν είναι καλή ιδέα ούτε ασφαλής. Παρόλο που μπορεί να χάσεις γρήγορα μερικά κιλά στην αρχή, είναι απίθανο να διατηρήσεις την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Μόλις σταματήσεις να στερείσαι θα επανέλθεις στο αρχικό βάρος. Αντ' αυτού, σκέψου τον τρόπο ζωής σου και κάνε ρεαλιστικές και εφικτές αλλαγές. Επιπλέον, εκπαιδεύσου σε έναν απλό τρόπο διατροφής, που θα περιέχει όλες τις ομάδες τροφών αλλά θα αποκλείει τις πολλές επεξεργασμένες τροφές και τα πολλά λίπη.

Ύπνος

Το να μην κοιμάσαι καλά ή επαρκώς επηρεάζει τις ορμόνες πείνας του σώματός σου, την γκρελίνη και τη λεπτίνη, κάνοντάς σε να νιώθεις πιο πεινασμένος και να αναζητάς παχυντικά σνακ. Η έλλειψη ύπνου σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος, και η κούραση θέλει ενέργεια από τροφές που συνήθως είναι παχυντικές, όπως τα γλυκά. Προσπάθησε να κοιμάσαι επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ.  Αυτοί είναι οι 7 τρόποι να κοιμηθείς σαν πουλάκι απόψε!

 

Ιατρικές παθήσεις

Μερικές φορές τα υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ο διαβήτης, μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα χάνεις βάρος. Εάν τρως υγιεινά, γυμνάζεσαι περισσότερο και κοιμάσαι καλά αλλά δεν χάνεις κιλά, είναι σημαντικό να μιλήσεις με τον γιατρό σου. 

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για αδυνατίσεις

Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους αυτό που πραγματικά εννοούμε είναι η απώλεια λίπους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους αθλητές να χάνουν λίπος χωρίς να έχουν καμία αλλαγή στο σωματικό τους βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση (σε όλες τις μορφές, αν και μερικές σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες) βοηθά στο χτίσιμο της άπαχης μυικής μάζας, που ζυγίζει περισσότερο από το λίπος. Ωστόσο, ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κινείσαι.

Η καλύτερη άσκηση για να αδυνατίσεις είναι αυτή που απολαμβάνεις αρκετά για να την κάνεις με συνέπεια.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, μερικές ασκήσεις καίνε λίπος και χτίζουν μυική μάζα πιο αποτελεσματικά από άλλες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το boxing, τα βάρη και η ποδηλασία.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να ξεκινήσεις μία γρήγορη δίαιτα σε συνδυασμό με μια HIIT προπόνηση αλλά προτού το κάνεις εξέτασε τους στόχους σου και βεβαιώσου ότι είναι εφικτοί. Είναι σημαντικό ό,τι κάνεις να το κάνεις με ασφάλεια και για τους σωστούς λόγους. Τα υγιή σώματα έχουν πολλά σχήματα και μεγέθη και όχι μόνον ένα. Προσπάθησε να χάνεις βάρος με ασφαλή ρυθμό, περίπου μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα. Αυτός είναι ένας ασφαλής και ρεαλιστικός στόχος. Η απώλεια βάρους σταδιακά και η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής σου σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος μακροπρόθεσμα.