ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 6 λάθη που κάνεις με τα shakes πρωτεΐνης

Το ξέρεις καλύτερα από εμάς: η πρωτεΐνη σου δίνει ενέργεια, τονώνει τη μνήμη σου, κάνει αποκατάσταση και χτίζει πιο δυνατό μυϊκό ιστό. Αν δεν καταναλώνεις πρωτεΐνη μόνον από τις τροφές δες ποια λάθη κάνεις με τις σκόνες και τα shakes πρωτεΐνης.

 

 

 

 

1ο λάθος: Φορτώνεις το shake σου με πολλές φυτικές ίνες

Προσθέτεις αβοκάντο και σπόρους chia και λιναρόσπορο και μετά αναρωτιέσαι γιατί είσαι φουσκωμένος, έχεις δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Ή φτάνεις στο απλό συμπέρασμα ότι σε χαλάει η πρωτεΐνη. Βεβαιώσου ότι το shake πρωτεΐνης σου έχει 1 γραμμάριο ινών ή λιγότερο.

Διάβασε σχετικά: Αμάρανθος: Η πρωτείνη αλλιώς

2ο λάθος: Βάζεις γλυκαντικά

Θέλεις να πιεις ένα shake πρωτείνης. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά τη ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα και κάποια σιρόπια τι τα θέλεις; Για να πάρουν τα οφέλη της πρωτεΐνης οι μυς και να μειώσεις το λίπος σου πιες τη με σκέτο νερό ή ρίξε άπαχο γάλα. Διάβασε σχετικά: 10 Γλυκόπικρες Αλήθειες Φτιαγμένες από Ζάχαρη!

3ο λάθος: Δεν χρησιμοποιείς τη σωστή πρωτεΐνη

Οι πιο κοινές σκόνες πρωτεΐνης είναι η whey (ορός γάλακτος) και η καζεΐνη -και οι δυο προέρχονται από αγελαδινό γάλα κι έχουν διαφορετική αφομοιωτική δράση. Στα φαρμακεία ή σε φαρμακευτικά e-shops θα βρεις σκόνες πρωτεΐνης από μπιζέλια, σόγια, μέχρι και κάνναβη. Δες ποια δουλεύει καλύτερα στο σώμα σου, μπορεί η λακτόζη να σε πειράζει. Σε ενδιαφέρει: Αυτές είναι οι 9 καλύτερες πηγές πρωτεϊνης για αποκατάσταση

4ο λάθος: Επιλέγεις σκόνη πρωτεΐνης με πολλά συστατικά

Τα πολλά δεν σημαίνει απαραίτητα και καλά. Οι κατασκευαστές φτιάχνουν τις σκόνες πρωτεΐνης εύγευστες και γλυκές βάζοντας μέσα συντηρητικά όπως μαλτοδεξτρίνη, φρουκτόζη και άλλα σάκχαρα, καθώς και τεχνητά γλυκαντικά. Διάβαζε προσεκτικά τις ετικέτες, φρόντιζε να αγοράζεις επαγγελματικές μάρκες και να επιλέγεις σκόνες πρωτεΐνης με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά και με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Διάβασε σχετικά: Diet Stories: Πρωτεΐνη, Αμινοξέα, Κρεατίνη. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Πρωτεΐνη.

5ο λάθος: Δεν πίνεις αμέσως το shake πρωτεΐνης

Μην φτιάχνεις το shake πρωτεΐνης και το αφήνεις για να το πιεις μετά! Θέλεις τα θρεπτικά συστατικά των πρωτεΐνών να φτάσουν στο έντερό σου και όχι να μείνουν στο ποτήρι σου. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να μην το φτιάχνεις, να το παίρνεις μαζί σου στο γυμναστήριο, να το αφήνεις στην τσάντα σου για να ασκηθείς και να το πίνεις μετά την προπόνηση. Πρέπει να το καταναλώσεις μέσα σε λίγα λεπτά (όχι περισσότερο από 10 έως 15). Εάν χρησιμοποιείς μπλέντερ ρίχνε την σκόνη πρωτεΐνης τελευταία.

6ο λάθος: Πίνεις μόνον shakes πρωτεΐνης

Ακόμα κι αν δεν θέλεις να αδυνατίσεις, χρειάζεσαι αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη δεν είναι μόνο για αυτούς που θέλουν να χτίσουν μυς. Είναι απαραίτητη για όσους κάνουν δίαιτα, αφού κόβει την όρεξη. Πόση όμως πρωτεΐνη είναι αρκετή; Αν γυμνάζεσαι 3-5 φορές την εβδομάδα για 45 λεπτά έως 1 ώρα, χρειάζεσαι 1 γραμμάριο πρωτεΐνη για κάθε κιλό βάρους σου. Αν γυμνάζεσαι 5 φορές την εβδομάδα και περισσότερο από 1 ώρα, τότε θα χρειαστείς 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αν δεν γυμνάζεσαι, δεν θα πρέπει η πρωτεΐνη που λαμβάνεις να πέφτει κάτω από το 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν λαμβάνεις περισσότερη πρωτεΐνη, ξαφνικά θα ξεφορτωθείς το λίπος και θα αποκτήσεις μυς. Για να αποκτήσεις μυς, πρέπει να γυμνάζεσαι και για να έχεις ενέργεια να γυμνάζεσαι χρειάζεσαι και υδατάνθρακες. Με σκέτη πρωτεΐνη  προκοπή δεν θα δεις. Μάθε περισσότερα: Γιατί δεν πρέπει να λαμβάνεις περισσότερη πρωτείνη από όση χρειάζεσαι;

Φίλια Μητρομάρα